Bvctanten rekommenderar gröt till mellanmål

Liten skrutt har varit på kontroll hos den smått virriga bvctanten.
Tiomånaders kontroll i det här landskapet innebär mätning, vägning, mätning av huvudet, hörseltest, frågor kring barnets vardag såsom vad han äter, hur han sover m.m. samt information om säkerhet i hem och utanför hemmet med medföljande broschyrer.

Hörseln var det inget fel på.
Han ligger mitt på kurvan vad gäller längden, 74,5 cm, och ett snäpp under när det gäller vikten, 8835 gr.
Vi fick berätta vad och hur mycket han äter på en dag.
Mitt uppe i barnmatsträsket som jag är så tycker jag att vi tillbringar ganska mycket tid med att sitta vid bordet och äta, vilket ju är bra, så jag berättade frimodigt hur dagarna ser ut på matfronten.
Ungefär såhär: till frukost en portion mild fullkornsgröt med några skedar frukt (antingen tillsammans med gröten eller efteråt). Några timmar senare äter han lagad mat så mycket vi får i honom (ca en stor burk i mängd) ibland följt av några skedar frukt. Mellanmålet består oftast av banan, kanske blandat med lite youghurt och blåbär eller någon annan frukt.
Vid halv fem äter han än en gång lagad mat och ungefär två timmar senare en portion mild fullkornsgröt med frukt.
Dagen avslutas med 2 dl mild fullkornsvälling en stund före han lägger sig för natten som brukar vara vid åttatiden.
 

Eftersom hans längd och viktkurva inte följs riktigt åt (handlade inte om mycket) föreslog madame virr att vi skulle ge gröt även till mellanmål. Gröt är bra mat som man växer på, fick vi lära oss.
Självklart är det så men det handlade om såpass lite i vikt att hon samtidigt sa att det är inget att oroa sig för. Dessutom blir han rörligare och livligare ju äldre han blir och gör därmed av med mer energi vilket är naturligt om det syns på kurvan. 
Jag kan tycka att det är ganska behagligt att ha med sig banan och fruktmos i skötväskan när man lämnar hemmet efter lunch och slippa stå och vispa grötpulver och vatten.

Denna bvctant är lite känd för att påpeka saker som kanske egentligen inte är något problem eller skapa oro om saker som sen visade sig inte alls vara så allvarliga. Småbarnsföräldrar har så mycket att tänka på och ta in (även om det handlar om barn nummer två). Nya råd om vad barn bör äta/inte bör äta, hur de ska sova, sjukdomar, leksaker som testas som visar sig inte är säkra osv.
Man behöver inte ytterligare saker att oroa sig för kan jag tycka.
Kombinationen av att jag är något mesig samt erfarenhet av tidigare diskussioner med damen i fråga gjorde att jag bara svarade på de frågor jag fick idag. Orkade helt enkelt inget annat.

Eftersom det inte är någon fara med M:s vikt ännu kommer jag att ta hennes ord med en nypa salt och inte låta ett frö av oro gro i mig har jag bestämt mig för (inte än iallafall). Är vi hemma kan han få gröt till mellanmål, är vi någon annanstans så får han banan m.m.


©HUSnrNIO



Kommentera
Postat av: jennie i skåne

Hej!



Tack för en supertrevlig blogg! Jag har läst din blogg ett tag och känner igen min vardag i mycket som du skriver. Jag är nu föräldraledig med mitt tredje barn och har precis börjat med barnmat igen... Ta "bvc- tantens" ord med en nypa salt! Det är ju du som känner dina barn bäst! Apropå eksem så har min äldsta dotter atopiskt eksem och vi smörjer och smörjer! Vi har provat det mesta och ett tag fungerade det rätt bra när hon sov med "silkesbyxor" (speciella som är till för barn med eksem.) Det är så hemskt när de små liven inte får sova på natten. Vi undviker även födoämnen med färgämnen i (saft, marmelad, godis samt röda bär och frukter (äpplen och citrusfrukter) Vi har även fått tipset att försöka undvika socker så gott det går... när man nu är 4 år! MVh jennie i skåne

2009-07-11 @ 12:31:18
Postat av: Nina

kika in i min blogg. erbjudande från fuji, gratis fotoalbum. Göra någe fint med dina kort =)

2009-07-11 @ 12:36:35
URL: http://modesida.blogg.se/
Postat av: jennie i skåne

Hej!

Tack för en supertrevlig blogg! Jag har läst din blogg ett tag och känner igen mig i mycket som du skriver. Jag är nu föräldraledig med mitt tredje barn och har precis börjat med gröt igen... Ta BVC- tantens" ord med en stor nypa salt du känner ju dina barn bäst! Apropå ett tidigare inlägg om eksem kan jag tipsa om att använda silkespyjamas(utvecklade för barn med eksem) Vi provade det ett tag på vår dotter som har atopiskt eksem och det fungerade rätt så bra! Vi undviker även livsmedel med mycket färgämnen, socker och konserveringsmedel (ketchup, marmelad, sylt, godis, kex, glass m.m samt tomater och citrusfrukter) Vi går hos hudspecialist i Lund och använder alla möjliga salvor...(miniderm, propyderm, locobsae, mildison, elocon(stark kortison)m.m + extra "hudplattor" som vi fäster på huden med salva under då eksemen är extra svår + tavegyl och starkare droppar de nätter kliandet är för svårt. Ett alternativ till kortonsonsalva är en salva som heter "Elidel", som fungerar bra du huden har spruckit. Lycka till och hoppas att allt löser sig! Jennie I Skåne

2009-07-11 @ 12:49:56
Postat av: Hanna

Hej!



Åh vilka söta bilder! =)



Tack för din söta kommentar hos mig, ha en trevlig sommar du oxå :).



KRAM!

2009-07-11 @ 13:32:17
URL: http://www.19hundra81.com
Postat av: Sofi

Du gör helt rätt som tar "bvc - tantens" ord om M´s vikt med en nypa salt. Min W vägde 8100gram när han blev 10 månader, han har alltid legat under i vikt, men hon jag har på bvc sa inte så mycket sist jag var där utom att de rör på sig mer o inte går upp lika mycket osv.

Ha en bra dag! /Sofi

2009-07-11 @ 14:07:15
URL: http://sofij77.blogg.se/
Postat av: ♥ Nina ♥

Jag ogillar denna hype om vikten faktiskt. Barn är olika. Å de växer till sig förr eller senare. Vet man bara att de verkligen får i sig mat så ska det ju räcka. Jordan slutade äta gröt tidigt, han vill inte alls ha det ... Han har ju precis kommit över 10kilo nu. Han får det han tycker om, för då äter han bäst.

2009-07-11 @ 15:13:04
URL: http://snostjarna.blogg.se/
Postat av: mariakoden

Men så söt, och vilken ursnygg väska!!



Och när det gäller BVC....då gör ni rätt i att ta det med en nypa salt. Råden man får svänger rätt ordentiligt åt alla håll....



Gör det som känns bäst!



Kram!!

2009-07-11 @ 17:29:53
URL: http://mariakoden.blogg.se/
Postat av: __Bavaria__

BVC jaaa... jisses... deras råd kan man ta med en stor nypa salt. I de flesta fall iaf.



De skrämmer ju upp första gångs föräldrar med sitt tyckande och tänkande.



kram

2009-07-11 @ 19:05:00
Postat av: Livet i byn

Jag tycker lille sonen ser välmående ut via bilderna :0) Han har blivit så stor, tycker man ser för varje gång att han växt.



~Livet i byn

2009-07-11 @ 19:48:33
URL: http://livetibyn.blogg.se/
Postat av: Malin B

Så länge barnen är glada, pigga och allerta finns det ingen som helst grund för oro.

Dessutom svälter då rakt inget barn frivilligt!!!

Att inte göra någon "affär" av maten tycker jag är det bästa. Servera bra och nyttig mat vid bordet i trevlig samvaro.

2009-07-11 @ 19:55:41
URL: http://malinbayard.blogg.se/
Postat av: Hemlängtan

Jag tycker det låter som att han får tillräckligt i sig, inte för att jag är någon expert, men jag tycker att man känner själv om barnet får i sig tillräckligt eller inte.

Härliga bilder, jättesöt kille!

Kramar från Jenny

2009-07-11 @ 21:51:20
URL: http://www.minhemlangtan.blogspot.com
Postat av: Anonym

Sunt förnuft kommer man långt med. Rådgivare inom vården måste hålla sig till deras fakta för att det ska stämma överens med WHO och alla möjliga direktiv. Sunt förnuft - funkar alltid!

2009-07-11 @ 21:57:49
URL: http://mittlillabo
Postat av: Angelica

Tänk vad olika de kan vara, vår dotter vägde vid 1 års ålder 8 860 gram, 77,5 cm lång och har alltid ätit JÄTTE bra. De har aldrig varit något prat om hennes vikt mer än en gång när en läkare tyckte att hon vägde lite lätt. Då jag sa att hon började gick vid 10 månader och vid tillfället hade slutat gå och sprang och klättrade istället sa han bara; då förstår jag. Jag kan tycka att de är väldigt klantigt att dom uttalar sig på de sättet, de finns faktiskt de som inte alls tar de med en nypa salt och blir jätte oroliga. Dessutom säger dom (iaf hos oss) ju att de inte finns några normalkurvor utan att barnet följer sin kurva... Men som sagt de är väldigt olika, så länge barnen är pigga och friska är de väl inget problem, dom är väl precis som oss olika.



Ha de gott!

2009-07-12 @ 01:10:12
URL: http://varthusbygge.blogg.se/
Postat av: Nina

nu ska det gå å klicka på bilden (väskan), så kommer du dit :D

2009-07-12 @ 10:50:13
URL: http://modesida.blogg.se/

INNAN DU KOMMENTERAR:

[] Positiv och konstruktiv feedback uppskattas.
[] Kränkande kommentarer raderas och ip-adresser spärras.
[] Olaga hot eller förtal kommer att anmälas. Du är inte anonym på nätet!
[] Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade. All stöld kommer att anmälas.
[] Ställer du en fråga utan att ha en blogg så svarar jag i mitt kommentarsfält.

Behandla andra så som du själv vill bli behandlad!

NAMN:
KOM IHÅG MIG?

E-POST: [publiceras ej]

BLOGGADRESS:

KOMMENTAR:

Trackback
Startsida En skåning, numera bosatt i Värmland, som bloggar om familjelivet och dess mot- och medgångar. Min vardag med arbete, en stor familj med två egna barn och två bonusbarn. Mitt hem, scrapbooking, en massa ständigt pågående pyssel och projekt. Sen en tid tillbaks gör jag, på beställning, personliga barntavlor, och även tavlor passande till andra platser i hemmet. Förslag på tavlorna hittar ni här på bloggen. HUSnrNIO innehåller allt detta i en enda röra kryddat med en massa foton då jag gärna dokumenterar vår vardag genom kameralinsen.

Design & Copyright HUSnrNIO 2010 Totalt antal unika besökare Online nu:
Bloggar av mammor och gravida
RSS 2.0