Sol & Vind

En sista check på packningen och sen ska matsäcken, bestående till mesta dels av mackor med stekta ägg på, packas ner i den nyinköpta kylväskan sen beger vi oss mot ön i öster.
Öland - solen och vindarnas ö.

Ha en trevlig vecka!


PrinterOtur

Igår skulle jag hämtat min nya skrivare på Elgiganten (bestäldd från Elgigantens lager i Jönköping) som jag har tänkt mig att jag (kanske) ska bygga halva min framtid på vad gäller ALFABETS- och NAMN/DOPtavlor både i A4 format och i den nya storleken A3 format.

Dyr var den och bra ska den vara har jag fått berättat för mig från flera håll och även det jag läst själv på nätet låter lovande.
Om något annat skulle visa sig så har man trettio dagar på sig att göra ett återköp och under den tiden får man även testa den fullt ut.

Igår hann jag inte iväg till butiken men idag avbröt jag packande inför morgondagens resa och åkte iväg.
Tror ni att skrivaren fanns för avhämtning i butiken!?
Nä, någonting hade gått fel med det elektroniska och beställningen hade inte skickats iväg.
Däremot hade samtliga av mina patroner kommit men de vägrade jag att hämta ut utan skrivaren.

Både lagret och han som genomförde mitt köp ursäktade sig men vad hjälper det mig när jag har förfrågningar på beställningar som jag hade tänkt att hunnit få iväg innan vi åker.

Efter att ha prutat bort 20% på de sex patronerna och de pånytt lagt in min beställning och lovat mig att skrivaren ska finnas i Karlstad när vi kommer hem från Öland åkte jag och shoppade simglasögon, badkastbollar och badpuffar till M istället.
Två olika modeller mjuka kylväskor och en mascara från Ica Maxi och sen hem igen.

Nu åter till packningen...
Den stora frågan är - hur ska vi få plats i bilen som INTE är en combi!??


Charlotta Teckning i Barnrum

Vart tog sommaren vägen?
Regnet öser ner och höstkänslorna ger sig till känna. 
Sommarvärmen får gärna komma tillbaks, det känns faktiskt som att sommaren knappt existerat dessa sk sommarmånader, så nu mot slutet av semestern och vår annalkande ölandsresa vore det gott med några riktigt varma dagar.  

W:s nya gardin är nu på plats.
Tyget Charlotta, formgivit av Åsa Ekström, blev en rak kappa.
W är nöjd och rummet får en lite annan karaktär när den rosa lullullgardinen togs bort och den vita raka kappan blandar sig fint med hennes rosa detaljer i rummet.

Själv tycker jag att det blev sådär bra.
Jag stör mig lite på sömmarna som lyser igenom då jag har sytt ihop tre längder eftersom rummet består av 3.32 m fönster.
Detta är ju dock den enda lösningen att tillgå om man inte köper ett tyg som inte har någon mönsteranpassning och syr en kappa på längden istället.  

Bredden på kappan blev däremot bra.
Det blev alldeles lagom att förpassa "drakhistorien" på tyget till kanal och uppläggningskant.


Bilder:Helen©HUSnrNIO

Det är svårt att ta bra bilder med alla blänkande fönster ut mot altanen...

Lycka på en dammig grusväg

Blir mycket hästbilder på bloggen nu men att med kameran föreviga stunder som dessa är helt underbart för själen!
Sol, havrefält, en dammig grusväg och två lyckliga småpratande flickor med varsin häst en eftermiddag i juli...


Bilder:Helen©HUSnrNIO

TimeWorn Texture från Paint the moon.

Läderarmband

I fredags damp mitt Humanityarmband, som jag fick födelsedagspengar till utav svärmor och svärfar, ner i brevlådan.
Jag beställde det från KyssJohanna och är så nöjd på alla sätt.
Bra mailkontakt, snabb leverans och fint inpackat.


Bilder:Helen©HUSnrNIO

Valet föll på ett svart då det passar till de flesta av mina kläder men jag skulle gärna ha även ett vitt och ett ljust rosa att variera mig med efter humör och klädval.


Solig långritt

Andra mötet med de små hästarna idag.

Kärleken mellan en snart sjuårig tjej och en fjorton år gammal shettlandsponny är påtaglig.
W höll sin hand så gott på hennes manke när hon borstade henne.
Små saker som jag som den hästälskande mamma jag är lägger märke till och gläds åt.
Kärleken till hästar är något jag gärna delar tillsammans med W.

En nästan två timmars ridtur blev det idag där tjejerna delvis kämpade med att hålla de ibland grässugna shettisarna ifrån dikeskanterna men även satt och njöt på ryggarna pratades om allt möjligt medan jag och S stundtals pulsade fram i både gegga och högt gräs.
Underbar sol och varm luft. Ibland lite väl varmt kan tyckas efter att ha sprungit för att hålla jämna steg med de travande tjejerna. 

Efter att ha borstat och kratsat hovarna efter ridturen tackade B W på sitt alldeles egna sätt - genom att rulla sig vilt i hagen.
W tyckte att detta var så häftigt att uppleva och stod länge kvar vid stängslet ifall lilla B skulle få för sig att göra det igen.
B tyckte däremot att det räckte med en uppvisning.

Bilder:Helen©HUSnrNIO

Listor inför resan

På lördag morgon bär det av på vår allra första semester (om man bortser från två dagar i Eskilstuna Parken Zoo förra sommaren).
Otroligt men sedan vi blev tillsammans 2001 har vi endast semestrat hos mina föräldrar om somrarna.
Absolut inget fel med det, snarare tvärtom.
Gratis kvalitetsboende, härliga dagar vid havet, Skånes vackra natur, jag känner till det mesta runtomkring och kan ge L guidade turer (som oftast resulterar i felkörningar m.m då mitt minne sviker mig en aning...) och umgänget är liksom fixat direkt.

På lördag åker vi till Öland, närmare bestämt Byxelkrok.
En grym nostalgitripp för mig.
Jag har som barn, upp till fjorton/femton års ålder om jag inte minns fel, tillbringat samtliga mina somrar på Ölands norra udde och Neptuni camping.
Kalla, salta bad, minigolf, klättring i fyren Långe Erik, stenplockning längs stränderna och framförallt massa lek och kul på campingen är det som finns i minnesbanken.

Idag känner jag mig småstressad över resan.
Den nya bilen är ingen combi, dvs mina tankar kretsar kring hur vi ska få plats med M:s vagn, kläder, sänglinnen, regnstövlar, nappflaskor, kameror, datorn (som jag bara måste ha med mig) och allt annat som behövs tas med.
Smart tänkade vad gäller packningen är nödvändigt men innan jag är där måste flera saker inhandlas.
Värktabletter till barnen behövs, en tvättsnurra från Ikea att hänga blöta plagg på, ny pyjamas till M, myggspray, strumpor och mysbyxor m.m.

Jag som är en människa som skriver listor kommer förhoppningsvis ha koll på läget när fredagen är här och all packning ska stuvas in i bilen men just nu är det mest saker som poppar upp i huvudet som jag absolut inte får glömma bort att ta med (jag har redan lappar lite varstans en massa kom ihåg...).

Sen finns det även en hel del som ska fixas innan vi åker. Räkningar ska betalas, blommor vattnas, tvätt som måste tvättas m.m.

Goda grannenskojade idag om att hon funderade på att utöka sina uppdrag om att ta in posten, vara i vårt hus dagligen och även hålla koll runt omkring med att sova över för att få några lugna nätter ifrån man och barn vilket jag inte tackar nej till... 
Att kunna släppa jobbiga tankar på människor som endast vill en sak för husägare sommartid nämligen förstöra och stjäla är guld värt i dessa tider! 

Nä, nu blir det sen lunch och sen den första listskrivningen på sådant som ska grejas med och vara klart tills på fredag.

Trevlig eftermiddag!


Mammadilemma

W åkte till farmor och farfar igår eftermiddag.

Idag har vi pratat i telefon några gånger.
En gång handlade samtalet om att hon åt sockerkaka till frukost (fast det sa hon sen att hon lurade mig om), en annan gång om att hon ville flytta dit och den tredje gången frågade hon om hon fick åka med farmor och till faster P och sen sova ytterligare en natt hos dem.
Min dotter är så stor nu och har ett eget liv som på något sätt går parallellt med det då hon är en liten flicka och min dotter.

Här hemma har det idag alltså endast varit ett barn. Lille M.

Min stora iaktagelse efter dessa dygn med endast ett barn är att den enda skilllnaden från när W är hemma är att mitt dåliga samvete inte är riktigt lika påtagligt.
När jag har umgåtts och lekt en stund med M idag så är det liksom klart sen för en stund.
I vanliga fall pendlar jag mellan barnen och känslan av att inte riktigt räcka till riktigt för dem, i kombination med allt annat som ska göras, smågnager ständigt i mig.

Jag slås även av att det inte är så stor skillnad att bara ha M hemma eller både M och W. 
Lillebror är minstingen och tar mest tid och tar naturligt för sig mest utav mig.
Detta gör han ju såklart även när W är hemma vilket betyder att jag spenderar väldigt lite tid med min dotter märker jag nu i jämförelse till vad jag gör med M.
Kanske måste jag begrunda detta och ändra lite på det.

Det där ständiga mammadilemmat, gnagande samvetet, som jag tror att så många känner...

Skönt är det däremot att jag vet att W har det underbart hos farmor och farfar.
Hon känner sig så trygg med dem och får total uppmärksamhet ifrån dem.

Sen är det klart att så här dag nummer två börjar jag att sakna henne så smått...

Du är placerad i kö...

Du har plats 343 i kön :O

Eftermiddagen är inbokad och klar vad gäller dess innehåll med andra ord!

Hur stor är chansen att telefonens usla batteri inte dör lagom till det blir min tur...


Små tjejer & Små hästar
Bilder:Helen©HUSnrNIO

Två små tjejer och två små hästar.
Vänskap och lycka, trots hällregn...


Några timmars hästliv

Hade ett trevligt erbjudande i mobilen så nu är frukosten avklarad och även en snabb packning till M som snart ska lämpas av hos farmor och farfar för någon timmes passning.

Jag och W ska åka till våra gamla hemtrakter, en putteliten bit norrut, för att umgås med V och S som vi lärde känna på öppna förskolan när tjejerna var bara ett halvår gamla.

Ridning för barnen och skogspromenad för oss vuxna antar jag att det blir.
W är jätteglad och längtar efter att komma iväg. Sen hon fick sluta på ridskolan, när M föddes i september 08 (pga av att L jobbade kvällar och jag inte själv kunde finnas med i paddock/ridhus dragandes på en barnvagn), uppskattar hon verkligen när vi åker hem till V och hästarna.
Nu har hon frågat flera gånger om hon inte kan få börja rida igen nu när M blivit "stor" så kanske är det dax att jag tar tag i det där och ringer och kollar platser inför hösten.

Ibland kommer det över mig - saknaden efter att bo som vi gjorde 2001-2005.

Några bilder på mig och Millan


Liten W i Vegas höbås

Bilder:Lasse©HUSnrNIO


Färgstark & Fängslande

Det är svårt att få till tid som bara är min och W:s.
En stund när vi gör någonting tillsammans och då bara vi utan att det där lilla bestämda knytet är med.

Eftersom vi tre (jag och barnen) huserar ensamma sen i torsdags lunch har vi ikväll gjort det bästa möjliga av vår tid.
M förpassades till tvsoffan och var otroligt nog villig till att sitta sjäv en stund och se på Dora Utforskaren medan jag och W lekte med lera i köket.
Därefter lät jag W bestämma vad vi skulle äta till middag denna lördagkväll.
Valet föll på kycklingklubbor, majskolvar och pommes och efter en snabb cykeltur till affären lagade vi maten tillsammans.

Därefter skulle det mysas med film.
Med gårdagens filmkväll i minnet då M skrek bra länge (men kvällen blev ju väldigt trevlig ändå) bävade jag lite för detta moment.

Vi satte på filmen och slog oss ner i soffan alla tre.
När det blev läggdax för M blev det även en längre paus i filmtittandet.
En halvtimme senare började vi se igen och några korta pauser därefter )då jag gick upp och bäddade om honom) satt vi äntligen ensamma i soffan jag och W.

Hon sa flera gånger att det var mysigt så längtan över att bara vara vi finns där även om hon har många kompisar som hon ofta är med och ofta hittar på saker att göra på egen hand.

Gnager lite inombords på mig just nu och tankarna flyger hej vilt omkring i huvudet på mig men där får de stanna tills jag kan formulera dem tydligare...

Även den minsta lilla stund och enklaste lilla påhitt är betydelsefullt mellan oss nu. Så är det.
När flög tiden förbi och gjorde min lilla tjej så stor och självgående ?

Filmen får positiv kritik från både mig och W.
Färgstark och fängslande!

Skrik & tandagnissel vid sovning - råd/tips någon?

Jag gråter.
Hjärtat blöder och hjärnan håller på att bli galen.

En timme och fyrtio minuter tog det för M att somna nu efter lunch.
Från fem över ett till kvart i tre har jag kämpat med att få honom att komma till ro.

Skrik och gråt, ordet mamma och snyftningar.
Vad ska jag göra?

W lärde sig att somna själv och sova hela natten med fem minuters metoden.
Det tog ca fyra dagar sen var det inga problem.

Kvart över sju la vi henne och sen sov hon till ca sju dagen därpå.
Självklart vaknade hon till ibland men de gånger hon inte somnade om av sig själv behövde jag oftast bara stoppa om henne (med undantag för när hon var sjuk).

En summering i stora drag av dessa 22 månader med M ser ut såhär:
M skrek när han föddes.
Vi låg kvar på elvan för att de ville undersöka honom eftersom han skrek.
Han föddes förkyld, något som jag påpekade från dag ett i hans liv men som det tog nästan tre dagar för personalen på sjukhuset att förstå då de hade bestämt sig för att det var fostervatten i näsan, typ hela huvudet, som gjorde att han nös, snorade och skrek.

Månaderna därpå fortsatte med skrikande pga kolik.
Därefter skrek han för att han tappade nappen och inte kunde förmå sig till att stoppa in den igen.
Vi slutade med napp och då skrek han i några dagar för det.

Sen blev det tyst.
Han gick att lägga ner på kvällen, somnade själv i sin säng i sitt rum. Vaknade på natten kanske var tredje/fjärde natt men då lyckades jag oftast få honom att somna om i spjälsängen.

I januari 2010 började han dagis.
Det gick fortfarande att lägga honom på kvällen och han somnade själv.
Han vaknade och nattskräcken grep tag i honom (jag har själv bestämt att det är nattskräck han lidit av då det jag läst om det stämmer väl överens med hans beteende).

Han började också vakna och vara bara ledsen.
Personalen på dagis och barnpyskologen jag pratat med tror att det handla om att han bearbetar alla dagens intryck extremt mycket nattetid.

M är en envis kille med stor integritet.
Han reagerar snabbt och visar tydligt om det är något han inte uppskattar eller när det går honom emot.
Gäller även vid tillsägelser från omgivningen, vilket det blir en hel del i en blivande tvåårings liv...
Han blir även snabbt arg när det är något han inte klarar av som han försöker sig på. Detsamma gäller när han vill göra sig förstådd och säga något och vi inte förstår honom.
Ordförrådet sträcker sig till mamma, pappa, nej, ja, tack, aj, W (och hennes kompis T), tut, Dora, pannkaka, akta och bajs.
Han förstår däremot så enormt mycket och gör även det jag ber honom om.

Sen en kväll i mitten mars (tror jag att det var) protesterar han ljudligt och länge även vid läggningen på kvällen.
Den kvällen detta startade var en kväll som vi hade gäster här hemma och rutinerna föll och barnen kom i säng betydligt senare än de brukar.

Han började även vakna storgråtandes på nätterna (inte nattskräcksgråt). Ståendes i sängen, skrikades mamma och ville bara en sak - att jag skulle lyfta upp honom och ta med honom in till vår säng.
Varje natt sen dess har han sovit på mig.
Inlindad i mitt hår som bara blir tunnare och tunnare.
Jag själv försöker arbeta 75% och ta hand om barn, hus, hem och även mig själv några minuter per dag.

Sen några veckors tid tillbaks gäller samma gråt och skrik även dagtid när det är dax för vilan efter lunch.

Detta är en ohållbar situation.
Det känns som att jag snart går under.

Nu sitter han bredvid mig här. Han sov endast trettio minuter vilket ju är bra om jag tänker på att det kommer en kvällsläggning och L är bortrest på motorcykelträff tills på söndagkväll (sen i torsdags) dvs jag måste utföra den.
Samtidigt var den där pausen mitt på dagen när han sover väldigt efterlängtad idag.

Jag vet att det förmodligen blir bättre ju äldre han blir. När han kan uttrycka sig med ord, när vi kan prata om sovningen osv osv men jag kan inte invänta det.

Alla tips, råd och tankar om sömn tas tackamt emot.
Som sagt, vi lärde W somna själv och det fungerade utmärkt.
Men alla är olika. M och W skiljer sig inte bara åt när det gäller sovning. De är olika på samtliga punkter, det enda de har gemensamt är det blonda håret, ansiktsformen och de bruna ögonen.

Jag vet att det finns hemskare saker och att detta med M:s sovande kanske inte är så stort i det stora hela men jag är matt och utsliten.
Hjärtat blöder och hjärnan löper amok.

Nu fick jag en puss från M som äter mellanmål.
Han pussar mig gärna och ofta på kinden.
Han berättar långa historier för mig blandade med ord han kan och påhittade ord.
Han är så med och så framåt och så fin min lille kille.

Men...

Bild:Helen©HUSnrNIO


Kletig start på dagen

Frukost kan vara en kladdig historia!

M äter sin vaniljyoughurt varje morgon som om det vore hans sista måltid.
Hans realtivt nyvunna kunskap om hur man hanterar skeden på bästa sätt är något han gärna demonstrerar.
När en droppe youghurt hamnar på kinden istället för i munnen är han där med den stora sleven och skrapar bort den vilket ger, efter några gånger, ett vitt ansikte som doftar vanilj.

W tycker inte om vaniljyoughurt (hon äter det endast när jag gör smoothie av den).
Hon har just nu en filperiod och äter en tallrik fil med socker på till frukost.

Tur att vi har vaxduk på bordet för youghurt och filfrukostar är ett kladdigt sätt att börja dagen på...

Bilder:Helen©HUSnrNIO

När jag tog bilderna idag hade W redan ätit klart och lämnat kladd och klet. Hon brukar inte vilja sitta kvar alltför länge i detta.

Sovande barn & Vuxenfilm

Om tio minuter (ska bara byta blöjan en sista gång...) säger jag gonatt till lillfisen.
Om ytterligare trttio minuter säger jag gonatt till storfisen.

Därefter blir det film med granne C som med största sannolikhet har köpt med något gott att sätta tänderna i från Ica.

Inga mardrömmar, nattskräck eller några djupa filosofiska funderingar om hur det kommer att bli att börja i årskurs ett ikväll hoppas jag...

Ha en trevlig kväll!


Charlotta teckning ska bli kappa

Nu står symaskinen och min lilla verktygslåda innehållandes nål, tråd, sax och andra synödvändigheter redo på golvet att lyftas upp på köksbordet.
Nya gardiner till W ska fixas.

Hon tycker, med all rätt, att hennes rosa ryshpyshkappa med en massa hoppande feér på är för barnslig och jag gick med på att byta gardin om hon valde ett tyg som inte var alltför dyrt.
Innan vi åkte till Ikea igår hade hon spanat in serien Varmt Rund (fast då inte vävplastserien) som finns i flera färger.
När vi väl kom dit så fanns det bara en liten bit gult tyg kvar (trots att lagerstatusen visade annat på hemsidan för vår butik) och inte kunde de säga om de skulle få in det igen då det var slut även på centrallagret.
Den som jag frågade trodde att Varmt Rund hade utgått.
Otroligt konstigt enligt mig då jag hört så mycket positiva ord om just detta tyg.

Istället blev det tyget Charlotta Teckning som fick följa med hem för det otroliga priset av endast 39 kronor metern.
W gillade flickan på tyget, att det var en serieteckning, och hon berättade livligt om att den där tjejen var nog mer i Star Wars och hade räddat någon pojke m.m.
Efter hennes berättelse så var det två andra som också klippte sig en bit av tyget:-)

En rak kappa, färdig ca 3.20 lång så det blir till att skarva, ska det bli och jag tänker mig att den ska bara innehålla den stora bilden på flickan och den lilla rutan där bredvid. Draken som sprutar eld hamnar som upplägg samt kanal.

Bara att sätta igång då om jag ska hinna få något gjort innan det är dax att göra lunch till kidsen...

Bild från Ikea.se


NattSKRÄCK

När M hade sovit en timme ungefär ikväll vaknade han och skrek som bara sjutton.
Läggningen tidigare gick bra, utan minsta lilla protest, vilket det oftast inte brukar göra nu förtiden. Framförallt inte när jag lägger honom då han är otroligt mammig.
Jag hade förberett mig på vilda protester men då de uteblev slappnade jag av och det kändes så skönt speciellt nu när L är bortrest och ingen hjälp finns att hämta från någon annan. 

Iallafall, efter en timme ungefär, skrek han.
Han låg och slängde sig från den ena sidan till den andra i spjälsängen. Alldeles svettig.
Otröstlig. 

Jag försökte att lägga rätt honom på sidan som han brukar vilja ligga när han ska somna. Det gick inte.
Jag strök på honom både på magen och i håret.
Det fungerade inte heller. Han skrek och skrek.

När jag tog upp honom kastade han sig nästan ur min famn.
Fortfarande skrikandes och att få honom att lyssna på lugnande ord och sånger var lönlöst.

M har betett sig så här flertalet gånger tidigare men nu var det ganska längesen så jag hade glömt bort och hur hemskt det känns att inte kunna trösta sitt eget barn. 
Ett tag trodde jag att han hade ont i magen som han vred sig och rabblade upp hela dagens matlista för mig själv men kunde inte komma på något som vi ätit som skulle vara annorlunda mot det vi brukar äta.

Efter en ganska lång stund vyssjande kunde jag lägga ner honom i sängen igen. Jag fortsatte att stryka honom försiktigt i håret och när han hade snurrat lite från den ena sidan till den andra blev han stilla.

Nu, efter att ha googlat och läst flera läkares uttalande på nätet, tror jag med största sannolikhet att han har nattskräck.
Jag har fått det tipset tidigare av en vän men inte kollat upp vad det egentligen är för något förrän nu.


NATTSKRÄCK:
- Nattskräck är en vanlig form av parasomni som kan drabba barn mellan tre och sex års ålder, men som kan förekomma så tidigt som vid nio månaders ålder. Tekniskt sett orsakas det av partiellt uppvaknande från icke-REM-sömn, eller icke-drömsömn.

- Barnet kan gny, snyfta, skrika, vara skräckslaget och kasta eller slå omkring sig. Det är vanligt att barnet ser vaket ut men ändå inte är nåbart

- Barnet kommer vanligtvis inte ihåg nattskräck morgonen efteråt. 

- En episod kan vara allt från 2-3 minuter till ungefär en halvtimme. Ett barn som har nattskräck kan inte lugnas (det kan vara skrämmande för föräldrarna, eftersom det verkar som om försök att lugna och trösta inte har någon effekt alls).

- Eftersom barnet har "fastnat" mellan två sömnfaser, kan du pröva att ge en flaska välling/mjölk för att underlätta övergång till djupare sömn. Ta upp barnet och gå till ett annat rum, exempelvis svalare. Prata lugnande till barnet, eller sjunga om du brukar göra det och det har en lugnande effekt (även på dig själv).
Om inget fungerar, är det viktigt att komma ihåg att barnet faktiskt inte är vaket. Det är inte alls säkert att ditt barn ens märker din närvaro.

- Inom 15-20 minuter brukar barnet ha lugnat sig och somnat om. Han eller hon kommer inte att komma ihåg det på morgonen och det är bäst att inte påminna om det. 

- Det finns saker du kan göra för att FÖREBYGGA NATTSKRÄCK. Sådana sömnstörningar är vanligare hos barn som går till sängs upprörda eller övertrötta. Låt ditt barn sova middag längre, eller sova längre på morgonen, eller lägg honom eller henne lite tidigare för att vara säker på att han eller hon får tillräckligt mycket sömn.

- Nattskräck tenderar att hända i början av natten, när ditt barn sovit 2-3 timmar. 
Har ditt barn nästintill nattligen besvär av nattskräck kan du också försöka förebygga genom att varsamt väcka ditt barn ungefär 15 minuter innan det vanligen börjar. Detta ändrar sömncykeln och brukar förhindra att barnet får nattskräck. 
Information hämtad från babycenter.com


Jag surfade också fram en artikel som jag kunde känna igen såväl M i, som mina egna känslor, tankar, och oro de gånger som nattskräcken är ett faktum.
Pojken i familjen, Alex, lider fortfarande av nattskräck nångång ibland trots att han nu är sju år men familjen har lärt sig hur de ska hantera och förebygga mot det.
Artikeln hittar nu här (scrolla ner en bit).


Liten Malm har flyttat in

En liten sneakpeak på en av alla saker vi gjort här hemma den här eftermiddagen jag och kidsen...

Bild:Helen©HUSnrNIO

Sommarlovsmorgnar

Det är sommarlov och dagarna börjar med mjukstart.
M vill se på Dora utforskaren. Han skuttar fram till soffan och kravlar sig upp.
När jag sätter igång tv:n har han skuttat ner igen och kommer fram till mig med fjärrkontrollen till dvd:n.
Han är förstår och vet så otroligt myket denna blonda lilla människa.

När Dora börjar höjer han sin lilla arm i luften och säger tut tut. Precis så som Dora och Boots säger att man ska göra.

Medan M ser en stund på Dora ligger jag och W i hennes säng och läser.
Att sätta ihop bokstäverna, ljuda, se orden och sambandet mellan bokstäverna är något som lossnade för henne i samband med att skolan slutade nu i juni.

Hon har bestämt sig för att vara med i Bibliotekets sommarläsning och ska läsa tio böcker som hon sen ska skriva lite om eller berätta muntligt.
Man får en present om man deltar och man är även med i utlottningen om att vinna biobiljetter.

Igår var hon på Biblioteket och lånade nya böcker. Böckerna om Moa av Karin Danielsson med illustrationer av Margareta Björnmalm.
Idag på morgonen, medan M tittade på Dora, har hon läst högt för mig om Moa som fyller år och Moa rymmer.

Nu återstår bara tre böcker innan sommarläsningslistan är fulltecknad.

Kollage:Helen©HUSnrNIO

Vad har lille M och Gwyneth Paltrows son gemensamt?

Det är visst fler mammor, och barn (M älskar sina), som tycker om Vincent Shoe Stores röd och vitrandiga promenadsko Ludde!
Hittade en bild på Gwyneth Paltrow tillsammans med sin son Moses där han har ett par Ludde på fötterna.

Gwyneth & Moses:

Lille M (& Ludde)


©HUSnrNIO

Dukning i det gröna med olika action

Fotade lille M när han dukade ut några av lekstugans koppar och fat och hade picknick på gräsmattan alldeles nyss (den stora röda pricken på M:s bröst är ett gigantiskt myggbett han tillskansade sig under gårdagens lek med katten Kattis).
Provade några av de nerladdade actions från Paint the moon på en utav bilderna.

Originalbilden

Misty Sunset

Peach Glow

Lemon and Honey

Sugar Cookies

Bilder:Helen©HUSnrNIO

Jag gillar det skira ljuset i Misty Glow och Sugar Cookies.


Freebie action

Sitter och surfar runt i bloggvärlden fann av en slump en sida där man kunde ladda ner flera olika gratis actions och textures som såg väldigt fina ut.

Jag kan tycka att det är kul att laborera med bilderna i photoshop, speciellt då jag fotar på en väldig amatör basis, så länge man man står för vad det är man redigerat och gjort om med bilden och inte försöker sig på (som jag har stött på hos flera sk. fotografer) att pålysa att den omgjorda bilden (vilket ibland är väldigt påtagligt) är i original.

Sidan med free actions heter Paint the moon och är värd ett besök bara för att insupa lite inspiration.

Under äppelträdet

Idag fann M en liten lekkamrat hos granne C.
När de stora barnen, W och A, väl hade lämnat gräsmattan för att sitta en stund vi tv:n vågade sig katten Kattis fram.

M som annars är ganska brutal mot djur, speciellt om de beter sig om att de tycker om att bli jagade, spatserade ut på gräsmattan och där under äppelträdet blev han och Kattis vänner för en stund.

Tillsammans lekte de med äppelkarten. M kastade iväg ett efter ett och Kattis sprang efter.
När hon tyckte att M blev för närgången hoppade hon upp i äppelträdet men istället för att sura och hålla sig undan fortsatte hon leken ifrån trädet. Lutade sig fram till M ifrån en trädgren och skulle ha tag i det han höll i handen.

Han älskade uppmärksamheten han fick, den skojiga leken och såg ut att njuta av varje minut där under äppelträdet.Bilder:Helen©HUSnrNIO


Atopiskt eksem & Lockig liten kille

Idag hade vi minsann turen med oss och fick den rödlätta, kvinnliga, doktorn som är en favorit hos mig (om jag nu ska använda ordet favorit i sjukvårds sammanhang) då jag tycker att hon är bra med såväl stora som små patienter.

M har, som jag skrivit om tidigare, atopiskt eksem, det är något som även W och jag har.
De senaste månaderna har han fått röda prickar som kliar och blivit till små sår även på vristerna, armbågarna och på halva rumpan.

Dessa utslag har inte sett ut som eksemet i armvecken och på fingrarna och med tanke på att vi vistats i solen så har jag trott att det har varit något annat.
Det är det inte.
En anledning till att eksemet inte ser ut på samma sätt är att han stoppar sina fingrar i munnen väldigt ofta och suger/biter på dem och då blir det eksemet väldigt utsatt.

Vi fick utskrivet Aerius som är en oral lösning som han ska dricka två timmar före läggdax. Förhoppningsvis kommer detta att ge honom mindre nattliga eksembesvär och en mer rofylld sömn som i sin tur leder till ett gladare och muntrare barn dagtid.
Om detta inte hjälper skulle vi få utskrivet en starkare variant men som fungerar på samma sätt men då den kan ge lite reaktioner på magen ville hon först att vi skulle prova den mildare lösningen.

I kombination med detta ska vi nu smörja in honom kvällstid med Elocon som är en starkare kräm än Emovaten som vi använt nu men som inte hjälper på det kraftiga eksemet som M har just nu.

Som pricken över i:et ska vi givetvis fortsätta kleta in honom med mjukgörande kräm ur pumpen två gånger dagligen.
Hon tyckte också att jag kunde trä på honom bomullshandskar när han väl somnat för natten för att hindra honom ifrån att riva sönder sig då det lätt blir infektion i ekemsår och det är INTE bra att få om man kan slippa.

Jag vet att det kunde varit värre, det finns så många alllvarliga sjukdomar, men jag kan ändå inte låta bli att känna sorg över att mitt lilla barn (båda barnen faktiskt även om M är den som verkar vara värst drabbad) har ärvt den här skiten efter mig.

Jag minns hur det var att ligga inlindad i lindor med bomullshandskar på när jag skulle sova.
Hur jobbigt det var att vakna mitt i natten och sen inte kunna somna om för det kliade så man höll på att bli galen.
Hur äcklig jag kände mig med mina fula fingrar m.m.
Att jag inte kunde äta vad jag ville. Inte dricka mammas hemmagjorda jordgubbssaft. Hur läkarna alltid sa att det kommer att växa bort ju äldre jag blir.
Äter jag för mycket jordgubbar idag eller dricker flera glas rött vin eller saft så får jag samma reaktion. Jag kliar som en galning på natten och ser vidrig ut på morgonen.

Anledningen till att M inte äter fast föda berodde enligt doktorn på att han är svullen på ena sidan i halsen och har en hel del vita prickar och detta tycker han tydlligen gör ont när han äter.
Om han får hög feber eller slutar att äta helt skulle vi komma tillbaks men hon trodde att detta skulle gå över av sig själv eftersom han måste ha haft det i några dagar eftersom han inte ätit på ett tag.

Nu håller jag tummarna för att det onda i halsen försvinner snabbt, att matlusten kommer igång igen och att Aerius och Elocon lugnar ner eksemet...


Min lille sötloppa... som här nedan har blivit stylad i håret med W:s rosa hårspännen...

Bilder:Helen©HUSnrNIO


Vad kan felet tänkas vara?

10.50 ska vi infinna oss på vårdcentralen.
M har levt på youghurt, välling, smoothie och lite pannkaka sen i förra vekan.
Han har även kräkt en tre-fyra gånger under en veckas tid.
Något som jag trodde berodde på värmen men det verkar istället som att han har ont i munnen för han försöker sig på att äta en del fasta saker och man ser verkligen att han vill äta dem men börjar gråta och kastar iväg maten när han fått in det i munnen.

Eksemet har även det blivit mycket sämre.
Han sover dåligt på nätterna för att han ligger och river sig på fingrarna och i knävecken halvt vaken, halvt sovande.

Hans sura min men neddragna ögonbryn är något han i kombination med skrik nyttjar flera timmar om dagen nuförtiden.

Jag känner inte igen denna missnöjda, skrikande kille och min gnagande känsla av att något är fel är jobbig, oroande och något som jag inte kan skaka av mig så det ska bli skönt att de kollar honom.

Idag har han skrikit massor. L tycker att jag bråkar med honom och det är därför som han skriker.
En otrolig kommentar, för med honom skriker han aldrig, kan man tänka då:O
En mindre bra kombination att inte vara på topp och trotsig och ha svårt att ta ett nej.
Såklart att han skriker mer med den som spenderar mest tid med barnen och då också automatiskt är den som säger ifrån mest och sätter gränser.
Helt naturligt skulle jag vilja påstå, eller hur...

Nä, på med cykelhjälmen och mot vårdcentralen!

Med gasolen på garagetaket

När vi flyttade in i vårt hus fanns det i besiktningsprotokollet en notering om att garagets takpapp borde bytas.
Idag har detta äntlingen påbörjats.

Jag som är den i huset som besitter en orolig själ och som vill få saker och ting gjorda omgående i synnerhet när det gäller sådant som faktiskt kan leda till stor skada som ett tak som inte håller tätt, i vårt fall har vi både garage och ett rum (storasyster E:s rum) under detta tak, har tyckt att det varit ganska jobbigt att detta inte har blivit gjort tidigare.

Efter en timmes introduktion av en kunnig norrlänning har L, farfar och till viss del även storebror G lagt ny papp på garagetaket med överlappningsteknik, skruvat med speciella pappspik med en ring runt om och limmat fast det hela med hjälp av gasolbrännare.
Nu återstår att noggrant syna och fästa/sluta tätt alla skarvar. Även detta sker med gasolbrännaren och förhoppningsvis under morgondagen...

Ett trist fix och renoveringsgrej det där med ny takpapp då det färdiga resultatet inte är något man synligt njuter utav. Däremot skänker det en skön magkänsla... 

Bild:Helen©HUSnrNIO


Min allra första OddMolly

Japp så är det!

35 år gammal och jag har stiftat min allra första bekantskap med klädmärket OddMolly och därmed blivit smått förälskad.

Kanske är det ett övergående stadie, då jag måste erkänna att jag än så länge har mycket dålig koll på hur OddMollyplaggen ser ut, eller så växer sig kärleken starkare och resulterar i långa önskelistor endast innehållandes OddMollysar.

Min fina rosa OddMolly fick jag i 35-årspresent (eller var det 25-årspresent...) utav gatans i särklass trevligaste grannpar.
Och det är de inte bara för att de kommer med fina presenter kanske bör tilläggas... 

Idag ska jag försöka få till ett besök i butiken Paviljongen i ett annat ärende än att köpa OddMolly men då kan jag ju samtidigt passa på att kika närmre bland OddMollytunikor, klänningar och annat.

Bilder:Helen©HUSnrNIO

Min OddMolly heter Bronte Shirt och finns förutom i Lite pink även i färgerna Indigo, Apricot, Chalk, Almost black och Lite green.


Odd Molly

grundades år 2002 utav Karin Jimfelt-Ghatan, Per Holknekt och Christer Andersson och har sitt säte i Stockholm.
Hur namnet föddes har blivit en del av mytbildningen kring varumärket.
När Per Holknekt var skateboardproffs i Hermosa Beach, Kalifornien, på 80-talet fanns en grupp tjejer som hängde runt skejtarna, de coola killarna med brädor och säckiga byxor.
Molly var en av tjejerna, men ändå inte. Hon hade integritet, stack ut. Det var henne alla blev kära i.
Odd Molly. Udda, underliga Molly.
Odd Molly skapas för kvinnor som vågar vara sig själva i alla åldrar, i material som ull, bomull, läder och siden. Varje kollektion har sitt unika märke så att man kan se vilken kollektion ett plagg kommer ifrån.

Midori

Av kära vännen H fick jag en flaska som innehöll god smak och en nostalgitripp.
Grönt och giftigt till färgen.
Gott och sött till smaken (både L och G tyckte om den).

Tillsammans med vitt vin och fruktsoda blir det en njutningsfull drink som skänker glamourstänk över min röriga och smått kaotiska dag (hamnar jag inte i en livskris nu så gör jag det aldrig) men även en del små minnesbilder och tankar från en svunnen folkhögskoletid.

Ska nog blanda mig ännu en grön en...

Bild:Helen©HUSnrNIO

Jag önskar mig dubbelsängen för mig själv!

Idag är dagen då jag för trettiofem år sen, föddes på en liten ort i Skåneland.
Thats it om det!

Jag är ingen storfirande människa när det kommer till mina egna födelsedagar.

Som jag säkert tidigare nämnt här i bloggen så är jag inte av den sorten som trivs och känner mig speciellt bekväm med att stå i centrum för något som jag inte skapat eller gjort/framfört (har även en smula svårt med det under sådana omständigheter).

Däremot är det trevligt och mysigt att få lite extra av allt under en dag.
Lite extra snälla barn, kanske något mindre utav vardagssysslorna som tillfaller mig, några extra kramar, eventuellt någon liten egengjord present utav W med tillhörande kort, en middag eller något extragott fika tillsammans med de närmast sörjande, kanske en överraskande present utav L, någon timmes lyxig sömn på morgonen när jag får ha hela dubbelsängen alldeles för mig själv (fast det var tydligen till att ha för höga önskningar för dubbelsängen var överbelastad med människor i diverse åldrar) m.m

Däremot verkar det inte som att min trettiofemte födelsedag innebär att någon tänker förbarma sig över rullebören (skottkärra på ren svenska) som står fullastad (och smått orubblig) med avblommade blommor, annat naturmaterial och flera liter regnvatten intill häcken på framsidan.
Antar att det är jag själv som får försöka mig på att köra ner den till skogen och den allmänna tippningshögen...

Jag säger som Lena Ph i början av nittiotalet - A Woman´s Gotta Do What a Woman´s Gotta Do!
(vare sig man fyller 35 eller ej...)


Bild:Helen©HUSnrNIO

Armband med budskap

Häromkvällen när N & C var här hade C på sig ett armband som jag blev totaly förälskad i.
Jag hade en svag igenkännande känsla utav det från bloggvärlden vilket visade dig vara helt riktigt sen när jag googlade på det.
Otaliga är de som redan äger ett och dessutom har bloggat om dem.

Men, bättre sent än aldrig heter det... och nu har jag planer på att köpa mig ett eget.
En trettiofemårspresent till mig själv helt enkelt.

Så här står det att läsa på nätbutiken Sid and Sally som är en flera svenska nätbutiker som säljer armbandet:

I augusti 2007 grundades Humanity For All av Helena Cho och Tammy Hotsenpiller. Ett märke som blandar konst och skriven text med mode, och uppmärksammar mänskliga rättigheter och miljöfrågor. Målet är att öka medvedenheten världen över, med modeindustrin som kanal. Genom att designa plagg och accessoarer med positiva budskap, sprider Humanity kunskap om några av vår tids viktigaste frågor, bland människor i alla åldrar. Humanity for all har en fantastisk serie wrap-armband med visdomsord.

Armbanden finns i flera olika utföranden och färger
Man kan även köpa dem på Kyss Johanna, Tintinstyle och Milk & Honey. De kostar 399 kr att beställa och då går en del till olika välgörande ändamål.

Eget Kollage©HUSnrNIO

Vill man inte handla via nätet och är bosatt i Karlstad kan man t.ex köpa dem i butiken PaviljongenDrottninggatan 6.


En PUDEL innanför tröjan

W tog på sig halva sin fotbollsdress alldeles nyss när hon skulle följa med grannarna till lekparken.
När hon dragit den över huvudet och står redo att gå ut genom dörren ropar hon till mig att det är en pudel i tröjan.
Jag som tror att jag hörde fel då jag inte får ihop ordet "pudel" med fotbollströjan frågar vad hon sa.
Hon ropar igen att det är en pudel i tröjan.
Jag går fram till henne varpå hon uppmanar mig att känna på det mjuka fodret i tröjan och säger att det är pudelhår.

Idag är jag extremt trött vilket gör att jag skrattar rakt ut åt hennes roliga och söta påstående.
Hon säger till mig direkt att det inte är snällt att skratta och frågar i samma andetag vad det där mjuka är för något?
Mitt ordförråd är slut.
Jag svarar ludd, det enda ord jag kommer på.

W går ut och smäller igen dörren.
Inte konstigt att hon inte vill konversera med mig som först skrattar åt henne och sen påstår att hennes nya tröja består av ludd.

Typ sånt där man har i naveln eller mellan tårna eller rensar ur torktumlaren...

Bild:Helen©HUSnrNIO


Status


Bild:Helen©HUSnrNIO

Jag,precis som dotter W, är kreativ och älskar att pyssla och skapa på en miljon olika tillvägagångssätt.
Men just nu är det trötta människor som rör sig mest liknande zoombies i detta hus.
Alla är i ungefär samma fas, dvs den när ögonlocken är tunga och man inte hittar ett läge där man kommer riktigt till ro utan allt bara småskaver runt omkring en.

Stora delar av huset befinner sig, precis som vi, i ett smärre kaosstadie.

Alltså pågår ett kreativt kaos mellan tre människor som har djupa band mellan sig innaför dessa väggar just nu!


Jisses...

Jisses, vad trött min hjärna är.
Jisses, vad trött min kropp är. 
Jisses, så gnälliga barn jag har.
Jisses, vad min näsa är full med snor.
Jisses, hela ovanvåningen är full med nytvättade plagg.
Jisses, vart kommer alla kläder ifrån!? (var det inte igår som jag förpassade in tvättat i samtligas garderober?)
Jisses, vad en veckas uppehåll i motionerande får en att bygga på fettdepåer snabbt.
Jisses, vad det ska säljas många hus på vår gata.
Jisses, vad fånigt att åka till Nora och tälta med mcnissar.

Jisses, vad jag är i behov av en STOR kopp kaffe nu!

Over and out.
På återseende, maybe...


En hel dag tillsammans med bara tjejer

Många härliga timmar sol- och badtimmar på stranden tillsammans med H och kidsen som övergick i smuttande på en flaska champagne som fanns kvar sen bröllopet i helgen, vin, god mat bestående av pitabröd, kyckling diverse blandningar av grönt och skönt, salt och sött efter det och mer vin.

En mycket trevlig kväll om man bortser från M:s alla försök (och det faktum att han även lyckades ibland) till att dra de båda blonda barnen i håret vid flera tillfällen.
Storasyster W vet ju att hon måste vara beredd och säga ifrån men S och G har inte samma försvarsutlösarmekanism som verkar vara ett måste om man ska klara sig ifrån en smärre luggning, tyvärr.

Kanske fick M:s manliga sida sig en törn då han har tvingats umgås med endast tjejer, och dessutom fem stycken, sen klockan 12 idag...
Bilder:Helen©HUSnrNIO


Friday

Nu sitter jag och inväntar vi solsken och vama vindar för idag är planerna att jag och kidsen ska ta en tur till någon sandig beach tillsammans med H och hennes två små.

Jag kör väderprognossidorna i 3d. Läser både Klart.se, Smhi.se och Vaderkanalen.se samtidigt.
Enligt den första ska det vara klart väder, strålande sol och 19 grader varmt i den här staden idag.
De andra två visar sol, tunna moln men däremot 22 grader i luften.

Skumt att det är så olika väder beroende på vilken sida man kikar på!

Stranden är det bestämt att det blir och när jag väl har hunnit brygga kaffe, bre några smörgåsar samt dränka alla barnen i solskyddsfaktor så har förhoppningsvis solen brett ut sig på himlen.

Men innan dess en Capuuccino gjord av Gevalias pulverpåsar.
Kan tyckas mindre gott med pulverCappuccino men jag gillar det. Speciellt då jag tillsätter en hel del extra värmd och fluffigt vispad mjölk samt en gnutta chokladpulver på toppen.
Gott!

Bild:Helen©HUSnrNIO


Bröllopsdukning - bröllop del två

Jag hade äran att få vara den som hade hand om såväl dukningen som skapandet av festprogrammet vid min väns H:s bröllop i lördags.

H hade inte många önskemål eller krav på hur det hela skulle se ut, varken när det gällde dukningen eller själva festprogrammet.
Cerise Gerbera samt vita blockljus var det enda som stod på listan över vad hon ville skulle finnas med på borden.

Varken H eller J har någon passionerad kärlek till dekorationer och pyssel så det i kombination med att det kostar en hel del att gifta sig och bjuda in till bröllopsfest gjorde att den dekorationssumma jag hade att jobba med inte var alltför stor.

Servetterna, som H redan hade köpt, provade jag att vika/rulla på flera olika vis men beslutade till sist att en enkel cigarrliknande vikning var mest lämplig.
Mycket för att de inte skulle ta upp för mycket plats på bordet samt att jag visste att de inte kunde vara placerade på tallriken då serveringspersonalen redan skulle ha dukat ut tallriken med förrätten på (och självklart ställt den på varmrättens tallrik) när vi anlände till festen efter vigseln i kyrkan.
E och L hjälpte mig med servettvikningen och ett sidenband samt ett blad från en vild murgröna, som brudens mor hade med sig ifrån Skåne, fick piffa upp servetten.

Den vildvuxna murgrönan använde jag även att dekorera honnörsbordet med och slingrade den mellan blommor och ljus.
För att den skulle hålla sig fräsch duschade jag den med en blomspruta både under fredagkvällen samt på lördagsförmiddagen.

När jag hittade svagt rosa jordgubbskulor i godisaffären kunde jag inte motstå att köpa på mig tillräckligt många för att varje gäst skulle få en liten påse med fem kulor var.
Cellofan på metervara hade jag liggandes här hemma och utav det klippte jag fyrkantiga bitar som jag och E, som tack och lov hjälpte mig med detta pyssel, slog in kulorna i.
Varje cellofanpåse förseglades med ett likadant band som servetterna hade runt sig och på påsen fäste vi ett hjärta, utstansat med hjälp av min quickutz och fastsatt med distanskuddar, där det stod H&J på.
Den lilla påsen blev både en liten dekoration som förstärkte färgtemat på festen samt en liten present som man kunde ta med sig hem.

Av vit, ganska tjock, ståltråd formade jag två hjärtan som jag klädde in med murgröna. Denna gång använde jag murgröna köpt på Ikea då dennes blad och stam var betydligt mjukare och lättare att jobba med.
Även här använde jag mig av ett band i färgen cerise som jag lindade runt stommen.
De två hjärtanen hängde jag sen på stolsryggen brudparets stolar.

Min goda granne C hjälpte mig att duka på fredagmorgonen och sen på kvällen åkte jag tillbaks till hembygdsgården och arrangerade blommorna.
Både de köpta Gerberorna och de blommor som jag plockat ute i naturen som otroligt nog höll sig fina under hela lördagsdygnet tack vare fräscht vatten och en och annan duschning av blomsprutan.


Det som tog allra mest tid var att göra festprogrammet.
Bröllopsguiden hade ett verktyg där man kunde göra programmet genom att bli medlem på deras sida.
Jag provade detta och tillbringade många timmar (festprogrammet är på hela 28 sidor) med att utforma programmet med både text och dekorationer för att sedan spara det och logga ut mig. När jag sen loggade in mig igen så hade de flesta dekorationerna (även de som redan fanns uppladdade i deras eget program, klara att användas) halkat omkring hur som helst bland sidorna.
Jag ändrade och sparade pånytt för att vara med om samma sak även vid nästa inloggning (och då provade jag även att göra detta vid flera olika datorer).
Ledsamt som sjutton var det och då bestämde jag mig för att göra allting i Publisher istället.

Som sagt, hela festprogrammet är på 28 sidor och innehåller alltifrån vilka kvällens gäster var, en intervju med brudparet där båda har fått svara på samma frågor men i enskilt rum, kvällens meny, roligheter och mer eller mindre kloka ord kring äktenskapet sett utifrån både mannens och kvinnans perspektiv. Bröllopsallsånger, knep och knåp, bröllopsbingo m.m.
Framsidan består av förutom brudparets namn även ett hjärta med flera bilder på dem själva. På sida två och tre skrev jag ihop ett tal till dem då jag är så usel på att tala inför en större folkmängd.
Programmet var en kul grej att sitta och kika i lite då och då under trerättersmiddagen. När det blev tyst på bordsherren, eller damen, så bläddrades det en del såg jag där jag satt.
Dock hade jag ju själv lusläst det där programmet flera gånger så jag fick roa mig under middagen på andra sätt jag men det var inte särskilt svårt.
Hela kvällen var en enda rolig och vacker fest med fina klänningar, vackert brudpar god och läcker mat och en massa mer.

Bild:Helen©HUSnrNIO


En blivande 35-årings önskelista

Om några dagar fyller jag hela trettiofem år.
Även om det inte brukar vara av betydelse (sade hon bittert med trettiofem års erfarenhet i bakfickan...) så kan jag ändå tycka att det är lite kul att ta en liten stund till att tänka efter om det faktiskt finns någonting som lockar lite extra och som vore önskvärt att påa inför en sådan där dag.

Detta var vad jag kom fram till under en stunds funderande:

Eget kollage©HUSnrNIO

Jag är i stort behov av en BRA skrivare för hemmabruk om jag ska fortsätta min lilla hobby och producera tavlor.
Jag har massor av ideér som jag skulle vilja testa och utveckla och en ba basic skrivare vore guld värt.
Elgiganten hittade jag de tre ovanstående i tre olika prisklasser. Jag skulle vilja testa dem och förhoppningsvis få med mig den bästa utav dem hem...

Presentkort Ikea är en toppenbra present då jag så gärna skulle vilja förverkliga mina planer på att "bygga" ett sideboard under denna sommar.
Vad gäller summan så är ju den valfri för givaren... ;)

Ett namnsmycke som Darling Numbers från Familjesmycken skulle jag gärna bära runt halsen. Finns att beställa med en upp till sex siffror och kostar från 1.070 kronor.
Hos Familjesmycken kan man även köpa halssmycket My Love som är ett klassiskt hjärta i massivt silver med valfria namn ingraverade.
My Love kostar 870 kronor med två namn i hjärtat.

Det finns två storlekar på Babelfatet från Koziol (borde finnas att köpa på Cervera i city...?) Jag har redan det stora och skulle gärna vilja ha även det mindre våningsfatet. Hemskt gärna i färgen vit! 
Vill ha det på framme fyllt med citroner, rödlökar och andra färgglada ätbarheter.

Kontanter
är kanske tråkigt att ge men de tas emot med stor glädje, iallafall utav mig.
Tänker jag efter så har jag en hel del mer som jag gärna skulle vilja handla vilket en sådan present skulle kunna vara ett bidrag till.

Klockan från Biltema med möjlighet till att själv skapa storleken på den är mycket efterlängtad utav mig.
Otroligt prisvärd dessutom om man jämför med dem som säljs på nätets inredningsbutiker.
Dock skulle jag allra helst vilja ha den i svart men det vet jag inte om det finns så en silvergrå går bra det också.

Sist men inte minst vore det både en lättnad att slippa dra fram vår stora klumpiga dammsugare för att få bort alla smulor som ständigt drösar ner från bord och diskbänk i köket. 
En Electrolux Ergorapido dammsugare skulle inte bara underlätta för mig då den där lite mindre dammsugningen behövs, den skulle även få mig att må gott då jag på ett enkelt sätt med en ganska snygg dammsugare skulle slippa gå omkring bland brödsmulor och sand från Värmlands alla insjöar dagarna i ända.
En variant av Ergorapidon finns bl.a att köpa hos Elgiganten för 1.379 kronor.

Men än är det några dagar kvar tills jag blir ett år äldre...


Dekorerad ask - bröllop del ett

I lördags blev H & J herr och fru S.

Jag är en människa som allt som oftast gör saker ganska grundligt och lägger stor vikt kring det mesta som kan förpassas i kategorin "pyssel".
Sen kanske resultatet inte är så häpnadsväckande men för att komma dit har jag oftast skissat, funderat och provat flera utföranden.
En process som andra kan tycka är smått långdragen. Men för mig är själva vägen till det färdiga resultatet halva nöjet.

Eventuell tidsbrist (vilket verkar vara något som jag aldrig kommer att sluta lida utav) och vilket slags/hur mycket material jag har att jobba med bestämmer även det hur det färdiga resultatet blir.

Helgens fina brudpar önskade sig bidrag till bröllopsresan i present.
Då de inte hade bestämt sig för något speciellt resebolag så var kontanter det enda tänkbara.

Jag dekorerade en ask med papper och lite snören. Gjorde en tag som jag hängde dit med en liten hälsning.
I asken fanns låg sedlarna vikta likt solfjädrar och runt varje sedel knöt jag ett sidenband i färgen cerise som för övrigt var den färg som var temat för bröllopet

Bilder:©HelenHUSnrNIO

Som en liten extragåva fick de även en liten &-tavla med sina namn och bröllopsdatum på.


Om en liten stund styr vi med fullpackad bil mot stranden.
Blir några få timmars sol och badvistelse då jag har lyckats med konststycket att dra på mig en förkylning med stort F mitt i sommarvärmen och båda barnen är lite snoriga.

Ha en trevlig sommardag!

Busigt Bråkande Barn

Idag är en dag då det busas och trilskas. Då blomkrukor och fjärrkontroller far i golvet. Då en hand flyger genom luften och råkar träffa en storasyster.
Och ändå kan han se så oskyldig ut där han fläker ut sig i soffan framför tv:n.
Hur är det möjligt!?

Bilder:Helen©HUSnrNIO

En prins med glasögon är inte så fint...

W: Mamma tyckte du att det där brudparet var fina?
Mamman: Vilket brudpar?
W: Sveriges prinsessa och han David.
Mamman: Du menar prins Daniel.
W: Ja, tyckte du att han var fin?
Mamman: Jo han var ganska fin (mammans ordval beror på att hon lider av ett tvångsbeteende som gör att hon skulle vilja rufsa om i prins Daniels bakåtslickade hår).
W: Det tyckte inte jag att han var.
Mamman: Nehe, varför inte då?
W: Jag tycker helt enkelt inte att det är så värst fint att gifta sig i glasögon.

W fortsätter att prata om män med glasögon: Vet du att pappas hår har börjat att försvinna mitt uppe på hans huvud?

Mamman som inte har någon vidare lust att samtala om hårsäckar m.m: Vill du ha rabarberpaj?

En liten bit av verkligheten

Detta fick jag återberättat för mig i söndags:

Storasyster W och lillebror M befinner sig utanför Ica tillsammans med C och hennes barn. Själv är jag kvar inne i butiken.
C ger M en mycket efterlängtad smoothie.

M: Tack.
C: Åh kan du säga tack nu M. 
W säger något i stil med: M har kunnat det länge.
C: Jaha, jag har inte hört han säga det tidigare.
W: Men du ger ju honom aldrig något. 

Min blivande sjuårings konversationer är informativa och rakt på sak.
Det är bara att vänja sig vid verkligheten...

W har även tillbringat flera timmar de senaste dagarna hemma hos vår närmsta granne.
Han och hans fru tillhör skaran av äldre människor på vår gata. De som bott i sina hus från det att de byggdes i mitten av sjuttiotalet. 
Till hösten ska de sälja sitt hus.
W stortrivs inne hos H.
Hon sitter och pratar med honom om livet i största allmänhet och han tycker om att både lyssna och prata med henne då hans egna barnbarn bor långt härifrån.

Häromdagen kom W hemspringandes för att hämta sin Michael Jackson cd.
Hon och H skulle lyssna på den när de rensade ut ett utav rummen inför flytten.
På kvällen samma dag kom H förbi med skivan som W hade glömt kvar.
Han lovordade vår tjej.
Hon är både underhållande och har så många kloka funderingar.
Han trivs med hennes sällskap och hon med honom.

Såpass mycket att när jag föreslog att vi skulle cykla till Ica och köpa glass så var hon först tveksam till det då hon hade lovat H att komma förbi för en pratstund under eftermiddagen.

Semsterdopp

Min långa bloggpaus (har nästan glömt brt hur man bloggar...) är förhoppningsvis slut för den här gången.

En paus som jag har fyllt med att arbeta, spendera tid tillsammans med barnen, motionera i skogen bakom vårt villaområde samt att förbereda en del uppgifter för det numera nygifta paret i vår bekantskapskrets.

Igår började jag årets sommarledighet. Jag mjukstartar med en veckas föräldraledighet för att en ha fyra veckors semester.
Trött efter lördagnattens bröllopsfest och en smått hektisk vecka med förberedelser sitter jag nu här med en rinnande näsa och ett allmäntillstånd som jag skulle kalla en begynnande förkylning.

Ikväll tryckte jag dock undan den med nezeril, alvedon och en bunt positiva tankar och deltog i en trevlig stunds samvaro med två av gatans barnfamiljer där grillat stod på menyn. 

Båda mina barns näsor smårinner men den tropiska värmen som vilar över Sverige lockar ändå till svalkande bad.
Men vad sjutton - vad är en liten snordroppe när sommarsolen steker och man inte behöver hasta iväg till jobb och dagis om morgonen...

Bilder:Helen©HUSnrNIO

Lille M älskar att bada.
Han studsar upp och ner i vattnet.
Försöker sig på jämfota hopp för att få till det där jättelika plasket vid landningen.
W gör detsamma fast på ett sätt som anstår en blivande sjuåring med en enorm kärlek för vatten och glädje över sin nya svarta bikini (med en liten minitrekantsbh) från Kapp Ahl.

Vett och Etikett om VIN

Nu när sommaren är här så passar det bra med några vintips...

Först och främst skiljer man mellan röda och vita viner: 
Lättast skiljer man dessa båda vintyper från varandra om man skvalpar ut en skvätt på en vit bordsduk.
Det vin, som lämnar en lila fläck efter sig, är ett rödvin.
Riktiga kännare kan på bara smaken avgöra om vinet är vitt eller rött.

De vita vinerna smakar i regel ättika medan de röda smakar stämpelfärg. 
Man kan alltså genom att suga på en vanlig kontorsstämpel och sedan jämföra smaken med ett vin, konstatera om detta är rött eller inte.

Till fiskrätter, såsom fiskbullar och matjessill föredrar de flesta vitt vin, medan man till kötträtter såsom falukorv och sylta bör ta ett rött vin.

Portvin är ett vin som man serverar i porten. Har man inte någon port, kan man bjuda på det i trappuppgången eller i hissen.

När man serverar torra viner bör man se till att det inte är tvärdrag eller att någon av gästerna råkar nysa, ty i sådana fall dammar vinet omkring i lägenheten. När man serverar ett torrt vin är det därför lämpligt att ha en dammsugare i beredskap.

Om man själv ska bära hem sina flaskor från systembolaget gör man klokt i att köpa ett lättvin, så man inte får för mycket att kånka på.

Till vilt bör man välja något vildvin, medan man till grillat och annat vidbränt kött serverar brännvin. Renstek sköljer man ner med renat.

Ord som är svåra att säga när du druckit för mycket vin:
- Oöverträffat
- Innovativt
- Preliminärt
- Kvastskaft

Ord som är väldigt svåra att säga när du druckit för mycket vin:
- Västkustskt
- Konstitutionerad
- Substantiellt
- Tillvägagångssätt

Ord som är i stort sett omöjliga att säga när du druckit alldeles för mycket vin:
- Tack, men jag vill inte ha sex.
- Nej, ingen mer sprit för min del.
- Ledsen, du är inte riktigt min typ.

Lycka till...


Jag sitter fast!

Pappan nattar dottern.
Mamman är inte hemma vid läggdax.

Mamman hör mitt i natten en röst från ett avlägset håll.
Efter en stund hör hon att rösten ropar orden "mamma" och "hjälp".
Mamman kastar sig ur sängen.

Rösten som kommer från nedervåningen fortsätter att ropa på hjälp.
Gråt och panik hörs.

Mamman kastar sig, fortfarande i ett sovande tillstånd, nerför trappen (men hinner ändå tänka att den där vidriga nålfiltsmattan från 1974 som trappstegen är klädda med måste bort).

Dottern ligger i sin säng med tårarna rinnandes längs med kinderna.
Hon gråter och ropar att hon sitter fast.

Pappan, som alltså var den som nattade dottern, har råkat glömma bort (!) att ta ur de inbakade flätorna ur hennes hår och hon som aldrig sover en natt utan att kasta sig av och an i sängen har fastnat med flätorna i snirklarna i sin säng (sängen Minnen från Ikea) vid sidan om sänggavlen och ligger nu tryckt mot det vita stålet.

Mamman, som fortfarande inte är riktigt vaken, funderar på om hon måste gå ut i garaget och hämta järnsågen och såga bort halva sängen.

En stund senare är allt frid och fröjd igen.
Mamman ligger då ihoptryckt på fem cm yta i dubbelsängen
Dottern ligger bredvid och rör sig vilt i sömnen och tar därmed upp ungefär halva sängen.

På den andra halvan ligger pappan. 
Lyckligt ovetandes om vad som kan hända om man sover med inbakade flätor snarkar han lugnt vidare tills dagen gryr. 

Hrmpf, säger jag!

Bild:Ikea.seKolllage:Helen


Startsida
Helen

Kontakta mig

husnrnio@hotmail.com
En skåning, numera bosatt i Värmland, som bloggar om familjelivet och dess mot- och medgångar. Min vardag med arbete, en stor familj med två egna barn och två bonusbarn. Mitt hem, scrapbooking, en massa ständigt pågående pyssel och projekt. Sen en tid tillbaks gör jag, på beställning, personliga barntavlor, och även tavlor passande till andra platser i hemmet. Förslag på tavlorna hittar ni här på bloggen. HUSnrNIO innehåller allt detta i en enda röra kryddat med en massa foton då jag gärna dokumenterar vår vardag genom kameralinsen.

Design & Copyright HUSnrNIO 2010 Totalt antal unika besökare Online nu: Bloggar av mammor och gravida
RSS 2.0