Det förgångna

Så har ännu ett år passerat. 
Ett år som började utan snö på marken och som verkar sluta på samma sätt (bilden nedan är någon vecka gammal).

2008 var året med den stora magen (ser ut att bli så under det kommande året också *hmmm*) och den eviga väntan och längtan. När hösten kom med falnande löv och kylig luft var väntan äntligen slut. Efter ynka två timmars kämpande den 23 september kom världens sötaste lilla kille till världen.
M, som under vårt julfirande i skåne har lyckats att smälta bort halva landskapet med sitt leende.  

Lilla W har fövandlats till lilla, stora, femåriga, storasyster, W.
Från att ha fått all tid och uppmärksamhet från mig skulle hon plötsligt dela den med en liten bebis.
Utbrott, vaknande på nätter och allmänt femårstrotsig, framförallt mot mig, är något som blivit vardag men förmodligen övergående.
Mot lilla M är hon världens goaste storasyster. 
Hon har lyssnat in hur jag pratar med honom och kan sitta och låta på samma sätt bredvid babysittern. En längtan från henne finns efter att han ska kunna prata och lära sig att gå så de kan leka tillsammans.

Medan dvärgväduren (hur stor kan egentligen en dvärgvädur bli!?) Pontus har flyttat in i vår familj har undulaten Mauritz lämnat oss under året. Med stor ledsamhet begravdes han bakom lekstugan.
Sorgen bearbetades genom samtal. W berättade för alla hon träffade att Mauritz hade dött.

Vårt lilla hus har haft ett ganska lugnt år som jag ser det när jag tänker tillbaka.
Ideér och planer finns i mitt huvud men ekonomi och tid sätter tyvärr stopp för det mesta.
Ett barnrum och ett tonårsrum har dock tagit form under året. 
Storasyster E har flyttat ut i det före detta hångelrummet och lillebror har fått ett eget rum med bl.a den härliga tapeten Dino från Sandbergs som fondvägg.
W fick ett alldeles eget hus (min dröm om en lekstuga blev sann). En underbar vit lekstuga med röda deltaljer som L byggde (under ganska stor ledning av mig själv *harkel*) i slutet av sommaren.

I slutet av året kom värmen till oss i form av fjärrvärme. Ett projekt som innan det gav varma element var en ganska långdragen historia med svårframkomlig väg, uppfart och entre.
I samband med detta fick vi även fiber och en chans till digitaltv och bredband via stadsnätet. Så nu surfar vi snabbare, trådlöst och har många kanaler att beskåda.
Något som jag inte ägnar mig så mycket åt (tv tittandet alltså).

Energi har slösats på jobbrelaterade saker under året som gått. Kanske borde jag markerat tydligt och sen lämnat saker och ting. Istället bar jag med mig dem och fightades med något som var dömt att misslyckas till viss del just när det var aktuellt sen har det visat sig att hade det blivit som jag ville så hade mycket krångligt besparats samt att jag kanske tom är väldigt bra ibland på mitt jobb (svårt att uttrycka det där). Men det skulle jag aldrig få bekräftat. 
Jag borde bli bättre på att lägga av mig sådant som jag ändå inte kan göra något åt. Sånt som bara suger energi och sprider negativa vibbar och tankar.
Kanske ett blivande nyårslöfte...
Man kan ju alltid försöka...

Detta va en liten, liten del av året som gått.
Nu ska vi se framåt mot det nya året eller ännu bättre leva i nuet så jag önskar er alla ett gott slut på 2008 och ett gott nytt år 2009.

Och ja, vi lyckades pricka in ännu en semestervecka i Skåne under sommaren då soldagarna var få. Hur kan man lyckas med det varenda år...?


Bild:privat©

Tomtemor och tomtefar

Under några timmar på en årets bästaste dagar (ord från W) såg det ut som att den skånska tomten hade för mycket att göra för att hinna med ett besök till en liten by i nordväst.
Men just när det som mörkast var och kusinerna hade tröttnat på att leka kurragömma och hade gått över till en något ruffare lek som gick ut på att dra varandra i armarna samt bära runt på varandra. När de vuxna hade suttit ensamma mumsandes på lussekatter runt tv apparaten för att de bara måste se Kalle Anka, för det är ju en tradition som hör julen till lika mycket som julskinka och tomtegröt, ringde det på dörren.

In kommer en skäggig och rödklädd, rund och go, tomtefar med käpp (och en gammaldags mobiltelefon (?) så han kunde ringa efter renarna eller om det var nissarna, jag minns inte riktigt vad han sa) och julklappssäck.
Med sig hade han den sötaste, rödkindade tomtemor med lykta och käpp hon också. Tomtemor hade lyckats slita sig från grötkokande och julklappsinslagning och följde med tomtefar på julklappsrundan.

Efter lite frågor om namn och snällhet m.m. fick barnen sina efterlängtade julklappar. 
W sneglade en del på vad kusin M fick och hade lite svårt att acceptera att det inte fanns likadana saker i hennes paket men det gick ganska snabbt över ju fler klappar som öppnades. I paketen fanns bl.a dockor, kläder, pysselsaker och spel. 

Lille M höll sig vaken under hela julklappsutdelningen men så fort tomtarna hade sagt hej då somnade han i babysittern med en av sina julklappar i handen. 

Tomtarna glömde kvar säcken som paketen låg i, något som W och M upptäckte direkt. De la säcken i hallen vid dörren ifall tomten skulle komma tillbaks.
Efter vi hade ätit julmat var säcken borta.
Idag ringde W till farmor och farfar då hörde jag henne berätta att tomtens nissar hade varit och hämtat julklappssäcken när vi åt mat.

I väntan på tomten

Bild:Privat©

Tomtemor & tomtefar

Bild:Privat©

Bild:Privat©

Att fira jul tar på krafterna...

Bild:Privat©

Kusiner

Bild:Privat©

Tack till moster och morbror som förgyllde julafton lite extra ;) 

Julen stundar

Bild:Privat©

Från ett grönt och lite blåsigt skåneland önskar jag Er alla en riktigt god och underbar julhelg.

Tackkort

Innan alla mina påsar och snickarlådor med pysselgrejer åkte tillbaks i den lilla klädkammaren med det stora kaoset i helgen så pysslade jag ihop ett litet enkelt tackkort till en dagiskompis till W.
Familjen var snäll och gav W den lila cykeln som hon så flitigt cyklar på nu.
Den gröna 25 kronorscykeln som L ropade in på auktion i somras har gjort sitt. Den var till för att lära sig cykla på och det var den toppen för.

Bild:Privat©


Juliga hälsningar

Nu har årets julkort börjat hitta hem till oss.
Egentligen skänker det glädje att ha dem framme för beskådning, funderade på att använda mig av snörmetoden (hänga dem med klädnypa), men den tanken försvann bland allt annat som ska fixas med i juletid.
Förra året scrappade jag en julkortslåda och i den hamnar våra julhälsningar.
Lådan står i köket så vem som helst kan öppna den och titta (och läsa) på de fina korten.

Bild:Privat©


Jul jul...

Julen är här och medan tomten myser surrar vi runt i huset och nyser.

Några julbilder från vårt ganska sparsamt julpyntade hem (på vinden finns det flera kartonger med sparat pynt *harkel*).  

Den delen av köket där köksön står


HallenVardagsrummet
Sovrum


Bilder:privata©

Ha en trevlig lördag!


Familjen DAX

När andra shoppar julklappar så shoppar jag på Apoteket!
I måndags när vi var på bvc för att vaccinera M så läste jag en artikel om förkylningsinfluensa och vinterkräksjuka.
Bacillerna härjar som dammkorn omkring oss den här tiden på året, W har redan haft en släng av magsjuka, och är det något jag nästan har utvecklat en fobi för så är det den smittosamma vinterkräksjukan, ja magsjuka i största allmänhet, och inte vill jag ha dundrande förkylningar heller.

I artikeln stod det om hur bra det är att använda alcogel. 20% mindre sjukdomar enlgit en undersökning bl.a bland personalen på olika förskolor.

I en månad nu har jag haft med mig den lilla flaskan i familjen Dax alcogel produkter i skötväskan och använt flitigt.
Nu finns det även våtservetter i samma serie. Något som är ännu perfektare att bära med sig i sköt- och handväskan. W tycker det är roligare att torka händerna med våtservetter än att få en klick alcogel i handen.

För att användas när man kommer hem och i hemmet i största allmänhet köpte jag Dax pumpflaska. Den finns inte framme på Apotekets hyllor utan denna produkt måste man fråga speciellt efter.
Flaskan är inte så snygg att ha framme (och här kommer den minsan att finnas till hands) så jag funderar på om man kanske inte kan pimpa den med något.
Hmmm, tål att tänkas på...

Så nu ska vi leva lyckliga ifrån magsjukor och andra åkommor fram till mars månad när familjen Dax stoppas undan för sommarsäsongens intågande.
Fast våtservetterna får nog allt hänga med året runt tror jag...


Bild:Privat©

En stjärna

Igår kom mina stjärnor som jag beställde från Många Rum
Stjärnorna är en julklapp till W och M.
Texten på dem och stjärnformen var jättefin. Betongen skulle jag vilja ha lite ruffare så jag mailade Lotta Rubom om detta. Hon föreslog att jag skulle slipa lite med sandpapper på dem då de blir väldigt olika till färgen när man gjuter dem.

Jag provställde M:s stjärna i hans fönster bara för att kunna beskåda den lite innan den hamnade i julklappssäcken.Bilder:Privata©

Till tomten

För en tid sen hade Dahlarna en tävling på sin blogg där man kunde vinna ett jättefint namnsmycke från Cathis Design.
Tyvärr så var det inte jag som vann men jag skulle gärna vilja ha ett.
Ett med hjärta och W och M:s namn.
Om inte tomten kommer med ett så får jag väl göra slag i saken och beställa ett själv...Bilder från Cathis Design

Liten julklapp med namn

En julklapp till lillebror från storasyster.
Texten var given men färgerna har W själv valt (brun, grön och vit).

Bild:Privat©

Namnnappen är en kvalitetsnapp som du kan få graverad med en självvald text.
Alla napparna är i godkänd EU Standard EN1400 och innehåller inte PVC och phtalater.
Namnnappens uppfinnare är Pia Callesen, mamma till Emma, 3 år och Frederik, 5 år Silkeborg, Danmark. 


Tvi för sprutor

Igår var det dax för läkarundersökning och den första vaccinationen för lilla M.
Övervakad av storasyster och sin blundande mamma fick han två sprutor. Dels den "vanliga" och så den med pneumokockvaccin.
Strax innan han skulle få dem log han sitt allra sötaste leende mot den kvinnliga unga doktorn som då sa till honom att hon kunde inte sticka honom om han skulle titta sådär på henne.
Leendet byttes ut av ett hjärtskärande skrik som skar långt in i mitt mammahjärta. Jag kikade till lite grann på den ena sprutan men när jag såg att nålen var långt inne i benet på honom blundade jag stenhårt igen och kämpade för att inte rycka bort honom från nålstickarna.

Kvällen och natten har kantats av skrik som tyder på att han har lite ont, orolig sömn och feber.
Gav honom alvedon för en stund sen och lyckades få honom att komma till ro i sin säng så nu sover han gott.
I samband med vaccinationen blev han även vägd och mätt.
M är nu hela 60,5 cm lång och väger 6045 g.

Vid gårdagens luciafirande på W:s dagis hade M sig sin pepparkaksdräkt.
Han var så ljuvligt söt min lilla underbara pojke. Ja, jag vet att dessa meningar förekommer ganska ofta i bloggen nu förtiden. Men... ♥


Bilder:Privata©

En FEM-årig Lucia

Idag klockan 15.38 var det hela fem år sen den efterlängtade "kulan" kom till världen.
Dagen till ära blev det luciafirande på dagis som självklart skulle övergå i födelsedagsfirande när vi föräldrar hade lämnat bygget.


Bild:Privat©


Papperspåsar

Hos Annas scrapbooking hittade jag en mall på hur man viker sin egen papperspåse och tänkte genast på W:s fröknar.
Dekorerade, fyllda med skumtomtar och med W:s signatur på var det en perfekt liten gåva som tack för den här terminen. 
Idag efter barnens luciamorgon lämnades påsarna till fröknarna och jag hörde hur W försökte förhandla sig till en del utav innehållet vid lämnandet.Bilder:Privata©

Och, nej, hon lyckades inte komma åt någon skumtomte.
 

Söndag = vilodag

Gårdagens kalas fick godkänt av den blivande femåringen.
W öppnade present efter present med varierande miner när hon skådade innehållet i alla de fint inslagna paketen.
Det blev bl.a skridskor och hjälm, barbiedockor, askungenspel, krummelurkajsa, en ko att spara pengar i med härligt mönster och färg, Hello Kitty tatueringar och en mp3 och en del mer.

Idag har vi haft en riktigt slappardag.
Suttit i soffan och tittat på familljefilmen Kung Fu Panda, ätit hemkörd mat och knappt stuckit nosarna utanför dörren.
Med gårdagens party kombinerat med en småförkylning i kroppen så har vi (även jag otroligt nog) inte orkat göra så mycket.
Tja, jag hur ju givetvis dammsugit nedanvåningen för att spatsera runt i pärlsocker från gårdagens koksobollar står jag inte ut med... men om man bortser från det så har jag tagit det väldigt lugnt idag.
Ska ladda inför morgondagens lucia firande på dagis med att sitta i soffan och se ännu en film (otroligt, jag som inte brukar ha ro i kroppen att sen en film från början till slut).
07.15 ska lucian finnas på plats. Innan dess ska det öppnas något mer paket eftersom det är imorgon som hon fyller fem, lillebror ska ha ätit mat osv osv.
Undrar om det ens är lönt att gå och lägga sig ikväll...


Kalasdag

På måndag fyller W fem år och idag firar vi med kalas för släktingar. 
Att skriva släktingar känns lite konstigt när det bara är halva släkten som kommer eftersom min halva är bosatt i Skåne 43 mil härifrån men kalas blir det iallafall klockan 15 idag till W:s stora lycka.

Igår kunde jag inte låta bli att prova på att göra marknadsnougat som är tänkt att bjudas på idag.
Terese hade ett recept som var supergott om man är som jag som älskar marknadsgodis.


Bild:privat©


Recept

6 1/2 dl vetemjöl
4 dl florsocker
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
125 g margarin
5 3/4 dl socker
1 3/4 dl vatten


Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och florsocker. Florsockret ska siktas i.
Koka ihop margarin, socker och vatten (koka högst 2 min) och blanda det sedan med det andra. Häll sedan smeten (smeten blir ganska så fast) i en smörad form och ställ svalt tills det stelnat. Skär dom slutligen i bitar.

Ha en trevlig lördag!


Inbjudan till doping

I januari blir det dop av lille M.
Eftersom det är som med julkorten, dvs det ska massproduceras i antal, så slängde jag ihop en mycket enkel dopinbjudan.
Använde datorn och skrev text samt infogade tre bilder på M och skrev ut sen klistrade jag det på ljusbrun cardstock och band lite flossing runt om. 

En massa kort blir det...

Bild:Privat©

Enkel framsida (urdåligt fotgraferat och konstiga färger) med lille M och hans underbart söta små fossingar och händer.

Bild:Privat©

Insidan av kortet med information om var och när dopet äger rum samt några förslag dopgåvor. Jag läste att man faktiskt kunde skriva med ett förslag på dopgåvor till dem som tycker att det är svårt att komma på något att ge. Responsen från släkten har varit att det är svårare att tänka ut något till en kille.

Bild:Privat©
 


Och så här blev...

...det färdigskapade julkortet (där jag använde den sista bilden i föregående inlägg).


Bild:privat©

Ett enkelt och "rent" kort (för att vara skapat av mig) vilket är skönt när man ska producera 30 stycken som slutsumman blev.


Bild:privat©


Julfoton

Nu när årets julkort är färdigpysslade och på väg lite varstans i landet så kan jag visa några bilder från den lilla stunden då jag försökte fånga båda barnen på bild.
Redan när jag bara hade ett barn var det svårt att få till en bild utan blinkningar, fnysningar, nysningar, grimaser och annat påhitt men nu när lille M skulle vara med på bilden var det ännu svårare.
Hade tänkt mig att W skulle hålla M i knät sittandes på en liten bänk men eftersom han sjönk ihop som en liten potatissäck i hennes famn förkastade jag den idén ganska snabbt.
Tog det enklaste alternativet och la honom helt enkelt på bänken så fick W stå bredvid istället.
Tillslut blev det det här kortet som jag använde till årets julkort.

Bilder:Privata©

ChokladFras

Medan snön duggar tätt från himlen och i väntan på att M ska ha sovit färdigt sin skönhetssömn kan man ägna sig åt att göra lite gott och superenkelt julgodis att bjuda på till helgens femårskalas (visserligen har jag redan gjort en sats men det skadar inte att ha lite mer av denna goda vara).


Bild:Privat©

Recept
500 gr ljus choklad
ca 7 dl cornflakes
0,5 dl osaltade pistagenötter

Hacka pistagenötterna i mindre bitar.
Smält chokladen i vattenbad eller i mikrovågsugn.
Rör ner pistagenötterna och cornflakes i den smälta chokladen.
Bred ut på ett bakplåtspapper (eller lägg i mindre formar) och ställ svalt tills den stelnat helt.
Skär kakan i mindre bitar (om du använt dig av bakplåtspapper).

En liten julklapp

Alldeles nyss gjorde jag en lite julklappsbeställning i Lotta Ruboms fina webbutik Många Rum.
Blev varsin stjärna till W och M med deras namn och födelsedata på.
Stjärnorna är handgjorda i betong. Ca 20 cm i diameter och kan fås med eller utan text.
Så himla fina!

Jag är även sugen på &-tecknet, det vita i gips, men det får det bli en annan gång.

 

Bilder:www.mangarum.se


11 veckor

Idag är Malte elva veckor gammal.
När jag tänker på att det redan har passerat elva veckor sen han kom in i mitt liv så förstår jag inte vart tiden har tagit vägen. Jag har varit föräldraledig från mitt arbete i tolv veckor nu eftersom jag tog ut semester från den dagen han var beräknad att födas (16 september). Otroligt!
Malte, tillsammans med storasyster (och de vardagliga sysslorna), gör att mina dagar ständigt är fulla med något.
Dagar läggs till dagar som blir till veckor som försvinner i ett naffs.

Malte har verkligen kommit på att han har armar och händer nu. 
Så fort han ligger ner så far armarna upp i luften. Handen är oftast sluten och tummen stoppar han gärna mellan pekfingret och långfingret. 
Han har även kommit på hur man gör för att föra händerna till munnen och nu hamnar de alltsom oftast där.

När det gäller nattsömnen tvivlar jag på att det här barnet nångång kommer att sova mer än tre timmar i sträck. Han verkar ha en orubblig mat och sovklocka som jag just nu är slav under.
Däremot så går det numera allt oftare bra att lägga honom i sin egen säng utan att han är i sovande tillstånd och han somnar själv.
Både på dagen och om natten vilket känns skönt.Bilder:Privata©

Två ljus brinner


Bild:Privat©

En dag som denna finns det mycket jag skulle kunna ta mig för.
Handla presenter till W som snart fyller fem. Baka/göra julgodis.
Skriva adresser på alla kuverten innehållande julkort och dopinbjudningar. Göra klart de sista julkorten och dopinbjudningarna osv osv.
Än så länge är jag apatisk. I mitt huvud surrar några funderingar kring förhållandet man och kvinna efter det att man fått sitt andra barn.
Mina dagar fylls av allt kring mina barn men det är också de som ger mig den direkta kärleken tillbaks.
Det är inte lätt att få ihop allt. Jobb, två barn varav ett som är ammande, två bonusbarn och deras kompisar, stort hus, kalas och julafton som närmar sig.
Ibland kan jag känna ett stygn av avundsjuka på L som bara sätter sig i bilen på morgonen och åker iväg till jobbet. Han behöver bara tänka på sig själv under resten av dagen (ja förrutom jobbet då).
Men samtidigt vill jag inte börja jobba igen som det känns nu. Jag vill vara hemma med de två människorna som jag älskar mest medan de fortfarande vill vara med mig och behöver mig.
Jag hoppas att vi får ihop ekonomin så jag kan vara hemma åtminstone ett år med lilla M.
Men vi två vuxna människor som lever här. Vi har tappat bort varandra i allt. Lätt hänt när familjen utökas säger en del men inte är det nödvändigtvis klart att det ska gå så.
Jag har en svacka när andra ljuset brinner här hemma men det kanske blir bättre.

Ha en trevlig andra advent.


Bortsuddad bakgrund

Hos webmosterhelene fick man tips på hur man i photoshop kunde göra en rörig bakgrund på ett foto mörk i photoshop. Något som jag självklart ville prova.
Det var lite trixigt i själva mörkandet. På det första fotot jag provade på lyckades jag få skuggor på motivet men andra gången gick det bättre.
Helt klart en kul grej att kunna om man som jag fotar här och där i huset och det är inte alltid så kul att ha med alla saker som distraherar själva motivet.

På bilden har W på sig sin nygjorda clownmask.
En toppengrej att pyssla med dessa långa dagar fram till tomten kommer. Behövs bara en mask (finns på Panduro) och några tuschpennor.


Bild:Privat©


Dag sex

En kopp the för mig och en rostad smörgås med apelsinmarmelad och ett glas mjölk för W medan vi ser på ljuset som sakta brinner.
Idag ska siffra sex försvinna och vi konstaterar att det blir allt färre dagar kvar till julafton. Nu är det dessutom bara sju dagar tills det är femårskalas här hemma och nio dagar till den dagen som fyraåriga W verkligen fyller fem år på.
Men innan dess måste vi bränna ner en hel bunt med siffror på W:s sifferljus konstaterar vi.


Bild:Privat©


Tomtarna har flyttat in

Idag har våra smånissar och deras vänner (som blir fler och fler för varje år) grisarna, pingvinerna och snögubbarna flyttat in i sitt julhus.
Varje år är det likadant, de behöver någonstans att bo i december månad, och i år blev deras hus färdigt tidigt.
Mamman är glad när hyresgästerna är glada och framförallt när dottern har glömt bort sitt värkande öra (på gränsen till att spricka sönder i onsdags kväll så nu äter hon penicilin) och haft två roliga timmar med bygget, dekorationerna och inte minst placeringen av de inneboende.


Mininissarna på taket


Bilder:Privata©


Önskar er som läser här en trevlig fredagskväll.

Kastrering

Vid åtta imorse åkte jag och W till Karlstads smådjurssjukhus och lämnade Pontus som ska kastreras idag.
Vilket otroligt fräscht ställe och trevlig personal.
Efter att ha fyllt i lite personuppgifter och vägt honom fick vi vänta i ett rum på veterinären som var av norskt ursprung och som inte bara var trevlig utan även otroligt pedagogisk med W om vad de skulle göra med Pontus.
Halv fem i eftermiddag får vi hämta honom och sen hoppas vi han blir lite lugnare och mer lätthanterlig för W och inte har sådana behov att skvätta omkring sig.
De sa till oss att det brukar oftast vara resultatet av en kastrering vilket är lämpligt speciellt när man har den inomhus.


Bild:Privat©

När vi väl var hemma igen hade jag tänkt mig göra färdigt de återstående tio av årets julkort men istället hamnade jag i telefon med Telia.
Vi har fått fiber inkopplat och vårat befintliga bredband är uppsagt fr.o.m måndag men då inte det andra kommit igång ännu så vill jag inte riskera att bli utan internet.
Enorma telefonköer gjorde att det drog ut på tiden. Efter att ha väntat femton minuter två gånger blev jag bortkopplad.
Linjen bara dog.
Ringde igen (lika lång väntan) och fick tillslut lite klarhet i det hela.
Telia har lyckats att strula till vår beställning två gånger nu.
Två månader utan kostnad och nya blanketter att fylla i blev resultatet och förhoppningsvis internet via Karlstads elnät inom kort.
Men man vet aldrig...

Korv Stroganoff och sen blir det bilfärd till farmor och farfar för att lämna W som ska vara där när vi ska på bankmöte.

Hej svejs!


Julmuffins med saffranssmak & Kokostoppar


Bild:Privat©

Om man som jag älskar saffran så kan man förgylla adventsfikat med inte bara Lussekatter utan även Julmuffins med just saffranssmak.

Recept
125 gram smör, rumsvarmt
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 msk mjölk
1 paket (0,5 gr) saffran

Frosting
200 gr Philadelphiaost
Florsocker (ca 1-2 dl, smaka av tills frostingen är lagomt söt)

Vispa ihop smör, socker och vaniljsocker till en jämn smet. Lägg i ett ägg i taget och vispa ihop tills allt är blandat och jämnt.
Blanda samman mjöl och bakpulver i en annan skål. Häll mjölblandningen i smeten och rör om med gaffel (vispa inte!).
Rör ut saffranspulvret i mjölken och blanda ner i smeten.
Klicka smeten i 12 stycken muffinsformar så att den fyller ungefär två tredjedelar av formen.
Grädda kakorna 15-20 minuter i ugnen på 200 grader.
testa med en baksticka om de är färdiga.
Låt dem svalna helt. 
Rör i florsockret med en ask Philadelphiaost. Rör så länge så du får en mjuk och smidig frosting. Bred på frostingen, gör de lätt toppiga.
Toppa med t.ex färgat strössel.


En annan favorit här hemma som även den bakades nu är kokostoppar.

Bild:Privat©

Recept
50 gr smör
2 ägg
1 ½ dl socker
5-6 dl (ca 200gr) riven kokos
Smält blockchoklad


Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ihop ägg och socker pösigt. Tillsätt kokos och smöret.
Låt smeten stå coh svälla en stund.
Klicka ut på bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter på 175 grader.
Låt kokostopparna svalna.
Smält blockchokladen och ringla den över kokostopparna.

Splittrad

Snälla tomten, jag önskar mig en lugn, tyst och ensam natt.
Bara jag invirad i täcket och huvudet tungt vilandes på en kudde som inte luktar barnkräk.
Är det en för stor önskan, omöjlig att uppfylla?

Istället sitter jag med ryggen mot sänggaveln och ammar, rapar barn, torkar kräk som alltid kommer efter rapning. Vaggar barn hängandes över min vänstra axel samtidigt som jag sjunger "Sov du lilla videung" och läser om Pernilla Wahlgrens fantastiska jul med medelhavsinslag i Föräldrar och barn.
Sov du lilla videung och medelhavstema går inte riktigt ihop kan jag berätta. Eller är det Pernilla Wahlgren som inte stämmer överens med "Sov du lilla videung"?

Inatt har M sovit små korta pass bestående av ca tjugo minuter i taget (förmodligen vårt eget fel eftersom han sov mellan elva och halv fem igår under julskyltningen). Man kan ju också vända på det - inatt har M varit vaken en gång i timmen. Mellan tolv och sex.
Klockan sex fick jag nog och tog mina ömma matbehag och släpade mig in till L som sov på G:s rum.
Påstod med gäll röst att jag kommer att bli galen om jag inte får sova en liten stund utan att lyssna på hans knöende och stånkande, trycka in nappen i munnen och ge mat.
Vi bytte rum och jag somnade direkt.
Vaknar ca en timme senare av att M skriker.
Instinktivt slänger jag mig upp åt vänster och lutar armarna över spjälsängen för att leta fram nappen.
Det vara bara det att spjälsängen existerar inte på det rummet.
Jag faller rakt i golvet. Utan att ta emot mig med händerna. Dessutom står det ett sängbord där vars spetsiga hörna drabbar mig med en rejäl smäll rakt i halsen.
Ställer mig snabbt upp men förstår fortfarande inte vart jag är så jag går rakt in i tv:n på väg mot dörren och slår i höger fot.
Foten värker, halsen är röd och öm och jag vet att framåt eftermiddagen kommer jag att vara dödstrött.Startsida
Helen

Kontakta mig

husnrnio@hotmail.com
En skåning, numera bosatt i Värmland, som bloggar om familjelivet och dess mot- och medgångar. Min vardag med arbete, en stor familj med två egna barn och två bonusbarn. Mitt hem, scrapbooking, en massa ständigt pågående pyssel och projekt. Sen en tid tillbaks gör jag, på beställning, personliga barntavlor, och även tavlor passande till andra platser i hemmet. Förslag på tavlorna hittar ni här på bloggen. HUSnrNIO innehåller allt detta i en enda röra kryddat med en massa foton då jag gärna dokumenterar vår vardag genom kameralinsen.

Design & Copyright HUSnrNIO 2010 Totalt antal unika besökare Online nu: Bloggar av mammor och gravida
RSS 2.0