NU LÄMNAR JAG BLOGG.SE

Nu lämnar jag blogg.se bakom mig och provar på något nytt.

Jag finner det fortfarande kul och givande [i grund och botten för min egen skull] att dokumentera en liten del av vår vardag med stor fokus på barnen blandat med min passion för pyssel, inredning, scrapbooking, och massor av foton.
Fotandet är något jag älskar att hålla på med och jag skulle så gärna vilja utveckla detta med att gå kurser, inspireras av kunnigt folk och ha någon att dribbla ideér och kunna fråga alla dessa frågor jag har kring min systemkamera, inställningar, tips, trix osv. 
Bloggen innehåller ju även alla dessa mina snurrande tankar. De som sambon får sår i öronen av att lyssna till 24/7, så även de kommer att fortsätta vara en del i bloggen i fortsättningen.

Jag kommer alltså att fortsätta att blogga men från en egen domän - www.husnrnio.se - och det vore superkul om ni, kära läsare, följde med mig.
Utseendemässigt och innehållsmässigt blir det som sagt ingen större skillnad på bloggen, jag vet varför jag bloggar och så kommer jag att fortsätta.

Det blir något helt nytt för mig att blogga med wordpress bloggverktyg istället för blogg.se:s så det kan hända att det krånglar lite för mig i början men detta hoppas jag ni har överseende med.

Ni som följer mig via bloglovin kommer att få uppdaterade inlägg från den nya sidan automatiskt.

Jag hoppas ni följer med mig till www.husnrnio.se

God fortsättning på er!


Bild:Privat©HUSnrNIO


MUSIKÄLSKANDE BARN

M fick sitt första trumset på julafton och jag spår honom en lysande karriär inom slagverksbranschen...

Han sitter på sin lilla medföljande pall som knappt når över mattkanten i höjd och trummar som sjutton.
Ibland gör han ett break med trumpinnarna och använder sig endast av foten.
Han har alltså inte riktigt än greppat hur man ska kombinera detta med händer och fötter men det kommer väl så småningom.
Ifall trumsetet fortfarande är helt då vill säga så som han går på bland pukor och symbal =)

W fick en Paper Jam guitar utav tomten.
Hon rockar loss både till de inspelade karaokelåtarna men igår kom hon på en egen melodi bestående av flera ackord som flyttar sig ett halvt tonsteg uppåt för varje drag hon gör med högerhanden.

Jag är själv ingen gitarrkunnig människa [skäms över att erkänna det men de lektioner under min utbildning som gick under namnet bruksgitarr var inte så värst välbesökta utav mig] så hon och jag förstår varandra när det gäller gitarrspel.
När hon spelar ackord så tycker jag att hon är duktig och när jag spelar så tycker hon att jag är duktig.
Kan inte bli så mycket bättre än så =)

Tillsammans bildar mina barn ett litet band som sen julaftons kväll mer än gärna underhåller oss med musik här nere i skåne :)

Bild:Privat©HUSnrNIO

Bild:Privat©HUSnrNIO

JULDAGSFINA

Två av gårdagens julklappspaket från farmor och farfar innehöll kläder.

M fick ett par chinos med snyggt smala ben i färgen beige och till det en fräscht randig tröja med den klassiska figuren Kermit [jag hade totalt glömt bort att han existerat på barnprogramshimlen].

W fick en ljus rosa top med en mycket söt ritad kanin hållandes i ett hjärta på.
Under hjärtat står det My heart is yours.
Toppen är perfekt att matcha med hennes ljusa baggy jeans då det blir en lagom blandning av sött och lite coolt.
Outfiten toppar hon idag med ett Hello Kitty halsband som hon fick av kusinerna M i födelsedagspresent.

Idag är barnen juldagsfina och har på sig sina nya kläder =)


Bilder:Privata©HUSnrNIO

[Kläderna finns att shoppa på H&M]


TOMTEN ÄR FEJK


Bild:Privat©HUSnrNIO

En bild säger mer än tusen ord sägs det... 

När kusinerna ägnade sig åt lekar av mer lugn karaktär under julaftonskvällen så skrev W ett brev till sin bästa kompis hemma i Karlstad.

Jag kikade förbi och såg vad hon skrivit.
Lite chockad över valet av ord - fejkad - vilket är ett ord som jag i stort sett aldrig använder mig utav men sen även över vad det betydde det som hon hade skrivit.

Jag stod och tittade över axeln på henne utan att säga något medan hon fyllde sitt brevs bakgrund med färg från tuschpennorna.
Det verkade inte bekomma henne nämnvärt att tomten var fejkad.
Ett konstaterande. Rakt på sak.
Men tror på tomten det gör hon, men igår hade tydligen inte den riktiga tid att komma [för det finns faktiskt EN riktig tomte för det har de pratat om i skolan] vilket beror på att han har så fasligt mycket att göra just den där speciella dagen, den 24 december, varje år. 

Tilläggas ska att årets tomte ryckte in med kort varsel men med hjälp av mig själv var den enormt välmaskerad i alla skarvar och jag tror att W inte hade fört det på tal vem som fanns där under masken om det inte varit för att kusin M var något mer inställd på att veta vem det var som besökte oss.
Vem det var - ja det var TOMTEN!

EN LITEN JULHÄLSNING...


Bilder:Privata©HUSnrNIO

[Årets julkort i en något omgjord version passande bloggen.]

Ha en härlig julafton!

LEK I SNÖN

Igår när snön vräkte ner som mest och vinden ven runt husknuten här nere i skåne råkade jag säga till W att jag önskade att det skulle vara sol och varmt ute så vi kunde åka till havet och bada.

Hon satt tyst en liten stund och sa sen med ledsam röst: men då skulle ju jag aldrig fylla år.

Jag försökte förklara vad jag menade med mitt dissande av vintervädret men det lät mest bara dumt.
Istället gick vi ut och lekte i snömassorna.
Barnen kastade sig ut för den stora snövallen som morfar skottat ihop på gräsmattan.

Hur kul som helst [ända tills lillebror bröt ihop för att han hade en skånsk snövall i ansiktet...].


Bilder:Privata©HUSnrNIO


Idag är det otroligt nog julafton.
Här har dagen precis börjat för mig och barnen med Bollibompa, korvmacka och välling.
Husets ägare, mina föräldrar, har inte klivit upp ännu men jag antar att de vaknar inom kort då ljudnivån inte är den lägsta här just nu.

Nä nu ska barnen öppna varsin liten julklapp så deras dag kanske inte blir riktigt lika lång för dem i väntan på att tomten ska komma...

JULFILMERNAS DAG

Julen bjuder på många julfilmer.
Såväl bra som mindre bra.

Efter att ha tillbringat en stund av förmiddagen hemma hos gammelmormor sänkte lugnet sig här hemma som jag skrev i inlägget tidigare idag.
Dock varade min lyckliga lilla "egentid" inte särskilt länge då W tyckte att vi istället skulle mysa och se en film tillsammans.

M ville allra helst Alice i underlandet som är favoritfilm nummer ett alla kategorier men jag coh W bestämde att det skulle vara en julfilm.
Först ut bland julfilmerna fick bli Barbie i en julsaga.
En animerad berättelse som bygger på Dickens klassiska julsaga.
Trollbindande och fint gjord.

Efter det såg vi en liten stund på Musse Pigg och hans vänner firar jul.
Dock stängde av efter bara femton minuter då jag tyckte den var rörig i sitt försök till att väva ihop olika klassiska och mindre klassiska jultecknade små filmer.
Kändes inte alls lockande efter att ha sett Barbiefilmen.

Istället för Musse Pigg och hans vänner firar jul valde W att vi skulle se en ganska ny film.
Tomtetass och jakten på julen som handlar om valpen Tomtetass [en valparna från filmen Snow Buddies] som rycker in och räddar både julen och jultomten.
En härlig julberättelse med mycket skojigheter, spänning och även musikinslag.

Jag kan rekommendera både Barbie i en julsaga och Tomtetass och jakten på julen till er som ännu inte sett dem tillsammans med era barn!

Nu har barnen invigt årets julbad i mormor och morfars badkar och ska om en timme ungefär gå en trappa upp och lägga sig.
Själv ska jag, medans mamma och pappa sitter bänkade framför uppesittarkväll med Lotta Engberg för att vinna miljonvinsterna, njuta av en av mina julfimer nummer ett som visas på 3an ikväll.
The Holliday med supersnygga Jude Law, träffsäkert yttrande och känslosvallande Cameron Diaz, djupt fina Kate Winslet och sköna Jack Black i rollerna.
Jag har den filmen på dvd hemma men inför resan hit så hittade jag inte den så idag blev jag extra glad när jag såg att den skulle gå på tv ikväll.
I lööve it!

Ha en trevlig lilljulaftonskväll på er :)

Eget kollage med googlade bilder


MÄSTARE I SKOTTNING

W sitter och målar, M har rotat fram mormor och morfars gamla leksaker, min mamma plockar fram eftermiddagsfika och pappa är ute och sysslar med sin smått avancerade borttagning av snön [när han skottar är marken i stort sett ren från snö, han tänker långsiktigt och har skottat en stor del av gräsmattan ren från snö med vallar ner mot tomtgränsen för att ha någon plats att lägga altantakets snö på när det ska skottas så småningom, det borstas bort snö och han drar iväg snön ut på allmänningen, marken blir som sagt ren från den vita massa som fortfarande vräker ner här i skåne och ändå hamnar allt på bästa plats och inte hos någon av de båda grannarna - det kallar jag skotteknik det!]

Själv ska jag lägga bort datorn och njuta av stundens lugn med en bok samtidigt som jag med raggsockor, benvärmare och en sprakande brasas hjälp försöker bli varm om fötterna.

Ha en trevlig eftermiddag!

Bild:Privat©HUSnrNIO


MIRAKELBAND MOT ÅKSJUKA

I somras när vi åkte till Öland så kräktes M hej vilt i bilen på vägen hem.
Likadant var det för ett år sen när jag och barnen var på väg hem från vårt julfirande i skåne. Den gången körde i 70 km pga ett grymt snöande och med igensnöade vägar fanns det inga stora stoppmöjligheter just där vi befann oss när han kräktes hej vilt.

W är så otroligt duktig med honom och hjälper mig så mycket i bilen men när det kommer till att torka kräk så hjälper det inte hur många våtservetter jag slänger bak för det gör hon inte.
Vilket jag till fullo förstår!

Inför vår skåneresa igår fick jag ett tips av Ms dagisfröken om ett armband som skulle sägas hjälpa mot åksjuka.
Jag hittade armbandet på Apoteket och efter att hört mig för så att det inte var farligt för tvååringar att använda dem [jag stod på mig i denna fråga så expediten hämtade de andra två som arbetade och kollade även med dem vad det trodde om det med anledning av att det på apotekets hemsida står att de kan användas av barn från 3 år] köpte jag en förpackning.

Armbandet heter Sea-Band och är ett akupressurarmband som lindrar och i bästa fall tar bort illamående vid graviditet och åksjuka. Armbandets funktion bygger på tryck mot akupressurpunkten P6 som sitter på underarmens insida. 
Armbandet som är tillverkat i ett elastiskt textilmaterial, har en påsydd plastkula som trycker ner och stimulerar P6. 

Jag hade ställt in mig på att M skulle protestera mot att ha armbanden på sig men när L klädde på honom fleecekläderna som han skulle åka och i samma veva satte på honom armbanden kom det inga protester alls.
När jag kom in efter att ha lastat in saker i bilen drog han upp tröjan och ropade kolla mamma när han visade vilka coola grejer han hade på handlederna.

Armbanden verkar fungera för under gårdagens långa resa visade han inga som helst tecken på illamående eller kräkningar.
De kostar 145 kronor och kan användas hur många gånger som helst.
En otroligt enkel och billig grej för att få en bilresa att flyta på utan att barnen mår dåligt.
Jag kan verkligen kan rekommendera dessa armband till andra som har barn som lätt blir åksjuka.

Bild från Apotekets hemsida.


43 MIL MED EN TRIANGEL I HUVUDET

Ca sex timmar tog resan i min lilla Toyota tillsammans med W och M från de värmländska skogarna ner till den nordvästra delen av skåne.

Att stanna flera gånger var något jag hade ställt in mig på att få göra men istället kunde vi sträckköra med endast ett litet stopp för en kisspaus i Mullsjö.

Ingen snö kom från himlen och fram till Jönköping var det i stort sett biltomt på vår sida vägen.
Därefter brottades vi med en hel del långtradare men trots det och en ganska halkig väg så kändes det ok att köra ner.

Det hade aldrig fungerat så bra som det gjorde i bilen med barnen om det inte var för min så otroligt duktiga sjuåring.
Hon pendlade mellan att samtala och skoja med M till att passa upp honom med saker han krävde, assistera mig och ge honom det som jag ansåg att han skulle ha.
Jag berömde henne massor när vi kom fram men vet inte om hon riktigt förstod vilken hjälteinsats hon gjort idag.

M är en grinig liten tvååring som så fort han inte får som han vill lackar ur och skriker, gråter och lever rövare vilket man kan tro att det inte finns så stor möjlighet till fastspänd i en bilstol men han kan verkligen hålla låda.

Idag hann vi till Kristinehamn, vilket är ca tre mil om jag inte har helt fel, innan han bröt ihop.
Han kastade nallen och skrek sen för att han ville ha nallen.
När W gav honom den kastade han den igen.
Han kastar med sådan schwung att han lyckas med att kasta fram saker till mig.
Det kom en nalle, en mössa och en stund senare hade han lyckats få tag i triangeln [musikinstrument] som jag hade glömt att packa ur sen jag var på jobbet i helgen så även den kom flygandes och träffade mig i huvudet.
Totalt livsfarligt men dumt av mig att inte se till att sådana saker inte finns i bilen...

Matsäcken bestående av rullmackor med ägg, majonäs och smör till barnen, tetrapackssmoothie, festis, ballerinakakor, kanelgifflar och clementiner skickades friskt mellan fram och baksätet och höll kidsen vid ganska gott mod.

När det hade gått några timmar och godsakerna inte längre hjälpte att hålla resehumöret uppe plockade jag fram mitt ess ur rockärmen nämligen de återstående paketen från årets adventskalender.
Att det idag bara är den 21 kändes totalt oviktigt just då i en liten bil på en halkig väg ensam med två barn passerandes det vintrigaste landskap jag sällan skådat med ca 20 mil kvar att köra.

Jag hade på morgonen förberett inför att något sådant skulle kunna tänkas behövas använda och skrivit namnen på barnens paket [de öppnar ett varannan dag] så jag visste vilket paket som hörde till vem.

De missnöjda barnen förvandlades till glada barn när de fick öppna paket och sen lekte med sina små saker där bak.
Den lilla Rubikskuben från Värmlands museeum innehållandes endast fyra gånger fyra bitar var en hit att få på en lång resa.
Den sysselsatte de sig med länge. 

Resten av dagen har vi ägnat åt att spela spel, leka, softa framför tvn [något som jag annars nästan aldrig gör nu för tiden förutom när jag och L ska se en film] och äta nygräddade pannkakor som W älskar när mormor gör till henne.
Att vara här nere blir lite av en semester.
Jag behöver inte städa och röja dygnet runt.
Flera av mina måsten tvingas ta en paus för här nere kan de ändå inte genomföras.
Istället kan jag ägna min tid till att vara med barnen fullt ut, vilket jag även gör hemma ibland, men här blir det längre sammanhängande stunder och av kvällens miner att döma så trivs även de med det.

Nu ska jag gå och lägga mig i dubbelsängen där W redan ligger och sover och kanske, om jag orkar, ska jag börja läsa i en bok jag packade med mig i resväskan.
Tanken känns otroligt lyxig.
Så skön att bara vetskapen om att jag kan liksom unna mig detta räcker på något sätt.
Troligtvis somnar jag innan jag hunnit till sida två efter många nätters fix med tavlor m.m. men känslan är skön!


Hälsningar från en svinkallt skåneland!


[Om bloggen ser annorlunda och konstig ut här frampå så beror det på att den ska flyttas.
När detta är helt klart så kommer allt att se ut nästan exakt som det gör nu. Den enda skillnaden för er läsare blir att adressen inte är densamma men med ompekning av den här sidan samt samma konto hos Bloglovin så kommer ni som vill kunna fortsätta att följa mig.]

RESA TILL SKÅNE OCH BLOGGFLYTT

Om en stund åker vi!
Jag och barnen och en bil lastad med välling, blöjor, julklappar, äggmackor, clementiner, ballerinakex, kläder, leksaker och en massa mer saker.

43 mil i lugnt tempo och förhoppningsvis inga olyckor längs vägen har vi framför oss.
Många kisspauser och en väl planerad rutt som vi har kört vi tre tillsammans såväl vinter som höst, sommar och vår.
Ett väder som enligt nyheterna ser ut att kunna vara bättre idag, där vi kommer att köra iallafall, än vad de senaste dagarna har bjudit på

De återståeende paketen i adventskalendern är även de nedpackade och dessa kommer att användas endast i nödfall om barnen blir alltför biltrötta i baksätet.
Då hivar jag bak påsen till W som kommer att fördriva några mil med att leka tomte med M och hjälpa honom att öppna samt öppna sina egna paket.
Förhoppningsvis kommer detta att hålla dem sysselsatta i några minuter iallafall.

Jag ska även för första gången försöka mig på att bota M från den åksjuka han ägnat sig åt vid sommarens semestertripp till Öland samt vid vårt förra skånebesök.
Om det fungerar återstår att se men jag hoppas innerligt det för att stå vid en vägren med en meter snö i skrevet torkandes nykräkt spya är inget jag är så värst sugen på.
Återkommer med recension av denna "mirakelgrej" [vare sig den fungerar eller ej...].När jag befinner mig på resande fot idag kommer även min blogg att göra det.
Idag kommer förmodligen min blogg att flyttas från blogg.se till min alldeles egna domän.
Min nya adress kommer således att vara husnrnio.se.

Anledningen till detta beslut är flera.
En av dem är att den senaste tiden har det varit en hel del massa strul med både inloggning, kommentering samt bildppladdning på blogg.se. 
Urtrist när man får en stund över till att sitta vid datorn och blogga och upptäcker att ingenting fungerar!

En annan att jag har fått hjälp med att flytta hela min blogg till min egen domän vilket är något som jag aldrig någonsin skulle klarat av att göra på egen hand.
Sen är jag en ganska noggrann och lite petig människa så det har varit en hel del turer fram och tillbaka mellan mig och de som skött flytten när det gäller bloggens utseende som jag har velat ha som den ser ut idag.

Från och med nu kommer jag att använda mig av wordpress bloggverktyg vilket är något helt nytt för mig så om bloggen är tyst framöver eller om inlägg och bilder ser aningens konstiga ut så beror det på att jag inte riktigt har greppat hur man gör.
Ska dock försöka ägna lite tid under skånevistelsen att komma igång med detta så förhoppningsvis kommer det så småningom att fungera bra och det ska bli kul att prova på att blogga från en egen sida och se vart detta landar så får jag ta ställning till i framtiden efter några månaders bloggande.
Förhoppningsvis kommer jag att trivas bra med wordpress och min nya sida.

Bloggen kommer att pekas om från blogg.se så ni hamnar på den nya adressen direkt och den bloglovinikon jag har nu kommer med största sannolikhet att fortsätta gälla så ni som prenumererar på inlägg kommer att kunna fortsätta göra det utan att lägga till mig på nytt.

Jag hoppas ni fortsätter att följa mig trots att det kanske blir en aningens rörigt nu i början av flytten både under dagen idag men kanske även sen vad gäller mina inlägg.
Bloggens innehåll kommer ju självklart att vara detsamma som nu, dvs en massa snurrande tankar, vår vardag dokumenterad i ord och bild blandat med en smula inredning, foto och diverse skapande.

Nä nu ska L lasta ut det sista i bilen och barnen får ha sett färdigt på Bollibompa snart för nu bär det av mot SKÅNE.

Tyvärr inte ett somrigt sådant...


Bilder:Privata©HUSnrNIO

Skulle ni vilja läsa om när vi i mars 2009 åkte ner till Skåne och tappade halva bilen på vägen vid Mullsjö, raggade upp en brevbärare och stod på motorvägen i ösregn med ett kissnödigt barn, en som skrek för att vällingen var för kall och en mamma som försökte visa för en nedsaktande bil att jag inte hade ngåra som helst planer på att råna dem så hittar ni det inlägget HÄR.


HAN HAR HJÄLM NÄR HAN SERVERAR KAFFE

Fascinationen över storasysters skridskohjälm vet inga gränser.

När den inte sitter på huvudet så lägger han den på sitt bord i köket.
Där ska den vara inom nära räckhåll ifall han snabbt skulle behöva ta på sig den...

M har upptäckt rollekar nu och han älskar att leka det.
Antingen blir han en hund som kryper omkring på golvet med tungan hängandes ut ur munnen eller en servitris som bjuder på gott kaffe med hårdsmält LEGOkaka som tilltugg.

Att vara servitris tror jag han tycker är ett lite slitigt jobb.
Han går runt i huset och serverar oss alla och för att kunna bjuda på god service packar han med sig sin kaffeservis.
Lösningen på det heter zippåsar från Ikea.
Dessa älskar han!

[Jag har dock inte klurat ut ännu vad den där hjälmen fyller för funktion i servitrisyrket!?]

Bilder:Privata©HUSnrNIO


KÄRLEK MELLAN STOR OCH LITEN

M pratar massor nu.
Han kan säga många ord och förstår ännu fler.

Kanske är det därför som det den senaste tiden blivit så påtagligt synligt om vem som är hans stora idol.
"Var är W" frågar han flera gånger då han vet att hon är och leker hos en kompis.
Orden "Kommer W snart" duggar också tätt här.

När vi går ner för trappen om morgonen så berättar jag för honom att W sover [det är oftast jag och M som är uppe först i huset].
Då går han fram till hennes dörr och höjer sitt finger mot munnen och säger schhhh W sover innan han sticker ut i köket och kräver att få sin morgonvälling.
Den där hyschande uppmaningen är dessvärre inget som följs sen utan oftast brukar han hålla liv och låda så att storasyster vaknar ganska snabbt efter det att vi kommit upp.

När M ska äta sin kvällsvälling så har han de senaste dagarna stått i köket och trampat och väntat på att vällingen ska bli färdig. När jag ger honom flaskan säger han "Äta välling Ws rum" och sen traskar han dit och skulle då dörren händelsevis vara stängd just exakt då så blir det gallskrik och stora tårar.

Han väljer alltså att sitta tillsammans med W på hennes rum och se på Alice i underlandet istället för att ligga i soffan bredvid mig som stryker honom över håret och viskar kärlesfulla ord i hans öra *ha ha ha*.
Jag är så brädad av denna storasyter när det kommer till vem lillebrors hjärta klappar för...

Bilden jag tog igår kväll när de låg i sängen och såg på film.
W bryr sig inte nämnvärt om honom medans hans uppsyn på fotot nedan tydligt visar på hur mycket han älskar att vara tillsammans med henne.

Han är så glad att käkarna nästan hoppar ur led!
 
Bild:Privat©HUSnrNIO

Han dricker te på bilden INTE gammal välling som det ser ut att vara!


ROSA JULSTRUMPA

I fredags när vi klädde granen så hittade jag en påse innehållandes julsaker som W hade pysslat ihop i skolan förra under förra julen.

Två tomtar gjorda på toalettpappers rulle, en liten kotte som vi hängde i granen, en smällkaramell och en hel del annat.
Påsen innehöll också Ws julstrumpa som jag sydde till henne förra julen.

Jag hade glömt bort att jag sydde denna rosa skapelse, helt enligt önskemål från W vad gäller färgvalet, och när hon såg den blev hon jätteglad och sa direkt att den är så fin så den bara måste jag ha på mitt rum.

Nu hänger den där, en rosa lite storfotad, annorlunda, julstrumpa, och väntar på att fyllas med paket och det är faktiskt så att man blir glad av dess rosa uppenbarelse =)

Bilder:Privata©HUSnrNIO

Om NI vill läsa om hur jag gjorde när jag skapade julklappsstrumpan så står det lite grann om det HÄR.

JULKLAPP & PLUMPT AV AFTONBLADET

Idag har jag jobbat min sista dag på ett tag.
Nu hägrar semester och det är lyxigt som sjutton att ha semester på julen för mig.
Semestern har jag faktiskt gjort mig förtjänt av [om man nu vågar påpeka något sådant i detta svenska mellanmjölksland...] när jag ser tillbaka på detta första årets arbete och vad jag har byggt upp och åstadkommit ur fallna och brända ruiner som mestadels var det som existerade när jag kom tillbaks till jobbet efter femton månaders förälraledighet.

Efter att ha avverkat dagens arbetspass blev jag bjuden på hemmagjord pizza som hade tillagats av W, M och E hemma hos Charlotte och N där L hade dumpat barnen, efter överenskommelse kanske är bäst att tillägga, när han satte sig på tåget till Norge och jag fortfarande var kvar på jobbet.

Därefter ägnade vi oss åt att tvätta inför vår kommande skåneresa, jag har gjort tavlor, printat samt paketerat en hel del och nu på kvällen kom farmor och farfar hit och lämnade julklappar.

Ett av deras paket fick de öppna ikväll och det innehöll [så klart...] fotot som går under beteckningen "syskonkärlek" här hemma.
Därefter har jag och W duschat och jag har packat morgondagens ryggsäck, diskat och tvättat ytterligar en maskin som nu är färdig att hängas.
Nu sover barnen och jag funderar på att gå och lägga mig jag också.

L kommer inte hem förrän imorgon kväll så imorgon bitti får jag släpa med mig M till skolan när W ska lämnas.
Detta innebär att vi alla tre ska stå redo för att bege oss ut i snövädret strax före åtta imorgon och innan dess ska jag har hunnit skotta bort all snö som tyvärr inte ser ut att ha några planer på att sluta falla utanför fönstret.

Nä - mot sängen tillsammans med den självklara söndagsbilagan från Aftonbladet [trots deras plumpa och smutsiga försäljningsknep förra söndagen då de slängde in texten: JAG SÄLJER SEX OCH NJUTER AV DET, direkt under den fina bilden på Eva Röse så man skulle tro att det var henne det där handlade om] under armen med ett litet stopp vid torktumlaren och tvättmaskinen är planen nu...

God natt.

Bild:Privat©HUSnrNIO


NITTONDE DECEMBER

Idag har vi tänt det fjärde ljuset och i skenet från de fyra blockljusen har M öppnat sitt paket i paketkalendern [barnen delar på kalendern och får ett paket varannan dag].

I dagens paket fanns en målarbok med Bamsebilder.
Det är Ms allra första målarbok och han verkade nöjd när han lullade i väg med den under armen för att äta välling och se på Bollibompa.

Nu ska jag sätta mig i soffan tillsammans med M och dricka mitt kaffe för om en stund är det dax att bege sig av till jobbet...

Önskar er alla en trevlig söndag & fjärde advent.


Bild:Privat©HUSnrNIO

HÖRLURAR PÅ KINDERNA

När mamma lördagsdammsuger och man vill se på tant Lyckra och Hemliga klubben är det lurar som gäller om man ska höra vad de säger!

Det är bara det att lurarna är jättestora så man måste sitta och hålla i dem HELA tiden för annars glider de ner på kinderna...


Bild:Privat©HUSnrNIO

FRÅN SLAKT AV GRISAR TILL PLASTGRAN

Nu är det jul för nu står granen så grön och grann i stugan hos oss.

Men det är inte som det brukar va.
Jag möttes inte av någon stickande grandoft i näsan imorse när jag tillsammans med M gick nerför trappen.
Det luktade ingenting men ändå stod den där och spred mysigt sken med sina överfulla grenar av alla sorters olika julpynt.

Och varför - jo för vi har en plastgran i år.
En plastgran!
Jag trodde aldrig att jag skulle ha en platsgran i mina ägor och än mindre klä den julfin och ha den i mitt vardagsrummet en hel jul.
Självklart är en plastgran ett bra alternaativ till alla som inte tål riktiga granar, kanske ska tilläggas, men att JAG skulle köpa en plastgran har varit en omöjlig tanke.

Jag har levt bondgårdsliv så länge jag kan minnas tillbaks varje lördag och på många av skolloven och somrarna på min farmor och farfars gård.
Mina planer och dröm som liten var att ta över gården en dag men att då göra om den till ridskola [något som jag kanske inte berättade i detalj om för farmor].
Det skulle bli Hallands bästa och mysigaste ridskola var orden som jämnt ekade i mitt huvud.

Jag fick lära mig hur man sköter om så väl mjölkkor som grisar och höns
Jag deltog i skördetider och älskade att stå bredvid pappa i skördetröskan och jag var med vid slakt. Hade inga som helst problem att hjälpa till vid detta trots att jag dagen före hade gett grisarna och korna mat.
Att bära ut inälvor och slänga på gödselstacken, att äta kotunga och lever var sådant som jag gjorde.

Jag älskar natur och djur och uppskattar enormt att jag har fått vara med, nära djuren och naturen och följa hela processen från att förbereda jorden för sådd till att baka brödet i stenugnen i farmors källare.
Att se de söta griskultingarna födas men också ta hand om dem på bästa sätt vid slakt.
Då var det inga hemska slakttransporter där djuren står packade som sillar i väntan på döden utan där gjorde vi det själva på gården med god djurkunskap och hantering.

På gården som min pappa och hans bröder är uppvuxna på och som de tillbringade mycket ledig tid på för att hjälpa farmor och farfar tillhörde också en massa skog.
Skog som jag fick vara med och avverka mitt i kallaste vintern.
Jag minns att jag en gång fick tag i färgburken som de använder när de märker ut träden som ska senare ska fällas.
Jag sprayade glatt vartenda träd och hann med ganska många träd innan färgen var slut.
Inte så populärt...

Men nu står den alltså där i vårt hem.
Plastgranen som inte har vuxit i skogen och jag har sniffat efter granluft flera gånger sen i går kväll för min hjärna kan inte få in att vi har en gran men att den inte luktar nånting.

Varför det blev en plastgran i år beror på att våra prioriteringar vad gäller vår ekonomi inte tillåter inte oss att köpa en dyr, mindre barrbenägen, gran.
En vanlig rödgran orkar jag inte med efter förra årets razzia då M bodde i granen från och till.

Han tog ner kulor, försökte hänga tillbaks kulor, kröp under granen och barren rasade som en mindre hagelskur från dag två fram tills den stod där tom och vi slängde ut den.
Jag dammsög barr varje dag och ändå kunde man fram i mars få ett barr instucket i skinkan när man slog sig ner i soffan.

M är kär i de röda kulorna och tar gärna ner en och pussar på den för att sen hänga tillbaks den.
Plastgranen tillåter detta. Den bryr sig inte och behåller sin gröna plastbeklädnad trots vår huligan till tvååring.

Vår gran är nog en av de mest överdekorerade plastgranar som skådats.
Det syns inte mycket grönt på den.
Färgkod på glitter och kulor, dyra julkulor och annat fint som finns att köpa till att hänga i granen skådas inte hos oss!
Vår gran må vara en plastgran men den är [förutom belysningen] pyntad och klädd av våra små [med lite assistans ifrån storebror G som lyfte upp barnen så de kunde hänga kulor långt upp i granen] och de älskar den.
W tänder den på morgonen och M pussar på kulorna och pratar med de små tomtenissarna som de har bestämt ska bo under granen.

En älskad plastgran helt enkelt men ack vad jag saknar grandoften...

Bilder:Privata©HUSnrNIO

JULLOVETS FÖRSTA DAG

Idag var första dagen på Ms jullov.

Den allra första dagen på det allra första jullovet minsann.

Ännu en liten milstolpe värd att anteckna enligt mig.
För vem antecknar du alla dessa minnesord, fotar, scrappar bilder m.m. fick jag som fråga i ett mail för en tid sen.

En stor anledning är för att jag helt enkelt tycker att det är kul.
Det är avkopplande, skänker mig glädjetankar och mumma i själen att pyssla med bilder på barnen- se hur de förändras, skriva ner små ord och tankar och händelser.

Bloggen är bara en liten del av detta dokumenterandet.
Jag har ett scrappat album som innehåller både lo:s och små utklipp som handlar om barnen, fotoalbum, och en bok i söngbordslådan där jag skriver ner allt som jag vill komma ihåg.
Både saker som poppar upp i mig vid dagens slut som barnen sagt och gjort men även sådant som händer spontant i nuet tillsammans med dem hamnar i den.

En del av detta delar jag med mig utav på bloggen men en hel del, de mest privata sakerna och lite som hör därtill, stannar i boken.

Jullovets första dag är till ända för M [som just nu ligger han uppe i sin säng och hostar till oroväckande då och då].
Själv jobbar jag lördag och söndag sen har jag lite efterlängtad julsemester.
W ska, om allt går som det ska med ledighetsansökan, vara ledig från skolan tisdag och onsdag i nästa vecka så vi kan bege oss mot skåneland medans L jobbar kvar här hemma i Karlstad under juldagarna.

Nä rman går på jullov får man med sig julsaker hem från dagis.
Eget bakade pepparkakor inslaget med röd tråd och foto samt en vindögd tomtenisse [som M själv kallar den] som nu står i vårt fönster bredvid Luciapyntet han gjorde.

Det är jullov!

Bild:Privat©HUSnrNIO


FREDAGSFIKA

Nu ska jag och barnen bjuda Charlotte och company på fredagsfika och det ryktas även att husets nyblivna sjuåringen ska få ett litet paket av E så just nu är det positiv energi i vårt hus.
Att få paket ger enorma livskickar tydligen...

Ett skönt break i julstressen att sitta ner och prata om vad de senaste dagarna har haft att bjuda på tillsammans med barnen, vad som hänt på vår gata och i bloggvärlden.
Det är väl ungefär dessa ämnen vi brukar avhandla på våra fikastunder.

De djupare samtalsämnena sparas till ljumma försommarkvällar på altanen tillsammans med en flaska vin eller kanske mer sanningsenligt till motionsturerna i skogen bakom huset som är tänkta att dra igång igen när vintern är över.

Bild:Privat©HUSnrNIO


JULHÄLSNING

Igår kväll stoppades årets julkort i julbrevlådan vid vår Ica butik.

Allt som allt blev det i år 31 stycken julhälsningar från oss varav flera adresserade till den södra delen av sverige.

Jag hade tänkt dra ihop en fotografering här hemma med hela familjen men ibland går det inte att få till.
Den här hösten och vintern har handlat mycket om prioriteringar från min sida.
Att arbeta [efter att ha varit föräldraledig i ett och ett halvt år] och ha två små barn och hinna med saker hemma är inte lätt.
Många av de ideér jag haft om pyssel, som jag t.o.m. köpt saker till för att kunna genomföra, har fått stryka på foten den här hösten och vintern för att tiden så väl som orken inte har funnits helt enkelt.

Att inte scrappa julkorten känns jättetråkigt då mina fingrar skriker av sug efter sådant skapande men just nu ser verkligheten ut så här för mig och allt kan inte hinnas med just nu och annat kommer före att scrappa men det kommer en tid för allt och tids nog kan jag prioritera på ett annat sätt och då ser allt annorlunda ut.

Tillbaks till julkorten...
Jag gjorde det enkelt för mig och använde bl.a det kortet där W och M är på väg att pussas.

Jag tycker det är kul när julhälsningarna dimper ner i postlådan och förvarar dem i vår julpostlåda i köket.
Hoppas att någon gläds utav vår lilla hälsning i juletid...


Bild:Privat©HUSnrNIO


HELLO KITTY I HÅRET

Idag tyckte W att hon var extra fin i håret när hon fick gå till skolan med huvudet fullt av de Hello Kitty utsmyckningarna som hon fick av kusinerna i födelsedagspresent för någon dag sen.

Det är små Hello Kitty huvuden i olika färger som man knäpper ihop runt en liten hårslinga.
Vi gjorde tre slingor på vänster sida och tre på höger samtidigt som vi såg på julkalendern.

Frågan är om de kommer att sitta kvar efter skoldagens slut... men hon var så nöjd när hon åkte iväg för en stund sen och det är viktigast det.

Bild:Privat©HUSnrNIO


RÖDA SMÅ HJÄRTAN I KÖKET

I vårt kök hänger två små hjärtan.

En ovanför postlådan från Bruka Design [som är tråkigt överfull med räkningar] och ett hänger på handtaget till skåpet ovanför för kylskåpet.

Det är W och L som har julpysslat ihop dessa små hjärtan av röda kulor, ståltråd och lite band, allt köpt på Panduro.
Jag tycker de är hur söta som helst.

Enkelt julpyssel är något jag ofta kikar efter när jag är på stan.
Det ska helst vara sådant pyssel som både W, sju år, och M, två år, kan pyssla med samtidigt och inte med allt för assistans vid de olika momenten ifrån en vuxen.

Häromdagen gjorde vi julstrutar som ska hängas i julgranen.
Barnen skapar utifrån sin egen förmåga och nästan alltid blir det fina grejer och ibland, som med dessa hjärtan, alldeles underbart fina ♥
Bilder:privata©HUSnrNIO

Bilderna är tagna utan blixt i skenet av bl.a levande ljus så väggarna ser gula ut vilket de inte är egentligen.

GULDKORNEN BLAND FÖDELSEDAGSPRESENTERNA

Bland hårspännen, kläder, halsband, månadssten, skrivblock, tuschpennor, stämpelpennor, Littlest Pet Shops, pengar, skridskor, lavalampa och dagbok fanns det några saker som stack ut ur mängden för födelsedagsbarnet.

Nämligen spelen hon fick till sitt Nintendo DS.

Förra julen fick hon ett Josefinspel i samband med att vi köpte Nintendot.

Det spelade hon på några månader och när hon sen sålde sitt V-smile tvspel köpte hon Super Mario Bros och ett Littlest Pet Shop spel.

Igår fick hon det hett efterlängtade Tinkerbell and the great Fairy rescue, som är det senaste Tingeling spelet [om jag förstått det rätt] som finns att köpa och har samma titel som den senaste filmen om Tingeling.
Detta, tillsammans med en rese/förvaringsväska [men i färgen rosa och inte svart som på bilden] med plats för flera spel och innehållandes både extra pennor, hörlurar, laddare med biluttag, fodral till spelen m.m. fick hon av mig och L.
Väskan är inte bara perfekt nu när vi förhoppningsvis ska åka till skåne över julen utan är bra att förvara själva Nintendot och alla spelen i hemma då de är små och alltför lätt lyckas komma bort.

Storasyskonen hade köpt ännu ett spel, Littlest Pet Shop Winter som hon också hade önskat sig.  

W blev glad för allt hon fick på sin födelsedag men ändå så märktes det att det var dessa tre saker, och framförallt spelen, som gladde henne lite extra.

Tingelingspelet är tydligen väldigt spännande och nu på morgonen försökte hon förklara för mig hur noga man måste vara när man vandrar omkring i fevärlden för om man kommer för nära vattnet kan nog älvorna dö.

Låter väldigt spännande... t.om. lite FÖR spännande iallafall för en trött mamma som suttit uppe till halv två coh gjort tavlor...


Eget kollage med bilder från ToysRUs.


SJU ÅR

Den här dagen, den femtonde december (klockan 15.38), för sju år sen föddes vår dotter W.

När jag tänker tillbaka på den där dagen 2003, så minns jag den som en av mina tyngsta dagar med anledning av allt som gick fel [för att säga det rakt ut] i kombination med allt som var nytt och alla känslor som levde rövare med mig, men jag minns också den dagen som dagen då allting började.
Dag ett på livet tillsammans med mitt barn.

Så otroligt - Mitt barn!
Ett sådant ansvar och en sådan otrolig, gränslös, kärlek♥
[som vi nu ska fira med lussekatter, glass och paket innan julkalendern börjar]

Bild:Privat©HUSnrNIOUtdrag ur text från tidigare publicerat inlägg om vad som hände under de där decemberdagarna för sju år sen.


Det var ingen snö ute. 
Jag gjorde min sista dag på jobbet den första december. W var beräknad till den sjätte.
Söndag morgon, den 14, kändes det fortfarande ingenting.
Jag var ute på morgonen och släppte ut hästarna.
Tog det lugnt. 
Hade inget annat val då magen var enormt stor och även resten utav mig. Uppsvälld av vätska stod jag, som så många andra morgnar, och såg på när de sprang rakt ut i hagen.
Millan halvt galen, stor och svart. Wega smidig, sprallande och vacker så som unghästar ska vara. Lite efter de två kom lilla knubbiga och bitska Java.
Hon som var minst i klanen men visade ändå tendenser till att bestämma över de andra två.

Dagen gick och på kvällen satt vi framför tv:n. 
Då drog det igång och smärtorna ökade ganska snabbt.
Vid 23 åkte vi till sjukhuset sen följde många timmar med ohyggliga smärtor och obehagliga upplevelser.

I de papper som jag och min barnmorska skrev inför förlossningen står det att jag känner obehag för sjukhusvistelser och att jag är spruträdd.
Under sexton och en halv timme sticker de mig mångt mer än tjugo gånger.

Varenda spruta de ska ge mig går fel och måste tas om flera gånger. Jag fattar beslutet (efter att ha tagit mod till mig) om att jag vill ha Epidural trots att jag känner sådant obehag för sprutor och att de redan har fått göra om kanylen i handen tre gånger.
Inte ens den extra inkallade jourläkaren lyckas ge mig epiduralen. De avbryter efter att ha kört in sprutan elva gånger i min rygg för då börjar det kännas konstigt i benen på mig.
Alla dessa sticken gör att jag sen har svårt att ligga på rygg utan att det smärtar. 

Efter detta ger de mig morfin för att jag ska uthärda tills dess att jag är tillräckligt öppen. Jag andas lustgas och de gör även några försök till att bedöva mig med sprutor på intima ställen men inte heller det lyckas de med.
Tiden går och det händer saker på mig, i mig och runt mig.
Att de inte lyckas med att ge mig bedövning genom sprutor är inte mitt fel då jag inte rör mig ett dyft eller ställer till problem för dem på annat sätt.

Med fem stycken vitklädda personer i rummet och jag som skriker bestämmer de sig för att använda sugklocka.
Precis innan de påbörjar det kommer äntligen lilla W ut.
Klockan är då 15.38 och det blir alldeles tyst.
Utanför fönstret har det börjat snöa. 

Jag är i en bubbla och hör röster långt borta men ser bara det lilla knytet i min famn. Den vackraste någonsin. 
När jag pratar låter det som att jag snyftar och jag känner inte igen min egen röst.
Tiden står still samtidigt som det är nu som den börjar.
Nu börjar tiden som jag kommer att räkna varje dag och år.
Min och min dotters tid.

Vi får ligga kvar på sjukhuset då jag förlorat mycket blod.
Jag minns tiden som ett enda långt kämpande med att försöka få till allt kring det stora ämnet amning som antingen fungerar direkt eller som i mitt fall endast krånglar.
Dricker te med grädde i flera dagar [som var det godaste jag smakat just då] och får sen äntligen åka hem.

Väl hemma får W och jag svinkoppor.
Min lilla dotters handleder och mun är helt urgröpt av stora koppor och jag har också i ansiktet och på brösten.
Amningen försvåras ytterligare men jag och W kämpar på. Försöker amma i alla möjliga ställningar, åker in och ut på sjukhuset och på olika bvc och pumpar ur.

Så en dag, när det har gått nästan fyra månader, lossnar allt. Plötsligt kan jag amma och W kan äta. Smärtfritt och njutningsfullt för oss båda.
En sådan stor upplevelse.

LUCIAFIRANDE I 17 MINUS

Ikväll var det luciatåg på Ws skola.
Även om det var kallt, närmare bestämt hela 17,3 minus, så är det otroligt mysigt att stå där vid kullen när alla eleverna kommer sjungandes på ett långt led från skolan med sina tända ljus och lyktor.

Hela tåget stannar på kullen och i skenet av ljusen och de tända facklorna på kullen bjuder de oss föräldrar och syskon på skönsång.

Sen är det väl klart att ikväll var det lite för kallt för min smak att vistas utomhus.
M var, liksom igår, trött och grinig, jag frös om kinderna trots att jag hade klätt mig i både stor mössa och lång halsduk och när vi mötte W på skolgården efter sången för att dricka en mugg glögg så var hon väldigt tacksam över att vi hade tagit med hennes jacka (trots att hon hade många lager av kläder på sig under lucialinnet).

Alla verkade frysa för det var mest de kommentarerna som hördes runt omkring vilket ju är lite synd när barnen lagt ner sig och övat och sen framför ett fint luciatåg för oss.

Jag vet inte om det är genomförbart att fira lucia i skolans gymnastiksal men hörde att det var fler än jag som pga kylan tänkte den tanken.

Ja fint var det iallafall och vår gatas finaste två tärnor fick efter glöggdrickandet skjuts hem på boben eftersom tvååringen som det var tänkt skulle åka på den hängde skrikandes av trötthet över Ls axel.

Jag försökte fånga stämningen med kameran men lyckades inte alls få till det i trängseln och kylan...

Bilder:Privata©HUSnrNIO

Nu ligger luciakronan på vinden, lucialinnet i tvättkorgen och pepparkaksdräkten används som pyjamas i natt och med detta inlägg förklarar jag härmed årets luciafirande över.


LUCIAKONSERT


Bilder:Privata©HUSnrNIO

Några bilder på en del av sångarna vid gårdagens luciakonsert då ca 75 körsångare i olika åldrar sjöng luciasånger blandat med någon julsång här och där.

Eftersom jag har varit föräldraledig de två senaste åren vid lucia så var det lite småpirrigt igår när vi började övningen inför konserten.
Det hade jag dock inte behövt vara för det flöt på bra.
Alla barnen och ungdomarna skötte sig excelent både vad gäller sjungandet och uppförandet.

W var med och sjöng tillsammans med sin kör och när konserten var över, vi hade mumsat i oss de obligatoriska lussekatterna, och satt i bilen på väg hem berättade hon att hon hade blivit jättenervös när hon skulle gå gå in och fick syn på den enorma publiken (350 stycken människor) som satt och stod överallt.

Och visst var det lite nerver i luften både för flera av sångarna och även för mig som sagt men det hela blev till ett bra och glädjefyllt musikevenemang och jag hoppas att alla tyckte det var kul att vara med och sjunga.
[Det är inte helt lätt att lyckas säga tack och god jul till alla efteråt då alla springer omkring som yra höns och letar efter sina föräldrar...]

Ikväll firar vi lucia ännu en gång.
Tillsammans med Ws skola blir det lussetåg utomhus med efterföljande glöggfika.

Vill minnas att jag skrev något om att luciafirandet var kort och snabbt över för ett år sen.
Så känner jag inte i år när jag åter är tillbaks på jobbet.
Efter flera veckors övning av sånger, gårdagens uppladdning, och konsert, toppat med detta som blir ikväll så ska det faktiskt bli ganska skönt att lägga undan såväl lucianoter som lussekläder...


LYCKA ÄR...

... att sluta jobbet efter lunch och kunna stå utanför klassrumsdörren och möta sin dotter när hon slutar skolan.
Att tillsammans åka och hämta lillebror.
Att äta korv och bröd till mellanmål en kylig decemberdag mitt bland all julstress.

Det är lycka det.


Bild:privat©HUSnrNIO

Åh vad jag önskar att jag hade möjligheten att få vara hemma dessa år som barnen är små.
Att få finnas där för dem varje dag efter skolans slut.
Att i lugn och ro kunna hjälpa dem med deras läxor.
Att ha tid till att hitta på saker utan minsta stressighet i kroppen.
Att bara få vara med dem...

RÖD SLIPOVER TILL JUL

De två senaste jularna har jag och barnen firat juL hemma hos mina föräldrar tillsammans med mina bröder och deras fyra barn nere i skåne.

Då vi inte befinner oss i Värmland tillsammans med de andra så har det blivit en tradition att barnen har på sig sina julkläder redan när vi har födelsedagskalas för W fyller i mitten av december.

I år är inget undantag då jag otroligt nog har lyckats få semester under juldagarna (de två tidigare åren har jag varit föräldraledig) och tänker, om vädret tillåter det (jag avskyr att köra bil vintertid), åka med barnen de 43 milen även i år.
Så i lördags hade alltså W på sig sin julklänning och hon kände sig som en prinsessa.

M hade jag tänkt skulle ha sina röda byxor, vit skjorta och väst på julafton (på sitt tvåårskalas hade han en vit t-tröja under den västen istället) men det var innan jag av en händelse sprang på den röda slipovern.

Den är superfin och underbar på lille M.
I lördags hade han den till en t-tröja men på julafton skulle det vara fint med en vit skjorta under.

Han tyckte nog själv också att han var fin (eller var det för att jag sa det till honom ungefär en miljon gånger under eftermiddagen) för han gick och tittade ner på sin röda tröja.
Drog lite i den med handen som för att känna på materialet och gick sen glatt vidare.

[Och NEJ jag har INTE fönat håret på honom! Han har massor av hår som böljar hej vilt runt hela huvudet]

Bild:Privat©HUSnrNIO

KAFFE

Idag kommer det att behövas offantliga mängder kaffe för att jag ska fungera.

Puh vilken natt och med tanke på kvällens luciakonsert då min hjärnkapacitet måste fungera till max känns det inte så jättelovande just nu.

Men man ska aldrig underskatta koffeinets healande inverkan...
Keep Calm and have a cup of coffee!

Godmorgon på er!


Bild:Privat©HUSnrNIOOm ni tänker ge bort en tavla i julklapp så glöm inte att skicka era beställningsmail senast idag för att vara säkra på att få tavlan före julafton.

Gör du en beställning mellan den 9-13 december får du dessutom en julklapp i form av ett GOD JULtryck utav mig.

Ytterligare information samt förslag på tidigare gjorda tavlor hittar du under kategorin TAVLOR längst upp på sidan.

Välkommen med din beställning.


Bilder:Privata©HUSnrNIO

VAD BETYDER ORDET K*K?!?

Jag och L stuvade in barnen i bilen och åkte till Ica Maxi för att köpa Lucialinne åt W till morgondagens Luciakonsert samt några små julklappar som jag spanat på till kusinbarnen i södra Sverige.

När dessa uppdrag var utförda strosade vi genom köpcentret och barnen roade sig med att springa från åkattraktion till åkattraktion med några stopp vid de enormt stora tomtarna som finns utplacerade lite varstans.

Första stoppet var vid en bil. W drog upp M i den och de ville så klart åka.
När man inte har någon tia i fickan så var inte den bilen så rolig längre så de sprang till nästa som var en motorcykel.
Samma sak där. Det gick inte att åka eftersom vi inte hade några pengar.
W tyckte det var trist men M hade gladeligen kunnat sitta på den där motorcykeln hela natten om han fick.

Vi berättade att det fanns en annan bil lite längre bort och då skuttade han dock vidare med hoppsasteg längs butiksgatan.

Två bilar senare sitter båda barnen inklämda i något som ska likna en brandbil stationerad i New York.
De har superkul där de sitter och styr och vrålar sirenljud så att folk kommer av sig i julklappshandeln.

Plötsligt överröstar W min tvåårige sons sirenljud.
[Mamma - vad betyder k*k] säger hon.

Jag blir paff och tänker att jag kan inte ha hört rätt och frågar därför henne om vad hon sa.
Hon säger k-ordet ännu en gång och det ÄR verkligen det där ordet hon säger.

Jag svarar först inte på hennes fråga utan frågar henne om varför hon undrar detta samtidigt som jag tänker tanken att måtte de inte hålla på med de där fula könsorden allra redan i skolan.
Då visar hon att på New York brandbilens insida står det k*k med stora bokstäver.

Så där står jag alltså medans L har fastnat i ett samtal med en mckompis och förklarar för min sjuåriga dotter, mitt i den hysteriska julhandeln, vad detta mindre fina ord har för innebörd.

Efter jag kort sagt att det är ett annat ord för snopp lägger jag till en lång harang om att det inte är ett fint ord utan är i samma kaliber som svärord och som man inte ska använda sig av varken barn eller vuxna (ordet snopp används flitigt hemma hos oss sedan M börjat gå på pottan och gärna visar sin snopp för alla och det vore ju inte trevligt om W sa att M går och visar sin k*k).

W lyssnar och förstår att man inte ska använda sig av det där ordet.
Sen frågar hon [vem har skrivit det där fula ordet på brandbilen].

Då säger jag [nu stänger köpcentret för idag så nu måste vi åka hem om vi inte vill tillbringa natten i en brandbil från New York med fula ord klottrade på insidan!]


Och, ja, jag svarade på Ws fråga men senare i bilen efter att ha fått lite tid till att tänka igenom mitt svar.
Efter svaret kom det inga fler frågor kring detta k-ord.

Ett tips till er föräldrar med läskunniga små barn - undvik brandbilen utanför Vero Moda på Bergvik om ni inte vill prata könsord med era barn...

Om ni tänker ge bort en tavla i julklapp så glöm inte att skicka era beställningsmail senast den 13 december för att vara säkra på att få tavlan före julafton.

Gör du en beställning mellan den 9-13 december får du dessutom en julklapp i form av ett GOD JULtryck utav mig.

Ytterligare information samt förslag på tidigare gjorda tavlor hittar du under kategorin TAVLOR längst upp på sidan.
Välkommen med din beställning.


Bilder:Privata©HUSnrNIO


KALAS MED SJU LJUS


Bilder:privata©HUSnrNIO

Gårdagens firande av W (som inte fyller sju förrän på onsdag) blev till en trevlig sammankomst.
Hon firades med sång, paket och hurrarop och verkade trivas med att vara i centrum.

Ett önskemål hon hade var att när det blev dax att sjunga för henne, innan tårtljusen skulle blåsas ut, så ville hon att vi skulle sjunga Ja må hon levasångenengelska.
När det  slank ur mig att jag inte visste hur den gick (hade litet mycket i huvudet just då...) så sjöng hon nästan hela sången solo för oss. 
Sen var det bara för oss andra att klämma i medans hon laddade för ljusblåsning. 


onsdag klockan 15.38 är det hela sju år sen denna fina, kreativa, envisa och underbara lilla människa föddes.

Tiden går så otroligt fort och det är inte ofta jag ens hinner reflektera över att det har faktiskt är sju år sen den där dagen då hon föddes.

Igår snurrade jag till det rejält och när skulle sätta ljusen i tårtan så tryckte jag dit fyra ljus och stoppade sen undan förpackningen.
En sekund efter att jag gjort det så ser jag ju vad jag gjort och och sätter dit tre till.
När det var dax för W att blåsa ut ljusen blåser hon ut sju ljus, ett för varje levnadsår.
Tiden rusar som sakt och jag hänger inte riktigt med!


[Önskas recept på godsakerna vi bjöd på så hittar ni dem HÄR.]

SÖNDAG & TREDJE ADVENT


Bild:Privat©HUSnrNIO

Efter en natt med vad som mest liknar ett pyskbryt från min sida med anledning av vår tvåårige marodör (att inte få sova är tortyr!) ska jag och W nu åka till jobbet och att avverka några timmars arbete innehållandes bl.a genrep inför morgondagens stora luciatåg.

Trevlig söndag och tredje advent på er.

KRISPIG MARÄNGTÅRTA

Den blivande sjuåringen har själv fått bestämma vad för slags tårta det ska bjudas på idag.

Valet var enkelt för henne.

En krispig marängtårta med vaniljkräm (vi skippade den klassiska "äggulefyllningen" som egentligen är tänkt att göras till denna tårta då W inte är särsklt förtjust i den), grädde, söta mandariner på burk toppad med riven choklad.

Under namnet ska de sju tårtljusen stå om en stund.


Bild:privat©HUSnrNIO

Krispig marängtårta
4 äggvitor
3 dl socker
100 g blockchoklad (jag gjorde en botten med choklad och en utan)
3 dl Rice Krispies

Garnering
Vispgrädde
Mandariner på burk
Blockchoklad

Gör så här:
Vispa äggvitor och socker till en tjock marängmassa.
Hacka chokladen. Vänd ner chokladhack och rice krispies.
Bred ut marängmassan på ett bakplåtspapper i en långpanna. 
Grädda mitt i ugnen i 125°C, 1 tim och 15 min. Låt svalna i ugnen men dra bort bakplåtspappret innan bottnen har svalnat helt.

Vispa ihop vaniljkrämen (Marsan).
Bred krämen på den ena bottnen och lägg den andra ovanpå. Vispa grädden och bred den över tårtan.
Dekorera med mandariner och riven chokladen. 

Tårtan är godast om den läggs ihop minst 1/2 dag innan servering.


HYACINTER I VÅRT KÖK

Husets andra uppsättning vita hyacinter är nu på plats i vårt hem.
Doften är underbar och kommer bara att bli ljuvligare ju mer utslagna de blir.

Jag vet inte hur många omgångar med hyacinter jag köper under det att julen pågår men det blir en hel del även om jag bara har tre ställen som de står på.


Bilder:Privata©HUSnrNIO

Nu ska vi ägna åt oss duschning och dukning och lite annat pyssel inför dagens kalas.
Klockan tre kommer släktingar för att fira W som på onsdag fyller hela sju år.

Dax att sätta igång...


BANGLE BANDS I PAKET ELVA

Idag var det Ms tur att öppna paket från paketkalendern.
Han parkerade så gulligt sina gosedjur på golvet framför väggen där kalendern hänger och satte sig ner och inväntade att jag skulle ge honom paketet.

Dagens paket innehöll Bangle Bands föreställande djur.
Ms traditionella wao utrop gav sig till känna och mammahjärtat kände ännu en gång att hon hade lyckats med innehållet i denna paketkalender.


Fast jag kanske ska erkänna att W blev inte särskilt begeistrad igår när det låg en reflex i hennes paket.
Jag har köpt varsin superfin reflex, en slags kanin och en robot, på Village till barnen.
W fick sin igår och M tror jag får sin på måndag om jag inte minns fel.

Iallafall så sa W att hon tyckte den var fin men allra helst vill ha lite kul saker i kalendern.
Efter att vi pratat om att kalendern även kan innehålla lite mer sk. nyttiga, användbara, saker (har bl.a köpt ett fint rosa tandborstskydd som finns bland paketen) kändes det mer ok för henne.
Förhoppningsvis håller detta i sig för det finns fler "behövda" saker i den kalendern.

Nu ska jag och W arrangera dagens kalastårta.
Hon har önskemål om både frukt, namn skrivet i rött och choklad ovanpå så det är väl bara att sätta igång...


Bilder:Privata©HUSnrNIO

ÄDELOST OCH MJUK PEPPAR-KAKA

I tidningen Hembakat, som jag nu lusläst från pärm till pärm, finns det ett recept på pepparkakscupcakes som jag inte kunde motstå att prova på att göra idag.

Och tur var det för mjuk kaka med pepparkakssmak var otroligt gott!
Inte heller var det krångligt då man använder sig av färdigblandade pepparkakskryddor i receptet och slipper därmed stå och fejja med flera olika ingredienser. 

För att få till en lite mer spännande cupcake så skippade jag att toppa dem med klassisk frosting.
Istället för florsocker, vaniljsocker och smör vispade jag ner ädelost i philadelfiaosten.

Den krämiga ädelost/philadelfiasmeten är så otroligt god till pepparkakssmaken att detta är en riktig höjdare enligt mig.

Till dem som inte tycker om ädelost så kan man ju toppa med klassisk frosting men kakan går också bra att bara äta som den är (som W mer än gärna gör).

Mums!

Bild:privatHUSnrNIO

Pepparkakscupcakes (12 stycken)
100 g smör
2 dl mjölk
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk pepparkakskrydda

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret och tillsätt mjölken.
Vispa ägg och socker poröst.
Rör ner hälften av mjölkblandningen.
Blanda mjöl, bakpulver och pepparkakskrydda.
Rör ner det i smeten och till sist resten av mjölkblandningen.
Ställ ut pappersformar (gärna i en cupckaesplåt så sjunker de ut utan förblir toppiga).
Fördela smeten i formarna.
Grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter.
Låt kallna innan du dekorerar dem med topping.

Ädelosttopping
200 g Philadelfiaost
150 g ädelost

Vispa ihop och bred/spritsa på kakan.


Nu ska jag kränga på mig nylons och något svart till det för om en stund ska jag ut och dricka vin och äta griljerade revbensspjäll, grillad paprika, hommus, helstekt kyckling och ytterligare 14 små rätter på Habibi inne i stan.

Ha en trevlig fredagkväll på er!

KOKOS & CHOKLAD

Jag älskar kokos och tycker om choklad så kombinationen kokos OCH choklad är en höjdare.

W tycker exakt likadant så när hon får bestämma vad vi ska baka så blir faller valet ofta på kokostoppar doppade i choklad.

Istället för att doppa botten på kakan i choklad eller ringla chokladen över den, som vi brukar göra, så doppade vi nu istället toppen på kakan i den smälta chokladen.

För att få dem toppiga till formen så använd händerna till att forma smeten när du klickat ut den på bakplåtspappret.

Kokostoppar är enkelt, går snabbt att göra, och är gott.
En självklar kaka till fredagseftermiddagens kaffetår.

Bild:Privat©HUSnrNIO


Kokostoppar
50 g smör
2 ägg
5 1/2 dl kokosflingor
1 dl strösocker
Skal av 1 lime
ca 50 g blockchoklad (jag använde ljus blockchoklad)

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret.
Vispa ägg och socker pösigt och blanda med övriga kakingredienser. Låt smeten svälla i ca 10 minuter.
Forma till små toppar på en bakplåtspappersklädd plåt eller lägg i småkaksform.
Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 minuter (beroende på storlek).
Smält blockchoklad. Låt kakorna svalna och doppa/ringla sen i choklad.


JULKORV MED CHOKLAD

Att testa nya recept på sötsaker är något som jag tycker är kul och det även om jag inte alltid lyckas och slutresultatet inte blir varken så fint eller gott som både ursprungstext och bild lovar.

Boken Kärleksmums - 101 söta favoriter av Husmorsorna Emma Hamberg och Anette Rosvall fanns med att beställla bland årets jultidningar från Jultidninsförlaget som W sålde för.

Boken innehåller massor av recept på smarriga sötsaker kryddat med underbara bilder.

I onsdags testade vi receptet på Julkorv och igår gjorde vi slutfinishen på den.
Det är inte en vanlig julkorv utan en chokladkorv innehållandes bl.a stömandlar, mariekex, apelsinmarmelad och russin som rör ner i en smet bestående av choklad och smör.

Egentligen skulle man haft i 2 msk rom i smeten men då vi inte hade någon sådan hemma så bytte jag ut det mot 2 msk starkt kaffe istället.

Igår när korven stelnat i kylen under natten gned vi in den med florsocker.

Jag har även skurit upp en liten bit och provsmakat och tyckte den var god.
Dess innehåll blev lite till en överraskning och var gott tillsammans med choklad, kaffe, smör och marmeladsmeten.

Jag har en sambo som inte tycker om russin så jag hade inte i riktigt 100 g, som det står i receptet, men det hjälpte inte.
Han reagerade direkt så vår julkorv lär inte bli uppäten av L i jul.


Bild:Privat©HUSnrNIO

Julkorv
50 g smör
125 g mörk choklad
150 g grovt hackade sötmandlar
20 st mariekex, krossade
1/2 dl apelsinmarmelad
100 g russin
2 msk rom (jag tog starkt kaffe istället)
florsocker

Gör så här:
Smält smör och choklad tillsammans i en kastrull och så ner med resten alla ingredienserna utom florsockret.
Se till att allt blir rejält genomrört.
In med chokladgröten i kylen ett tag så den kallnar (men inte blir hård).
Ta upp smeten på en skärbräda och forma en stor korv.
Rulla in korven i plastfolie och lägg den i kylskåpet över natten.
Nästa dag när den är kall och hård, rullar du den i florsocker och då har du en chokladkorv att skära att bjuda på vid julens alla bjudningar.


TAVLOR + LITEN JULKLAPP TILL ER

©Jag har de senaste dagarna fått flera mail innehållandes samma fråga.

"Om man gör en beställning nu hinner då tavlan komma fram före jul" så för att slippa skicka mailsvar till er som undrar över detta och därmed kanske spara lite tid så svarar jag på den frågan här och nu.

Vill du att tavlan ska ligga under julgranen på julafton så gör din beställning senast den 13 december.


Dessutom tänkte jag så här i juletid ha ett litet erbjudande till alla er som beställer en tavla utav mig.

Beställer du en tavla mellan den 9-13 december får du en liten julklapp av mig.
Jag skickar med mitt GOD JULtryck i storleken 9x13 cm (trycket passar i en ram med måtten 10x15 eller i en ram 15x21 cm med en passepartout med innermåtten 9x13 cm som är standardmått hos t.ex Gallerix).

Julklappserbjudandet gäller vid beställning av samtliga tavlor.
I kategorin TAVLOR längst upp på bloggen kan du se de olika tavlorna.
Vänligen var så detaljerad som möjligt i ditt beställningsmail då det underlättar för mig när jag gör tavlorna samt snabbar på leveransen utav dem.

God Jul ♥
Hemma hos oss står GOD JULtavlan på tavellisten i köket.


Vi har även gett bort GOD JULtavlor till frökarna på barnens dagis.


Bilder:Privata©HUSnrNIO


STOR KRONA OCH BOKSTÄVER

Prins- och prinsesskronor är en omtyckt symbol på NAMN/DOPtavlor.
En krona passar så väl till pojke som flicka.

De senaste dagarna har jag fått tre beställningar med önskemål om att ha en krona bakom tilltalsnamnet istället för ett hjärta eller en stjärna. 

På två av dessa tavlor med stor krona på ville även beställaren ha födelsedatumet utskrivet med bokstäver istället för siffror.

Namntavlan får därmed ett lite annat intryck med alla dessa olikheter i sig.
Jag är en ganska fyrkantig person som gärna vill ha saker stilrent, avskalat, symmetriskt och enkelt men det betyder ju inte att det inte är kul att göra annat till andra.

[Två tavlor med krona och födelsedatumen utskriven i bokstäver.]

Bilder:privata©HUSnrNIO


En lång arbetsdag är nu slut och så är även min röst.
Det känns nästan som att en förkylning är på g att bygga bo i min hals.
Lite småhes och trött i stämbanden.

Det kan ju också vara tecken på att jag sovit lite för få timmar de senaste nätterna och att jag från halv fyra idag fram tills nu har vrålat all världens luciasånger i alla tonarter som finns med tre körer.

Hoppas på det sistnämda för en icke fungerande röst är inte det bästa att dras med de närmsta dagarna som kommer att kantas av flera sångövningar inför måndagkvällens luciaframträdande.

Väntar nu på att W ska sluta på Miniorerna så att vi kan åka hem och äta kvällsmat och påbörja kvällsrutinerna med kidsen.
Därefter hoppas jag få gjort lite julkort, tavlor och annat fix vid datorn innan det är dax att sova.

Ha en trevlig lill-lördagskväll på er!


HET IRISH COFFEE

Ett stänk av glamour och vardagslyx är att slå sig ner nyduschad i soffan och se på ett härligt dramatiskt avsnitt av Desperate Housewifes sörplandes på en het Irish Coffe medan det utanför fönstret gnistrar av vinterkyla.

Efter förmiddagens arbetspass har jag och barnen har hållit igång hela eftermiddagen och kvällen med jultidningspaketering och bakning av bl.a kokoskakor.

Nu sover de i sina sängar och efter DH ska jag faktiskt göra detsamma då tröttheten, efter att ha suttit uppe till halv ett två kvällar i rad och gjort tavlor, är nästintill knockande.

Men innan det en njutningsfull timme framför tvn.

Ha en trevlig kväll!

Bilder:Privata©HUSnrNIO

[Och - ja jag vet att Irish Coffe ska serveras i andra sorters glas men våra vinglas är inte tillräckligt stora. Sen ska man inte dricka Irish Coffe med sked eller sugrör men det skiter jag också i.]Så här gör du en Irish Coffee:

4 cl Irländsk blended whiskey
2 tsk farinsocker
starkt bryggkaffe
lättvispad grädde

I ett högt glas på fot [äsch då] tillsättes farinsocker och Jameson.
Häll över hett, starkt bryggkaffe tills ca 1 cm återstår av glaskanten.
Blanda tills sockret löses upp.
Häll försiktigt den lätt vispade grädden över baksidan på en sked.
Servera utan sugrör eller sked [äsch då - igen] .

Ett rekommenderat tips är att ha en sked stående i glaset när du häller i kaffet.
Skeden avleder värmen och förhindrar att glaset spricker men ta ur den innan du serverar.
Irish Coffee ska drickas med gräddmustasch [äsch då - igen och igen].


EN SEXÅRING MED VINTERJOBB

I år fick alla 03:or börja sälja jultidningar från Jultidningsförlaget.

När informationen damp ner i vår postlåda så kollade jag igenom tidningen och dess utbud lite snabbt och det fanns faktiskt en hel del som jag skulle kunna tänka mig att handla ifrån dem.

Därefter frågade jag W om hon ville prova att sälja jultidningar och berättade lite vad man skulle göra osm försäljare

Hon nappade direkt på detta och vi läste igenom tips och info riktad till den som ska sälja jultidningar på jultidningsförlagets hemsida sen övade vi lite på vad hon skulle säga när hon knackade på hos folk.  

Vi upptäckte ganska snabbt att sälja jultidningar är det fler som gör.
Typ alla alla barn i vårt område...

W kämpade dock på och gick runt med tidningen, beställningslistan och en penna i händerna och knackade dörr.
Hon verkade inte nedslås särskilt av att de flesta sa nej tack eller att de redan hade köpt utan tyckte det var kul att gå runt och prata med människor.

Ofta frågade hon på kvällen om hon kunde gå ut och sälja men det känns inte helt okej att släppa ut henne ensam när det börjar mörkna och att hon då ska gå runt på en massa gator där vi inte känner några.
Pga det blev det mest helgförsäljning som hon ägnade sig åt.

Trots detta fick hon sålt mycket insåg jag när jag för någon vecka sen klickade i beställningslistan på Jultidningsförlagets hemsida (så grymt smidigt måste jag tillägga, bara att klicka i och sen räknas allt ut automatiskt vad de ska betala, vilken premie man kan välja sin vinst ur samt så skapas etiketter med artikel och kostnad som man kan skriva ut och ge till dem man sålt till).

En lördag förmiddag åkte hon buss med storasyster till Norrstrand och gick runt där och sen har både jag och L haft med oss tidningen och beställningslistan till våra arbeten vilket självklart har ökat på beställningarna.

Nu pågår paketering av det sista och de olika beställarnas produkter hamnar i högar och portioneras sen ut lite varstans i Karlstad.
W skriver själv under med sitt namn på förlagets beställningslappar, där man även skriver hur mycket kunden ska betala.

Som ett litet extra tack för att de har beställt av W har jag printat min GOD JULtavla och skickar med W när hon levererar böckerna.

Bilder:Privata©HUSnrNIO

Jag måste även berätta att jag var smått chockad när jag fyllt i beställningarna och klickat iväg dem på Jultidningsförlagets hemsida.
W sålde för ca 6.400 och fick en bok, två biobiljetter, en mp4 med touchscreen som hon valde själv som premie (och den valde hon dessutom i gruppen under den som hon kunde välja ur eftersom hon inte hittade något som hon ville ha i den).
Ovanpå detta får hon en provision på hela 1820 kronor!

Jag var tvungen att googla på vad detta med provision innebar för det lät lite för otroligt för att vara sant.
Men det verkar vara så att hon har tjänat ihop dessa pengar.

När vi gjort klart alla affärer (det är allt lite att göra med det i slutskedet) ska vi åka till ToysRUs och hon ska få köpa något alldeles själv för en liten del av sina ihoptjänade pengar.
Resten ska sparas på banken för att kunna köpa sig en häst eller hund, om hon själv får bestämma♥

SKAPAT AV LILLEBROR


Bild:PrivatHUSnrNIO

En kartong av papp målad med röd julfärg.
Inte täckande utan så där så det ser lite patinerat ut (som det ofta gör när en tvååring håller i penseln).
Glitter och sen lack på det som ger kartongen en lite hård och blank yta.
Ett bokmärke med julmotiv.
Några kvistar grönt.

Så fint står den där i vårt köksfönster och sprider julstämning, lillebrors allra första julpyssel, gjort på dagis♥

I SNÖN TILLSAMMANS MED BARNEN

Ibland kan även en sol och värmedyrkare som jag tycka att det är ganska mysigt med snö...
Bilder:Privata©HUSnrNIO


LITEN PEPPARKAKSGUBBE

Ms dagis (de är endast tio barn) tillsammans med vårt områdes familjedaghem under ledning av gitarrspel från kyrkans förskollärare bjöd imorse oss föräldrar på ett underbart luciatåg.

Jag var inställd på att M skulle vilja lämna tåget när han såg mig, L, W och storebror G i publiken men han visade inga som helst tendenser till sådana påhitt.

Han stod där bredvid sina kompisar och även om han inte rörde på munnen en endaste gång så diggade han med i musiken, satte sig ner och pausade mitt i en sång en gång, klappade i händerna när vi åskådare gjorde det och vid flera tillfällen höjde han sin lilla hand och vinkade till mig.

Mitt mammahjärta slog massor av extra slag och ett tag var jag nästan lite tårögd av att se honom stå där i sin fina pepparkaksdräkt med mössan nedtryckt på huvudet och de små lockarna som tittade fram i kanten♥

Efter firandet bjöds vi på kaffe, saft, lussekatter (som faktiskt inte var torra och tråkiga som många av de där butiksköpta tyvärr är) och pepparkakor.
På borden hade de dukat fint dagen till ära med barnens julpyssel något som jag, som älskar att pyssla, uppskattade mycket.

När det var dax att åka till skolan med W, som hade fått ledigt för att vara med vid lillebrors luciafirande, gav M alldeles själv fröknarna varsin GOD JUL tavla som tack för den här terminen.

När jag och M hade droppat W på skolan gick vi till MammaMorran och åt en god frukost.

Tänk om alla måndagar kunde inledas så här underbart!

Bilder:Privata©HUSnrNIO

[Jag är inte bra på att fota luciatåg, ingen folksamling alls för den delen, men gjorde ett försök till förevigande där jag satt på golvet rörd bakom kameralinsen...]


UPPSJUNGEN & OMBYTT

Snart är det dax att stuva in världens sötaste pepparkaka i bilen och åka på lussefirande.

Självklart är min prins bus både ombytt och uppsjungen och därmed redo att ta publiken med storm;)

Och - nej, det hänger inte på pepparkakshatten hur det går för den vägrar han att ha på sig!
Och - hur gör vi med den blåa tjocka fisken som han vägrar att släppa taget om och har sovit med de två senaste nätterna? Får den också vara med i lussetåget? Kan den sångerna?
Och - kommer jag med min kolahjärna att glömma systemkamerans batteri hemma så som jag gjorde igår när W hade musikaluppvisning *buuhuu* (hade dock filmkameran med mig så det kunde varit värre).

Jag lovar, vare sig ni vill eller ej, att återkomma med den spännande fortsättning på detta inlägg och förhoppningsvis också med en eller två bildbevis på världens sötaste pepparkaka...


KNÄCK, MANDELMASSA & JORDNÖTSGODIS


Bild:Privat©HUSnrNIO

Julgodisets tid är här och det gillar vi!

MANDELMASSA och CHOKLAD är en underbar kombination enligt mig.
Enkelt ska det vara och vad kan vara enklare än att rulla en liten bit madelmassa, lägga den i en ischokladform och sen fylla formen med smält choklad!?
Den ljusa blockchokladen smälter jag i micron (kör korta pass och rör om ofta så den inte bränns) tillsammans med lite cocosfett.
De hjärtformade ischokladformarna har jag köpt på Ica. 


PUFFIGA JORDNÖTSBITAR hittade jag i tidningen Hembakat som jag lusläste i går kväll.
Så otroligt segt goda och även de var enkla att göra.

Detta behövs till ca 30-40 bitar:
170 g jordnötssmör
2 dl ljus sirap
1 dl strösocker
9 dl rispuffar
175 g mörk choklad

Gör så här:
Blanda jordnötssmör, sirap och socker i en stor kastrull. Sjud tills sockret smält och rör om.
Häll i rispuffarna och rör om.
Klipp till bakplåtspapper och lägg det i botten av en folieform, ca 20x25 cm.
Fördela massan i formen och platta till den så att hela botten täcks.
Smält chokladen och bred ut den jämnt över hela massan.
Låt chokladen stelna något i rumstemperatur.
Skär upp bitar innan chokladen stelnat helt men vänta så pass att chokladen inte är lös.
Ställ de uppskurna bitarna i kylen så att chokladen stelnar.
Förvara godiset kallt i lufttät burk.


Hur man gör snabba knäck hittar ni här.


Nu ska vi åka in till stan och gå på musikal. W ska vara häst och är nu klädd helt i svart.
Det ska verkligen bli superkul att äntligen få se och lyssna till vad barnen gjort en hel termin på Barnmusikskolans minimusikal.

Andra advent

Jag och barnen njuter av en ledig söndag morgon tillsammans i soffan framför tvn medans snön vräker ner utanför fönstrena.
På bordet framför oss står det som vi var sugna på så här tidigt på morgonen nämligen kaffe, välling och passionsfruktjuice.
Vad det ska ätas till frukost får bli en senare fråga.
Just nu är alla nöjda med sina drycker.

Vi har tänt det andventsljusstakens andra ljus och dagens paket i adventskalendern är öppnat.
Idag var det Ms tur och i hans paket fanns en studsande liten leksak som studsar upp av sig själv när man sätter den på golvet.

I väntan på att julkalendern ska börja hoppas jag att barnkanalen visar några mer trollbindande program än de som de visat från halv sex fram till nu. det var endast Rorri som passade M idag, så att jag kanske får en liten stund över till att kika in hos er bloggare innan vi ska göra lite julgodis och sen åka iväg till Arenan för att titta på Ws musikal som ska spelas upp idag.


Jag, W och M önskar er alla en trevlig


Bild:Privat©HUSnrNIO


Hembakat i soffläge

Nedräkningen har börjat...

Om lite mindre än en timme sover M och om ungefär en och en halv tänker jag säga god natt till W.
L är, trots pågående förkylning, iväg på julfest med mc klubben så jag är ensam hemma och mina planer för kvällen är att lägga mig i soffan och i lugn och ro få läsa min senast inköpta tidning, Hembakat, som jag inte kunde motstå när jag var på Ica tidigare idag.

Den innehåller massor av läckra och juliga recept på bl.a småkakor, tårtor och julgodis blandat med bilder på fina saker till köket.
Det ska bli helt underbart att bara ligga och inspireras av allt gott från första till sista sidan i lugn och ro.

Trevlig lördag kväll på er!

Bild:Privat©HUSnrNIO


8 minuters KNÄCK


Bild:Privat©HUSnrNIO

Årets knäckiga knäck med hackad mandel står nu och ser inbjudande ut på vår köksö.

Jag avskyr att koka knäck.
Att stå vid spisen och röra och röra och se köksklockans minuter ticka på.
Jag har inte tillräckligt med ro i kroppen för att stå på samma fläck och ägna mig endast åt att röra i en gryta.

Sen när man väl gjort det hur länge som helst och knäcksmeten är färdig att hälla upp så blir det en massa spill så att hälften av smeten hamnar vid sidan om de flygande knäckformarna och då känns den där eviga grytrörningen än mer meningslöst.

Här hemma kokar vi istället vår knäck i micron.
Man bara tjoffar ner allt i en glasskål och ställer in i micron och sätter igång den.
Åtta minuter senare plingar det och då är knäcken färdig att hällas upp.

Visserligen kommer man inte undan den lite trixiga hällningsprocessen (men med lite blött under knäckformarna håller de sig ganska bra på plats) men man har iallfall undsluppit att stå vid spisen och trampa...

Detta behövs till ca 30 stycken:
1/2 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1/2 dl hackade, skalade mandlar
Knäckformar

Så här gör du:
Ställ pappersformarna på en vattenfuktad bricka 
Blanda alla ingredienserna utom mandlarna i en glasskål som tål microvågsugn
Koka blandningen på 600 watt i 8 minuter
Rör ned de hackade mandlarna
Fördela knäcksmeten i pappersformarna

Lördagsdrink

Idag var det tydligen min tur att få sovmorgon och trots att jag gick in till M halv sju och sen lämnade över honom till L och att M skrek flera långa perioder under morgonen så kunde jag somna om (självklart med hjälp av öronproppar) och unna mig att för bli sovandes till halv tio.

Då fick det dock vara nog (jag skulle kunna sovit bort hela dagen för trött är jag fortfarande) och jag ropade upp W och tog en dusch tillsammans med henne.
Hon är verkligen grym på många saker min dotter. En fantastisk liten människa med så mycket inom sig.
Men detta får jag skriva mer om i ett annat inlägg för nu ska jag dricka en eller två gula Echinaceadrinkar för att jag inte ska bli lika sjuk som L och alla andra som ligger i förkylningsinfluensa efter förra helgens 30års fest som tydligen var några timmars smitthärda.

Därefter blir det någon kopp kaffe och sen ska det göras en liten lista på sådant som ska inhandlas till mitt och Ws lilla julgodispyssel framåt eftermiddagen idag.


[God förmiddag på er & tack för alla kommentarer om gårdagens känslosvallningar ♥]


Tävling
Jag tävlar hos MammaMorran om ett presentkort hos Bamba.se på hela 300 kronor.

Den perfekta vinsten i juklappstider =)


I´ts just an ordinary Friday

Min energi frös till is som allt annat gör i den här kylan.

Jag vaknade tröttare än någonsin imorse.
Trött av allt ansvar, trött av allt jobb och trött av allt kämpande.

Jag är så trött.
Dessutom kämpar och stretar jag emot att hamna i förkylningens klor.

Både L och G är så äckligt förkylda just nu.
De hostar och snorar så jag får panik när jag tänker på allt som flyger omkring i luften här. 
Att W har uppvisning på sin musikal, som hon övat på under en hel termin, på söndag eller att lille M ska gå sitt allra första luciatåg på måndag morgon, får mina tankar kring att drabbas av detta (eller barnen) inte mindre precis.

M vaknade med ett skrik, som vanligt, och sen har han hunnit med det obligatoriska skriket i badrummet sittandes på pallen i ena hörnet.

Energin tog slut och jag ville sätta mig ner där bredvid honom på det varma golvet och skrika jag också.
Gråta för att jag är så trött.
För att det känns som att jag hela tiden får kämpa men kommer aldrig längre än till att precis hålla mig flytande.
Det går inte framåt utan jag klarar mig precis från att inte hamna under ytan.

Jag stressar mellan de olika uppgifterna med start tidigt om morgonen och oftast följt av en natt med en M som inte sovit bra (det har han typ aldrig gjort sen han föddes).

Stress och kämpande med barnen.
Ett ständigt dåligt och gnagande samvete.
Massor av uppgifter som jag löser i speedat tempo och mer stress.

I går kväll började jag gråta när jag tänkte på att det snart var morgon igen.
Den här morgonen.
En decemberfredag med en temperatur som idag, faktiskt endast, visar minus 8,8 grader


Idag var det Ms tur att få ett paket från adventskalendern.
W hjälpte honom att öppna.
Han ropar wao, kommer fram till mig och trycker den lilla Buzz Lightyear ficklampan upp i mitt ansikte.
Av morgonens gråt märks ingenting.
Mamma - wao säger han.

Då försvinner stressen, tårarna tar en paus från att tränga sig på och jag vill stoppa tiden.
Tänk att dessa två som tar så mycket energi har förmågan att ge sådana otroliga mängder närhet och kärlek på en sådan liten ynka sekund.

Den där sekunden av moment är snabbt över och den tickande klockan får oss att stressa vidare för alldeles snart är det tid för skola, dagis och jobb.Det är en helt vanlig fredag idag...


Bilder:Privata©HUSnrNIO


Namntavlor med Kronor & Moln

Alla föräldrar har en prins eller en prinsessa hemma.

Kanske känns det inte så dygnets samtliga tjugofyra timmar men även en prins eller en prinsessa kan ju ibland behöva ta ut svängarna och leva ut hela känsloregistret...

Iallafall är det så hemma hos oss vilket var extra tydligt imorse när prins bus vaknade med världens sämsta morgonhumör som höll i sig ända tills det närmade sig öppning av dagens adventskalender (som jag skrev om imorse).

Den senaste tiden har jag fått flera beställningar med önskemål om att det ska vara en prins/prinsesskrona med på tavlorna bakom födelsedatumen.

Tydligare än så kan det inte bli.
Kronan symboliserar att det just den den dagen föddes en liten prins eller en prinsessa.Bilder:Privata©HUSnrNIO

Även moln är en återkommande önskan att ha bakom födelsedatumen.

För information om NAMN/DOPtavlorna klicka här.


Morgnar med flyt!


Bilder:PrivataHUSnrNIO

Hur har jag lyckats förtränga hur smidig en decembermorgon kan vara!?!

Den där adventskalendern som hänger på köksväggen med alla sina dignande, små och mellanstora, paket. Kalendern som vår stora bulliga tyghund från Ikea vaktar åt oss lockar verkligen små barn till att kliva upp ur sina sängar om morgnarna.

Men innan man får öppna ett paket, ska man vara påklädd har jag bestämt.
Allt för att göra påklädandet till en smidig process (och det kan man väl vara värd när man årets alla andra morgnar får får kämpa med detta...).
Därefter är det fritt fram för mys med paketöppning, ljuständning och soffsittning framför tvs julkalender.

Barnen har två dagar som de får paket båda två.
De andra tjugotvå dagarna är det varannan dag M och varannan dag W som gäller.
Det räcker sannerligen tycker jag speciellt som vi inte bara har julfirande i den här månaden utan även födelsedagsfirande av W (som fyller sju år den femtonde december).

W fick en Littlest Pet Shop med några små tillbehör (jag köpte en förpackning med flera i som jag sen öppnade och delade på så det blev fler paket) och M fick en stor mjuk spindel.
Båda var nöjda och glada speciellt M som inte varit med om adventskalender tidigare.

Han hojtade titta och wao när han såg alla paketen som hängde på väggen.
När han sen öppnade sitt paket var han mäkta tagen av vad det var i.
En spindel sa han uppspelt.
Han verkade inte riktigt veta om han skulle va rädd eller glad över sin lilla paket.

När vi sen tittade på julkalendern såg jag att det var glad han va för han gav spindeln en rejäl puss på munnen =)


Nervigt med Bröderna Karlsson

Igår kväll såg jag och L filmen Bröderna Karlsson som tar sin början med att ett oväntat arv dyker upp och då visar det sig att den skötsamme och arbetsfokuserade Nicklas har en bror, en enäggstvillingbror, i Norrland som han inte känt till.

Hasse, som brorsan heter, är Nicklas totala motsats.
Han är en karl med tofs i nacken och en stor aptit på livet, kvinnor, mat och som får omkull vem som helst.

När vi hade sett ungefär så långt blev det nervigt tyckte jag.
Förväxlingarna mellan bröderna skapade en massa trassliga omständigheter och jag nästintill led i soffan.
L sa till mig flera gånger att det är ju bara en film men jag hörde knappt vad han sa.

Jag var så inne i filmen och längtade frustrerat efter att allt skulle ordna till sig.
Att den skötsamme Nicklas efter att ha levt singelliv hela sitt liv skulle få sin efterlängtade kärlek tillslut.

Jag fipplade med fingrarna, pillade på naglarna och skruvade mig i soffan om vartannat genom hela filmen med undantag för de första tio minutrarna och de fem sista.
Vilken pärs!

När filmen var slut var jag också helt slut.

När jag i efterhand läste att det var Kjell Sundvall som stod bakom detta lustspel fullt av pinsamma situationer (men också många skratt!) så kändes det som att jag borde ha förstått det.

Kjell Sundvall har även regisserat filmen Tomten är far till alla barnen och är det någon film jag sett flertalet gånger, som jag kan utantill och som jag ofta tänker på (med glimten i ögat och ett leende på läpparna ska tilläggas så inga missförstånd eller annat dyker upp) vid släktliga sammankomster som sambo till L och delaktig i hans enormt stora släkt med tentakler till en enormt stor skara människor ihopknutna båd här och där så är det just tomten är far till alla barnen. 

Se Bröderna Karlsson om ni vill ha er ett gott skratt - och en nervig stund om ni är känsliga som jag för att lyckan låter vänta på sig i ca 1 timme och 35 minuter.

Själv tror jag att jag hädanefter håller mig till kategorin rysare när det gäller film.
De är inte hälften så nerviga och nagelbitande...


Bild:Google.se

Siffra ETT

Min pyssliga W har själv dekorerat sin ljusstake med vitmossa, grisar, svampar och en liten kotte i år.

Nu brinner ljuset och snart är siffran ett uppbrunnen.

Med denna dagen börjar den stora nedräkningen.
Hos oss väntar vi inte bara på att det ska bli den tjugofjärde. Den första datumen som det ses framemot är den femtonde som är den dagen som W föddes för snart sju år sen ♥


Bilder:Privata©HUSnrNIO

Barnen har öppnat var sitt paket i adventskalendern (innehållandes Littlest pet shop och en stor gummispindel) och om ca en kvart sitter vi förväntansfulla bänkade i soffan framför tvn och ser på det första avsnittet av årets julkalender.

Decembermånadens tidiga morgnar är åter igen här.
Morgontrötthet och gnällighet är som bortblåst för W.
Paketkalender, tända ljus och tvjulkalendern är i fokus och att komma ur sängen om morgonen är inga som helst problem =)

Startsida
Helen

Kontakta mig

husnrnio@hotmail.com
En skåning, numera bosatt i Värmland, som bloggar om familjelivet och dess mot- och medgångar. Min vardag med arbete, en stor familj med två egna barn och två bonusbarn. Mitt hem, scrapbooking, en massa ständigt pågående pyssel och projekt. Sen en tid tillbaks gör jag, på beställning, personliga barntavlor, och även tavlor passande till andra platser i hemmet. Förslag på tavlorna hittar ni här på bloggen. HUSnrNIO innehåller allt detta i en enda röra kryddat med en massa foton då jag gärna dokumenterar vår vardag genom kameralinsen.

Design & Copyright HUSnrNIO 2010 Totalt antal unika besökare Online nu: Bloggar av mammor och gravida
RSS 2.0