En häxa

Snart dax för nattning av W.
Sen vi introducerade fem minuters metoden för bra längesen har nattningen av henne varit realativt enkel.
Givetvis har det blivit avbrott och varit lite krångligt vid sjukdomar men det har ändå flutit på bra.
Med åldern har vi gjort läggningen till en mysig stund där vi läser saga, sjunger någon sång och kliar på ryggen.
Något som både hon och vi uppskattar efter att vi varit frånskilda en hel dag.
När vi flyttade in i huset i januari funderade vi en del kring vilket rum som skulle bli W:s.
På nedre plan finns det ett ganska stort sovrum.
Vi resonerade som så att på dagarna när jag är hemma (är ledig två vardagar i veckan) så är jag på nedervåningen och då är vi på samma plan. Hon har sina leksaker på sitt rum dvs man behöver inte släpa runt på grejer och inte heller blir det så att det sprids leksaker i hela huset.
Hon är gärna på sitt rum och leker eller ser på film.
Dessutom är det så att när hon lägger sig vid åtta så är faktiskt vi uppe flera timmar (L är en kvällsmänniska) efter att hon har somnat.
I början kändes tanken på att hon skulle sova ensam på nedervåningen medan vi andra (vi är ju fem i familjen varannan vecka) sov på ovanvåningen lite obehaglig men då det fungerade bra med läggningen och sömnen så är det inget jag reflekterar över längre.
W sover oftast hela natten och när hon väl kommer upp för att hon har vaknat och inte kan somna om så ligger hon mest och snurrar runt och trängs i vår säng för att sedan själv bestämma att hon hellre sover i sin egen säng. Ibland går hon t.o.m. nedför trappen själv till sin säng och bäddar om sig.
I söndags förmiddags när jag kom hem från jobbet satt L och W i tvsoffan och kollade på En häxa i familjen på tv3. Den hade inte hållit på så länge och W som älskar svenska spännande filmer satt spikrak i soffan och kollade med stor förtjusning.
Jag och L gick ut i köket för att göra lunch. Ingen av oss ägnade en tanke på om filmen kunde vara skrämmande.
Dessutom älskar W Häxan Surtant som Bollibompa sänder och hon ser ju stundtals lite småotäck ut.
Häxan Surtant alltså.
Kort därpå kommer W ut till oss och säger att hon inte vill se mer. "Det är läskigt".
Då slår det mig. Hur dum får man bli!
Vilken mamma låter sin fyraåriga dotter (fyller i december) sitta ensam i soffan och se på en film som säkert har en åldersgräns på sju år!?!
Även om hon är tidig med det mesta när det gäller utveckling och aldrig tidigare har visat tecken på rädsla och mardrömmar.
På kvällen vågade hon inte sova om inte alla lampor var tända. Hon grät och bad om att vi skulle tända alla lampor i hela huset. Hon sa själv att häxor och spöken inte finns (vi förklarade och pratade om slutet av filmen där det visar sig att Sif Ruud inte är en häxa) men att hon är rädd ändå.
Hon vaknade flera gånger innan vi själva hade kommit i säng och sen kom hon upp på natten och ville inte gå tillbaks till sin egen säng.
Natten till idag vaknade hon någongång färre under kvällen men mitt i natten kom hon upp och sov hos oss. Vi får inte plats tre i vår 160 säng så det slutade med att L sov på soffan i vardagsrummet.
Nyss vid kvällsmaten frågade hon om det var kväll snart och sen kom det: "Jag vill inte lägga mig, jag är rädd".
Tycker så synd om henne att hon ska behöva känna sig rädd.
Att hon inte kan sova ordentligt en hel natt.
Själv är jag helt slut för jag sover inte heller så mycket.
Känner mig som världens sämsta mamma och det maler i huvudet på mig.
Tänk om det inte blir bättre. Vad ska vi göra då osv.
Kommer själv ihåg det där förbaskade Hulkenavsnittet jag såg som barn som resulterade i oändligt många nätter med rädsla och mardrömmar när jag stängde ögonlocken.
Nu ska jag inte sitta här längre utan umgås med lilla W.
Allt för att få en lugn avrundning på kvällen.

Gó kväll!

image575


Text:hilajns.blogg.se Bild:internet


Kommentera
Postat av: Lisa

Usch, mörkerrädsla är inte kul. Inte lätt
att bota heller...men jag tror att du gör rätt, att somna tillsammans och tillåta några nätters vandrade borde kanske få det att släppa.....förövrigt älskar jag en häxa i familjen! Ha en bra vecka!

2007-11-06 @ 20:07:12
URL: http://lisasbibliotek.blogg.se
Postat av: Terese

Inte alls kul när de små är rädda. Min dotter är tyvärr väldigt rädd. Vet inte riktigt varför, men det började för 1 år sedan då vi flyttade till huset (iofs så har hon alltid varit rädd för tomten och troll..) När det är mörkt ute vågar hon inte gå på toaletten själv om inte lampan i hallen och inne på toaletten är tänd. Hon blir rädd för höga ljud ibland och vill tom inte spola toaletten då för att den låter så högt och kanske är det någon som kommer upp från toan. Under våren och sommaren märkte man inte så mycket, men då var det ju ljust ute. Nu däremot så blir det mörkt redan vid 16. Däremot sover hon som tur är bra på nätterna och vaknar sällan och vill komma till oss.

Kanske det är övergående med din dotter? Får hoppas det i alla fall!

2007-11-06 @ 21:46:37
URL: http://terese.wordpress.com
Postat av: Ulla

Det är svårt att veta vad som är bäst för henne just nu, men jag tror att hon nu behöver er lite extra för en kortare period och att hon ska förstå att ni tycker att det är ok att hon kommer till er på nätterna. Jag tror det kommer att avta bara ni inte försöker skynda på det hela.

2007-11-06 @ 22:31:44
URL: http://ulla67.blogg.se
Postat av: Liza

Inte lätt med mörkrädsla.. men det går över.
Har länkat till dig..hoppas att det är OK, jag är ju här och hälsar på titt som tätt och gillar din blogg så....
KRAM!

2007-11-06 @ 22:46:02
URL: http://vardagslycka.blogg.se
Postat av: Tiagirl

Du kan ju inte skydda henne mot allt och man KAN bara inte vara 110% överallt och tänka på allt...det går ju liksom inte bara.
Det där kommer säkert gå över men det kan ju vara lite kinkigt ett tag... :/

Jag är ju inte alls den där "mysiga" mamman, det är mer "sluta tramsa", kanske för jag själv aldrig har varit rädd för något(hade nog med att vara rädd för det som var verkligt, alkolistbarn som jag är)som är på låtsas.

Amanda här är ju rädd för allt. Hon är så hiskeligt sjåpig så jag blir verkligen galen. Hon vågar inte gå ner i källaren, vågar inte gå runt kvarteret om det så bara blivit skymning, skriker högt för minsta myra osv osv osv...
Men att jag är så "hård" och har fått henne att göra det där hon är rädd för så gör hon mer, vågar mer. Så är ju Nova så (dumt ibland) framåt och hon gillar ju inte att fyraåringen är kaxigare och mer framåt än vad hon som är hela seeeex år är. Den ungen har ju inte ens vett att bli rädd, hon ser på Hulken(som exempel), cyklar iväg utan hjälm till andra änden av byn(Amandas mamma ringde förvånad och sa att nova var hos henne...)...

Det går nog att prata bort den häxan, vet inte vad det är för film faktiskt men häxa som häxa. Och W verkar ju så framåt i allt annat, hon glömmer nog det där. Och DU ska inte ha så gräsligt dåligt samvete, det kan och kommer hända fler sådana saker! Man kan inte skydda dom mot allt eller förutse allt!

2007-11-07 @ 00:17:59
URL: http://tiagirl.blogg.se
Postat av: Camilla

Det är jobbigt när barnen inte sover, det påverkar ju alla. Min bonuskille hade "nattskräck" när han var yngre, d v s han kunde skrika i sömnen så att vi alla vaknade. På morgonen hade han aldrig något minne av att han skrikit och varit rädd. Nu är han ju 11 år och det här har försvunnit sedan 2-3 år, nu är det lugna nätter igen. :)
Hoppas att hon blir lugnare snart. Pröva att ha mycket små lampor tända både i hennes rum och rum utanför, så kanske det inte blir lika läskigt...
Kram!

2007-11-07 @ 07:28:18
URL: http://camillaslillablogg.blogspot.com
Postat av: Malinbayard

Det går över! Barn som har större syskon brukar minsann få "skolas in" tidigt i filmer som de inte "bör" se...

Dessutom ÄR det okej att sova med lampan tänd när det känns bättre.
Jag har inte sett filmen men det finns ingen "häxformel" som skrämmer bort häxor när man är ensam?
Tänker på Alfons Åbergs: "Stick du dumma spöke för du finns inte."
Eller finns det något annat? Häxor kanske inte "tål" två blinkningar med en liten ficklampa? *funderar*

2007-11-07 @ 10:25:25
URL: http://malinbayard.blogg.se
Postat av: MO

Vad synd om henne, har själv sett filmen o som vuxen tycker jag inte att den är hemsk, men kan förstå att barn tycker det, den är lite ruskigt....Ibland tänker man inte att det som vi tycker är ok kan verka skrämmande för barn, du behöver inte ha dåligt samvete, ge henne lite tid så tror jag det går över, kram

2007-11-07 @ 20:26:46
URL: http://www.medaljongen.blogg.se
Postat av: Therese

Hej! Vet inte om du skrivit av spök kake receptet än, men jag glömde visst skriva att de ska in i ugnen också, så ifall du tänkte kopiera det rakt av så har jag uppdaterat inlägget nu.. :)

Kram T

2007-11-07 @ 21:45:02

INNAN DU KOMMENTERAR:

[] Positiv och konstruktiv feedback uppskattas.
[] Kränkande kommentarer raderas och ip-adresser spärras.
[] Olaga hot eller förtal kommer att anmälas. Du är inte anonym på nätet!
[] Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade. All stöld kommer att anmälas.
[] Ställer du en fråga utan att ha en blogg så svarar jag i mitt kommentarsfält.

Behandla andra så som du själv vill bli behandlad!

NAMN:
KOM IHÅG MIG?

E-POST: [publiceras ej]

BLOGGADRESS:

KOMMENTAR:

Trackback
Startsida En skåning, numera bosatt i Värmland, som bloggar om familjelivet och dess mot- och medgångar. Min vardag med arbete, en stor familj med två egna barn och två bonusbarn. Mitt hem, scrapbooking, en massa ständigt pågående pyssel och projekt. Sen en tid tillbaks gör jag, på beställning, personliga barntavlor, och även tavlor passande till andra platser i hemmet. Förslag på tavlorna hittar ni här på bloggen. HUSnrNIO innehåller allt detta i en enda röra kryddat med en massa foton då jag gärna dokumenterar vår vardag genom kameralinsen.

Design & Copyright HUSnrNIO 2010 Totalt antal unika besökare Online nu:
Bloggar av mammor och gravida
RSS 2.0