Giftiga flaskor

Nu när M har börjat äta ersättning varje kväll så behövs det ju en nappflaska.
Eftersom han har haft kolik de tre och en halv första månaderna av sitt liv valde jag att köpa en nappflaska av märket Dr Brown (hade även en sådan till W när hon var liten).
Dr Browns flaskor har en patenterad invändig luftventil som tar bort luftbubblor och vakuum i modersmjölken, mjölkersättningen och i alla andra typer av vätska.
När man använder dessa flaskor så förhindras de mest välkända orsakerna till magbesvär med gasbildning, t.ex. kolik och det är dessutom medicinskt bevisat att risken för mellanöronsproblem reduceras.
Vilket jag tycker låter toppen som har både kolik och öronbarn.


I Föräldrar och barns januarinummer kunde man läsa om de nya flaskorna som alltfler föräldrar väljer att köpa.
De som inte innehåller platskemikalien bisfenol A.
Det har i en stor amerikansk studie visat sig att om man får i sig för hög halt av det giftiga ämnet kan man drabbas av både diabetes, leverskador, allergi och utvecklingsskador.
I Kanada har man t.o.m. stoppat all försäljning av nappflaskor innehållande ämnet bisfenol A och klassat det som giftigt. De stora företagen fortsätter ändå att tillverka flaskor i plast innehållande den farliga kemikalien vilket är tillåtet så länge man håller sig inom de gränsvärden som EU bestämt.

Vi som inte vill riskera att våra barn får i sig den giftiga kemikalien (barn under sex månader är känsligare för ämnet än äldre barn) ska leta efter flaskor som är gjorda av Polypropylen (PP), inte Polykarbonat (PC).

Dr Brown ska ha två flaskor i sitt sortiment gjorda av alternativ plast och de ska vara märkta med PP men på M:s flaska står det inte PP nånstans men det står inte heller PC på den (förpackningen har jag slängt).
Ska ringa till affären där jag köpte den idag och kolla upp det hela noggrannare.
Annars blir det till att bojkotta Dr Brown och köpa en annan, giftfri, flaska.

Om du vill minska risken att ditt barn får i sig bisfenol A kan du tänka på att byta ut gamla och repiga flaskorUndvika att diska dem i maskin som ger ett ökat slitage på materialet. Låta bli att värma flaskan i mikron. Värm istället vattnet i glas i mikron och häll över, alternativt värm på spisen eller i vattenkokare.



Tilägg till ovanstående inlägg

Dr Browns 250 ml wideneck flaska visade sig vara gjord i Polykarbonat så den åker i slasken.
Det finns mycket riktigt två flaskor av märket Dr Brown gjorda av Polypropylen. De är dock inte wideneck i modellen men det är ju mer en vanesak så det kan jag ju stå ut med.
Flaskorna är så klart utrustade med Dr Browns patenterade luftventil och finns i 120 samt 250 ml storlek och kostar 89 respektive 99 kronor hos Babyproffsen.

Andra flaskor gjorda i det giftfria ämnet Polypropylen är flaskan Ultivent från Bambino Mam och samtliga flaskor ur Medelas sortiment för att nämna två.
Vill man inte ha en plastflaska kan man ju köpa en av glas. Evenflo är ett amerikanskt märke som tillverkar nappflaskor i glas som säljs på vissa ställen i Sverige. 


Ytterligare tillägg till ovanstående inlägg

Att plastkemikalien bisfenol A är cancerframkallande är känt sedan länge. Därför har EU och andra länder gränsvärden för hur mycket av ämnet som får finnas i plastprodukter. 

Mer att läsa om detta finns här.

 


Kommentera
Postat av: Lottis

Ojsan.....då hade vi "fel" flaska till Abbe....Men frågan är vad som händer när de får ämnet i sig, vet man det?...Som A är så vilj agi nte riskera ngt....räcker med uttsattheten från dagis...så vi kan väl höras i morgon om läget...vill ju att alla ska vara friska och pigga :) Krya på er!! (ingen fara att skjuta på det igen!!)

2009-02-04 @ 13:37:45
URL: http://charlotta.brohede.se
Postat av: MO

Oj så läskigt, har jag aldrig hört talas om....Tänk vad mycket man ska hålla reda på, det är inte lätt minsann, kramar på er

2009-02-04 @ 14:20:01
URL: http://medaljongen.blogg.se/
Postat av: Lottis

fel igen...vi hade inte fel flarra till Abben....vi hade Ulivent..och det var ju fri från gift!! Om jag ändå kunde läsa rätt från början.... Vi hörs imorgon!! Kram

2009-02-04 @ 14:26:53
URL: http://charlotta.brohede.se
Postat av: Sofia

Åh vad mysigt med barn :)

2009-02-04 @ 17:57:24
URL: http://gullefia.blogg.se/
Postat av: Carola

Kan informera att Tupperwares nappflaskor har inget gift i sin plast:)Ha det bäst

2009-02-04 @ 18:10:37
URL: http://carolasvardag.blogspot.com
Postat av: Martina

Jag läser och lär, tack för all info...

2009-02-04 @ 21:15:32
URL: http://skepparegatan.blogg.se/
Postat av: hemmabloggaren

Oj då, min tvååring använde DrBrown den smala varianten. Har ingen aning om vad det var för material på den tiden så jag hoppas verkligen att det inte är ngn fara.

2009-02-06 @ 20:33:30
URL: http://hemmabloggaren.blogspot.com

INNAN DU KOMMENTERAR:

[] Positiv och konstruktiv feedback uppskattas.
[] Kränkande kommentarer raderas och ip-adresser spärras.
[] Olaga hot eller förtal kommer att anmälas. Du är inte anonym på nätet!
[] Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade. All stöld kommer att anmälas.
[] Ställer du en fråga utan att ha en blogg så svarar jag i mitt kommentarsfält.

Behandla andra så som du själv vill bli behandlad!

NAMN:
KOM IHÅG MIG?

E-POST: [publiceras ej]

BLOGGADRESS:

KOMMENTAR:

Trackback
Startsida En skåning, numera bosatt i Värmland, som bloggar om familjelivet och dess mot- och medgångar. Min vardag med arbete, en stor familj med två egna barn och två bonusbarn. Mitt hem, scrapbooking, en massa ständigt pågående pyssel och projekt. Sen en tid tillbaks gör jag, på beställning, personliga barntavlor, och även tavlor passande till andra platser i hemmet. Förslag på tavlorna hittar ni här på bloggen. HUSnrNIO innehåller allt detta i en enda röra kryddat med en massa foton då jag gärna dokumenterar vår vardag genom kameralinsen.

Design & Copyright HUSnrNIO 2010 Totalt antal unika besökare Online nu:
Bloggar av mammor och gravida
RSS 2.0