Tankar kring lilla M:s hostande

M:s hostande och feber fortsätter och jag oroar mig för att han ska drabbas av det hemska RS viruset som härjar under vintern och våren och lätt sätter klorna i barn under sex månader.
Tankarna om RS viruset har jag bärt med mig sen hans andra dag i livet när han helt plötsligt var tät i näsan och lät som en trasig jordbruksmaskin när han andades.
Då låg vi fortfarande på avdelning elva, vilket ju är bra om något skulle inträffa, men de som jobbade där sa att det var fostervatten i näsan han hade och efter att ha fått det som svar varje gång jag påpekade att han lät förkyld gav jag upp.
Tre dagar senare satt vi på barnakuten med en mycket förkyld liten sex dagars bebis.

Sen dess har M drabbats av ytterligare tre rejäla förkylningar där han har haft svårt att äta, fått Iliadin och Renässans, och vi har använt snorsugen Frida.
Det har dock aldrig blivit någon hosta av förkylningarna förrän den här gången.
Nu sitter han här i mitt knä och tittar med trött blick.

Detta är rs virus:

RS-viruset drabbar människor i alla åldrar. Spädbarn riskerar att få lunginflammation som kräver sjukhusvård. Övriga åldersgrupper, inklusive äldre syskon, får oftast bara snuva.


Det börjar som en vanlig förkylning med nysningarrinnande näsa och feber.
Sjukdomsförloppet är snabbt och kan utvecklas inom ett par timmar.
Den svåraste perioden kommer efter två till tre dagar, när det lilla barnet kan bli mycket påverkat av hostan. Andningen kan bli ansträngd, väsande, pipande och smärtsam.

Rosslande snabb andning, blekhet och att barnet blir blått kring munnen och under naglarna kan vara tecken på att sjukdomen har blivit allvarlig. Spädbarn kan ha svårt att amma, eftersom de har svårt att andas och är täppta i näsan
Hög feber under flera dagar i kombination med övriga sjukdomssymtom kan göra att barnet blir uttorkat.

Sjukdomen brukar gå över på en vecka, men många barn kan hosta under en lång tid därefter. Vissa barn blir så sjuka att de behöver vårdas på sjukhus för RS-virus och kan få nya andningsbesvär i samband med förkylningar under två till tre år efter infektionen.

Viruset är mycket smittsamt och smittar via all fysisk kontakt och genom droppsmitta via hostningar och nysningar.

Det går inte att förebygga RS-virus genom amning.

Om ditt barn är under sex månader är det bra att, i möjligaste mån, hålla det borta från människor som är förkylda. Undvik gärna folksamlingar som julhandel och liknande under förkylningstider.
Det är viktigt att hålla god handhygien när du har ett spädbarn.
Om du själv är förkyld eller om du har äldre barn som är förkylda, är det särskilt viktigt med handhygienen.

Ett litet barn bör inte vårdas hemma. Om det får en förkylning som utvecklas med kraftig hosta och andningssvårigheter bör du uppsöka närmaste akutsjukhus.

Det går att ta reda på om barnet har RS-virus genom att läkaren tar prover av slemmet i näsan som sedan odlas.

Barn som är under sex månader blir ofta inlagda på sjukhus om de får RS-virus. Särskilt om barnet har andningsbesvär och svårt att äta, dricka och sova behöver det få syrgas och vätsketillägg. Äldre barn kan oftast vistas hemma under sjukdomen. Eftersom sjukdomen orsakas av ett virus har antibiotika ingen effekt.


Informationen hämtad från vårdguiden.se



Kommentera
Postat av: M

Hej,



Hamnade på din blogg av en ren slump, men blev kvar ganska länge. Vad mycket fint du har gjort! Du är en riktig inspirationskälla!!



Jag kommer att fortsätta följa din blogg. Funderar på att starta en egen men måste först ta reda på hur det fungerar.



Lev väl!



Hälsar

M

2009-02-01 @ 19:11:33
Postat av: MO

Ja fy det är läskigt med RS viruset. Lilla Mini fick det när hon var väldigt liten, kanske runt två månader. De blev inlagda på sjukhuset några dygn. Hoppas hans hosta försvinner, det är jättejobbigt när små barn är sjuka, kramar

2009-02-01 @ 19:46:21
URL: http://medaljongen.blogg.se/
Postat av: Lottis

Krupp och förkylnings astma kan också vara ett alternativ... A har ju haft skiten från tre månaders ålder...får alla förkylningar som finns, det till följad av de känsliga luftrören...



Tror vi skippar fika i morgon.... :(



Ta hand om er!!!

2009-02-01 @ 20:09:40
URL: http://charlotta.brohede.se
Postat av: PiM

Usch, RS är så obehagligt.



Två av våra killar hade det när de var små ... Låg inlagda ett par dygn ...



Håller tummar att ni slipper

2009-02-01 @ 21:27:30
URL: http://fyraprinsarojag.blogg.se/
Postat av: Jill

Hoppas att den lille M snart blir bättre. Jobbigt att behöva oroa sig så.

2009-02-01 @ 21:41:55
URL: http://fyrarumochkok.blogg.se/
Postat av: Ullen

Ett tips om han slammar igen i snoken är att ta en vanlig 1 milliliter spruta. Dra upp 1 milliliter koksalt, fluscha rakt in i snoken och dra tillbaka. Det är något jag fått lära mej och gjorde på de små när det va som tätast. Va lite försiktig bara. Han kommer hosta och tycka att detta är förskräckligt men snoret lossnar och han andas bättre. Tveka inte att åka in med honom om han blir slö. Blir han slö så stoppa lite honung på nappen då får han lite xtra energi. man skall inte ge små barn honung men i nödläge vad gör man?

2009-02-02 @ 09:38:19
URL: http://ulrikaahlqvist.blogg.se/
Postat av: MammasRussin

Fyy det där himla RS har man oroat sig för mycket....Håller alla tummar för att Lilleman är bättre! Varför ska man aldrig få vara friska?!



PS Kul grej med Polaroidbilderna! Måste testa! DS



















2009-02-02 @ 22:46:51
URL: http://mammasrussin.blogspot.com/

INNAN DU KOMMENTERAR:

[] Positiv och konstruktiv feedback uppskattas.
[] Kränkande kommentarer raderas och ip-adresser spärras.
[] Olaga hot eller förtal kommer att anmälas. Du är inte anonym på nätet!
[] Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade. All stöld kommer att anmälas.
[] Ställer du en fråga utan att ha en blogg så svarar jag i mitt kommentarsfält.

Behandla andra så som du själv vill bli behandlad!

NAMN:
KOM IHÅG MIG?

E-POST: [publiceras ej]

BLOGGADRESS:

KOMMENTAR:

Trackback
Startsida En skåning, numera bosatt i Värmland, som bloggar om familjelivet och dess mot- och medgångar. Min vardag med arbete, en stor familj med två egna barn och två bonusbarn. Mitt hem, scrapbooking, en massa ständigt pågående pyssel och projekt. Sen en tid tillbaks gör jag, på beställning, personliga barntavlor, och även tavlor passande till andra platser i hemmet. Förslag på tavlorna hittar ni här på bloggen. HUSnrNIO innehåller allt detta i en enda röra kryddat med en massa foton då jag gärna dokumenterar vår vardag genom kameralinsen.

Design & Copyright HUSnrNIO 2010 Totalt antal unika besökare Online nu:
Bloggar av mammor och gravida
RSS 2.0