Saftiga lussekatter
Nedräkningen har börjat.
Om en timme och tjugo minuter börjar Desperate Housewifes och då existerar varken barn, bakning eller adventspyssel.
Jag ska lägga mig i soffan, luta huvudet mot en kudde, kanske dra en av de idag framplockade röda julplädarna över mig med endast två nybakta lussekatter som sällskap (L är i väg och spelar nånstans), drömma mig bort i nästan sextio minuter och det ska bli fantastiskt, otroligt, alldeles underbart!
Efter att ha umgåtts ensam med barnen (och då med M sen två inatt), bakat och adventspysslat lite grann så är jag nu helt slut.
Det känns nästan som att jag håller på att bli galen.
När det väl har blivit tyst och lugnt och de är vänner efter ännu ett bråk så ramlar de och slår sig och när de slutat skrika för det så bråkar de igen.
Det skriks och skriks och de är väl trötta de också antar jag...
Så nu blir det välling och sen god natt till minimonstret och sen ska jag läsa med det stora monstret innan det ska sova.
Lussekatterna vi bakade idag blev supergoda även om de till utseendet är långt ifrån de finaste lussekatter jag skådat.
Det är verkligen som i "Sockerbagaresången" - han bakar stora han bakar små, han bakar några med socker på.
Bild:Privat©HUSnrNIO
Det här receptet bakade jag efter (men jag gjorde dubbel sats).
50 g jäst
125 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella
2 påsar saffran
1½dl socker
½ tsk salt
Ca 16 dl vetemjöl
Russin/Pärlsocker
1 ägg
Smula jästen i en degbunke.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, ca 37 grader.
Häll degspadet över jästen och rör om så att den löser sig.
Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av vetemjölet.
Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt eventuellt mera mjöl.
Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
Baka ur degen till lussekatter.
Lägg dem på bakplåtsklädda plåtar.
Garnera med russin och låt jäsa i ca 20-30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla lussekatterna med uppvispat ägg.
Nu strör ni på pärlsocker om ni vill ha det på dem.
Grädda i mitten av ugnen 6-8 minuter.
Låt svalna på galler under bakuk.

Mm,ser jättegoda ut!kram
Jisses, vad gott det ser ut!!
Ha en skön kväll.
Kram
Japp, kesella is da shit!
De ser ut precis som de ska, perfekt är tråkigt.
Jag skulle inte tittat in här, så suktad jag blir.
Så härligt gott det där ser ut då! =)
Jo jag känner igen det där med när syskon drar igång med sitt lite mindre trevliga sätt emot varandra.....man får sitt tålamod prövat! Älskade små troll! =)
Ha en skön kväll i soffan!!
Mvh Jenny F
Jag tycker de ser helt underbara ut! MUMS! Hoppas de smakar lika bra! ;)
Åh vad gott det ser ut! Jag skrev ut receptet och ska baka på söndag med sonen! :) Ha det gott! /Marie
åå, tack för det receptet, i nästa vecka är det min tur att baka =) kram
Åhhh, va mumsigt. Blir nog lite lussebak till helgen till min snart 20-åriga sons stora glädje =)
//Susanne
Mums så goda de ser ut! Blir riktigt sugen!
Kraaaaam!
Liza
Mums, det ser riktigt gott ut och så lite Desperate Housewifes på det. Då är ju kvällen räddad.
Huvudsaken är hur dom smakar, inte hur dom er ut!Trots att det också spelar in en del men "fulare" kan jag nog bidra med sen när det är dax för mig att baka som bara gör det några gånger per år ;)
Jag tycker lussekatterna är väldigt fina! Jag har skrivit det innan men skriver det igen: det är så skönt att läsa din blogg för du skriver verkligen så som du känner. Jag känner ofta likadant som dig men vågar nog inte riktigt sätta ord på det. Man kan verkligen bli galen när barnen bara bråkar, skriker och slåss. Önskar dig en skön onsdag! KRAM <3
De ser goda ut... ska skriva upp receptet =) Blir o baka lussebullar här också någon dag!!!