Tredje gången gillt...

Tack för alla positiva lyckönskningar när det gäller borttagandet av W:s fyra tänder.

Tyvärr så hjälpte det inte.
Inte heller hjälpte det att jag satt lutad över halva tandläkarutrustningen hållandes W:s händer i mina eller mitt löfte om besöket i leksaksaffären som skulle gå av stapeln så snart hon hade hoppat ur tandläkarstolen eller att tandläkare J både tålmodigt lyssnade till W:s undran över varför just detta drabbar henne och talade bestämt men lugnt till henne.

Hon vågade inte ta bedövningssprutan utan knep ihop munnen så läpparna blev till två vita små streck och öppnade endast munnen för att snabbt säga att hon inte törs.

När vi kom dit var hon så laddad. Hon hade bestämt sig för att klara av att dra ut tänder. Hon tänkte på att hon skulle få något av tandläkaren som belöning, inte någon ring eller ett klistermärke som man alltid får utan något speciellt som man får endast får när man drar ut tänder. 
Hon skulle också få med sig tanden hem och tandfén skulle komma på besök men innan den anlände skulle hon och jag åka till leksaksaffären.

Hon halade sig upp i stolen, frågaade J om hon kunde få ta bort två tänder vid samma besök för att slippa komma tillbaks så många gånger, genomled de två minuterna med bedövningssalva tryckt mot tandköttet men när hon såg sprutan närma sig munnen blev det stopp. 

Hon frågade flera gånger om det inte fanns något annat sätt att få ut tänderna på.
Hennes utfrågningar tog så lång tid att de fick börja om med bedövningssalvan. Hon verkligen lyckas få ut de där tänderna.

Andra gången sprutan närmade sig hände samma sak.
Hon började gråta och sa gång på gång att hon inte törs varpå J bestämde att tiden var ute.
J förklarade för W att det går inte att göra detta om hon inte gapar, att hon varit duktig som kämpat men att vi skulle få en ny tid till våren då W har blivit lite äldre och förhoppningsvis skulle det gå lättare att ta bort tänderna då.

W bröt ihop.
Hon skrek och tiggde och bad om ännu en chans men J hade bestämt sig. Andra barn stod på kö sa hon och att en paus ifrån detta var bara bra för det hiner inte hända så mycket med tänderna under den tiden.
W skrek och grät. Nästan så att hon inte fick luft.
Hon ville så gärna ta bort de där tänderna och var helt knäckt när det inte blev så.

Vi fick stanna kvar i rummet för att hon skulle lugna sig. Hon vägrade att gå med mig till bilen för hon skulle dra ut tänderna.
Hon skrek så ljudligt att vi inte kunde gå igenom tandläkarmottagningen och väntrummet utan vi var kvar i rummet där jag försökte att lugna ner henne.

Tillslut kunde vi gå ut till bilen där vi satt och jag försökte att prata med henne om hela händelsen.
Jag var så kluven och rådvill och kände så med W som hade misslyckats med det hon hade bestämt sig för att äntligen genomföra.

Borde inte J gjort ännu ett försök?
Hur hade de kunnat låta det gå så långt att de utsatte W för hela tre besök med ett och samma mål men inte lyckats få gjort det de skulle?
Varför gav de inte W lugnande så att hon kunde fått lyckats, känna sig modig och tillfreds med sig själv?

W skrek i nästan panik en lång stund efter vi hade satt oss i bilen. Hon grät hela vägen hem och tiggde om att jag skulle ringa J och boka en ny tid nästa vecka.

J ringde mig senare på eftermiddagen.
Hon ville förvissa sig om att det var ok med oss och man förstod på henne att hela den här grejen var en något ovanlig händelse.
Hon hade även konsulterat med en tandläkarspecialsit om vad den ansåg skulle ske och de hade båda samma svar - att utdragningen av tänderna skulle ske till våren istället.
W har förhoppningsvis mognat lite då samt att hon har fått distans till hela incidenten.
I mars månad får vi en ny tid och vid första besöket kommer J att gå igenom det som ska göras pånytt och sen förhoppningsvis dra ut en tand.
Om detta inte skulle lyckas då så kommer de vid besöket veckan därpå att börja med att ge W lugnande.

Jag påpekade tydligt att jag vill inte att hon ska behöva känna så här igen som hon gjorde i tisdags och att det är väldigt viktigt att det fungerar att ta bort en tand så att hon får uppleva hur det är.
J höll med så nu är det bestämt hur det hela kommer att ske om ca sex månader och förhoppningsvis är vår muntliga överenskommelse högst gällande då även om det är ett tag dit.

Vad beträffar W:s permanenta tänder så bedömmer de (tandläkare J och specialisten) att det ska gå bra att vänta.
Själv tycker jag att gluggen mellan hennes framtänder blir större och större för varje månad och tidigare ikväll när jag borstade hennes tänder trodde jag först att jag såg en tandspets i gommen bakom tänderna som sitter vid sidan om framtänderna (de täderna de vill ta bort).
Det jag såg var dock bara en tandkrämsklick!

Min fina W

Bild:Privat©HUSnrNIO


Kommentera
Postat av: Jennie

Nej, fy! Mammahjärtat blöder :( Kan inte tandläkaren remittera W till käkkirurgen eller en tandläkare som är specialist på tandläkarrädda? W ska inte behöva genomgå en lika traumatisk situation igen!! Usch, jag blir fasen upprörd! Kan höra till saken att jag själv har en lååååång erfarenhet av tandläkarbesök... Sällan skoj. KRAM

2010-09-16 @ 22:48:32
URL: http://melkersmamma.blogspot.com
Postat av: Bavaria

Lilla gumman.



Inte lätt när man vill så gärna.. och man liksom inte vågar.



Men kan de inte direkt ge henne lugnande nästa gång. Så slipper hon må så här...



Eller kanske till och med söva henne...



Kramar till er båda!

2010-09-17 @ 10:45:18
Postat av: Charlotte

Jag tycker det var riktigt, riktigt dåligt att inte ge W ett sista försök... Vad hade det spelat för roll liksom? Snyggt, att säga "att det står andra barn på tur" typ som "Haha, de barnen, de kan minsann dra ut tänder" Fattar inte varför det är tandläkaren som bestämmer heller, vill W prova en gång till och desutom redan provat så många gånger så kan ju inte en enda liten gång till spela ngn roll?! Det kanske hade gått och hade det inte gjort det så hade ju inte W mått sämre av det... Inte roligt att vara 7år och känna att man inte klarar av saker... Är dock väldigt frågande till att detta skulle vara ovanligt- känns som alla barn är rädda för att dra ut tänder...W kan väl knappast vara den första? Kanske kan byta tandläkare...? Det finns ju specialister för tandläkarskräck och även för barn.

2010-09-17 @ 11:36:28
Postat av: Lisa

Det verkar som att hon blev väldigt besviken på sig själv stackarn. Emma fick ju gå på invänjning på specialisttandvården och sen gick det bättre att dra ut tanden. Styrkekramar till W.

2010-09-17 @ 12:32:54
URL: http://www.majamyra.se
Postat av: Nilla

Vi får se på måndag hur det går för min dotter. Hon har också tänder som behöver dras ut...

2010-09-17 @ 14:50:09
URL: http://tankebubblor.blogg.se/
Postat av: Marie

Fy vilken hemsk upplevese för en så söt tös ....

Min son har tandläkar skräck å han får narkos vilket har funkat jätte bra faktiskt :) Kan du inte höra med eran tandläkare om detta ? Vi fick "skola in" min son med den där lilla näsmasken å det går snabbt att lära dom att det inte är farligt .

Dom är vakna men inte helt kontakt bara på nått vis .. dom har inte ont av vad som sker under tiden dom har nakos ... man skonar även barnen så dom slipper känna av den panik som din dotter fått uppleva .. stackars lilla tös ... Hoppas att allt löser sig för er !

2010-09-17 @ 21:22:08
Postat av: Therese - Sockenvägens Söta

hugaligen, stackars W! Fy tusan, tandläkaren kan verkligen vara obheaglig, tycker ändå hon gör det bra. Hoppas det löser sig med hennes tänder. Massa kramar!

2010-09-18 @ 08:51:47
URL: http://lurans.blogg.se/
Postat av: Anette

Hej, jobbar själv som tandsköterska och kan bara säga att mitt första intryck av det hela så tycker jag dom har skött allt mkt dåligt. Varför har hon inte fått lugnande från första stund?? Hon har flera gånger fått gå från tandläkaren utan fullgjort ärende, alltså dra tänderna. Vi hade ett barn som fick lugnande och hon tyckte allt var obehagligt och skrek men tandläkaren sa att har man väl påbörjat måste man slutföra för annars blir barnet bara räddare och i och med att hon hade lugnande skulle hon inte komma ihåg detta. Senare efter arbetsdagen hade jag turen att träffa flickan och hennes mor på stan, jag stannade och pratatde m dom och flickan kom ihåg att hon varit till tandläkaren men inget mer, alltså inget otäckt hade hänt. det kändes skönt för mig att få detta bevisat. Vi brukar öva med barnet några gånger innan behandlingen påbörjas men man försöker att aldrig låta barnet "vinna" genom att få gå hem utan behandling utan då får barnet en lugnande och sen sitta ner i väntrummet och lugna ner sig och vi kan fortsätta med nästa patient och efter ca 40 min fortsätta behandlingen under lugn och ro. Låter man barnet bestämma så stöder ju du barnets oro att det ÄR hemskt. hoppas du förstår mig man måste ha empati med barnet men ändå inte låta dom gå hem med segern. Stackaren måste genomlida samma visa igen inför besöket, nä begär lugnande åt henne på en gång. Hon kan vara lessen fast hon får den men har sedan glömt det otäcka. hoppas det går bra

2010-09-18 @ 23:40:43
Postat av: Ullen

Midazolam brukar man kunna ge till barn för att de skall kunna koppla av lite vid ingerpp.

2010-09-20 @ 09:22:09
URL: http://ulrikaahlqvist.blogg.se/

INNAN DU KOMMENTERAR:

[] Positiv och konstruktiv feedback uppskattas.
[] Kränkande kommentarer raderas och ip-adresser spärras.
[] Olaga hot eller förtal kommer att anmälas. Du är inte anonym på nätet!
[] Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade. All stöld kommer att anmälas.
[] Ställer du en fråga utan att ha en blogg så svarar jag i mitt kommentarsfält.

Behandla andra så som du själv vill bli behandlad!

NAMN:
KOM IHÅG MIG?

E-POST: [publiceras ej]

BLOGGADRESS:

KOMMENTAR:

Trackback
Startsida En skåning, numera bosatt i Värmland, som bloggar om familjelivet och dess mot- och medgångar. Min vardag med arbete, en stor familj med två egna barn och två bonusbarn. Mitt hem, scrapbooking, en massa ständigt pågående pyssel och projekt. Sen en tid tillbaks gör jag, på beställning, personliga barntavlor, och även tavlor passande till andra platser i hemmet. Förslag på tavlorna hittar ni här på bloggen. HUSnrNIO innehåller allt detta i en enda röra kryddat med en massa foton då jag gärna dokumenterar vår vardag genom kameralinsen.

Design & Copyright HUSnrNIO 2010 Totalt antal unika besökare Online nu:
Bloggar av mammor och gravida
RSS 2.0