Färgglatt för barn

Ikeas nyhet på matningsfronten av bebisar är toppenbra enligt mig.
Förpackningen innehåller tre stycken långa matningsskedar och tre stycken lite kortare skedar som är lätta att greppa för den lilla handen.
Skedarna är sköna att hålla i och inte så spetsiga som deras matningsskedar Fabler och Barnslig. De är också mjukare i plasten men ändå inte sladdriga.
Jag tycker det känns mycket behagligare att mata M med en rundare och mjukare sked.
De glada färgerna gör matningen lite roligare.

©HUSnrNIO

Färgglatt för de lite äldre är Willys muggar i melaminplast.
Muggarna är både fina och trevliga att dricka ur. 
I serien ingår åtta färger, grön, ljusrosa, röd, orange, lila, magenta, ljusblå och gul.
Muggarna kostar endast fem kronor styck.

©HUSnrNIO

Hemmagjord isglass är läskande gott på sommaren (även om det inte har varit så mycket sommarvärme hitintills).
Glassformerna, även dem i glada färger, finns att köpa på Willys för ca tjugo kronor.
Bara att hälla i önskad smak och ställa in dem i frysen.
Här hemma fyller vi dem med hemmagjord rabarbersaft.

©HUSnrNIO


Pimpad Moccamaster

Regnet öser ner, myggen surrar argt omkring en så fort man sticker huvudet utanför dörren och tågen tutar starkt och länge varenda gång de passerar vårt område pga att folk går över spåren då gåtunneln är översvämmad.
Detta innebär att jag kan inte måla på mitt utomhusprojekt, M kan knappt sova i ute i vagnen för myggen är på väg igenom myggnätet och vi är trötta på att väckas tidigt på dygnet och lyssna på detta eviga tutande.

Nu åskar det också:-(

Hamnade på den här sidan där man kan pimpa sin Moccamaster genom att beställa olika dekaler till den.  
Kanske kan jag komma på något eget motiv att pimpa vår godbryggande kaffemaskinen med...

Ska nog göra mig en kopp kaffe och hoppas det hjälper mig till att bli på lite bättre humör...


Bild:www.pimpmymoccamaster.com

Gott från trädgården

En somrig och frisk rabarbersaft, som dessutom är enkel att göra, blev det av en del av alla de rabarber som växer på baksidan av vår trädgård.

©HUSnrNIO

Detta behövs:
1 kg rabarberstjälkar
1 ½ liter vatten
5 dl strösocker
2 tsk citronsyra
Saft av två citroner

Gör så här:
Skölj och skär rabarberna i småbitar och koka med vattnet i cirka femton minuter. Rör INTE om för då blir saften grumlig.
Sila saften och släng rabarberresterna.
Koka upp spadet igen tillsammans med strösocker, citronsyra och citronsaft. Skumma av och låt svalna.
Häll upp saften i desinficerade flaskor. Fyll dem ända upp till kanten och tillslut dem väl.
Förvaras kallt och spädes efter smak, cirka 1+4 (står det i receptet men jag tycker det blir en något för svag saft).

Torsdagen tänker jag dels ägna åt att städa huset. Det är smutsigt båd här och där och imorgon får vi besök från grannlandet så en städning är ytterst nödvändig enligt mig.
Kanske hinner jag även få en stund vid symaskinen och att ta en tur till färgaffären. Vi har börjat på ett litet projekt i trädgården som kräver svart färg som går att måla på betong med:-)

Ha en trevlig dag!


Tack:-)

Tack för alla härligt positiva och snälla kommentarer om lilla M:s dörrskylt.

Några frågade i mail och kommentarer om jag kunde tänka mig att göra skyltar på beställning. 
Jättekul att ni frågar - men min tid räcker inte till. De minuter som inte går åt till att vara tvåbarnsmamma, städa (lät ju kul) och göra alla ideér och projekt i mitt huvud till verklighet är inte många (och borde användas till att sova).
Den sortens dörrskylt som jag gjorde tog dessutom ganska lång tid att göra och då blir det för mycket arbete för att jag skulle kunna producera och sälja.

Varför inte prova att göra en egen skylt?
Om ni tycker om att pyssla med små saker tycker jag aboslut att ni ska prova det!
Papperschipboards finns att köpa på t.ex Panduro. Att måla dem är varken svårt eller dyrt. En burk med akrylfärg är allt som behövs (finns även det på Panduro om ni inte har tillgång till någon scrapbookingaffär). Med några stämplar, stämpeldyna, akvarellpennor, sax och lim kommer man långt. Det är både roligt och avkopplande att pyssla med.

Jag trivs bäst när jag har många projekt på gång. Älskar när hjärnan går på högvarv och den ena idén efter den andra poppar upp.
När L har varit borta har tv:n knappt varit på. Jag och W har grejjat och pysslat på dagarna och på kvällen när barnen lagt sig har jag fortsatt själv.
Rabarbersaft har kokats, W:s rum har fått en minimakeover, underbart grönt tyg, inhandlat på Panduro, håller på att förvandlas till vimplar. 

Klockan har blivit strax efter ett varenda kväll innan jag har kommit i säng.
Är på tok för sent att gå och lägga sig då när husets minsting har bestämt sig för att dagarna börjar halv sju men vad gör man när energin flödar...

©HUSnrNIO

Mötet med Amy

Söndagen i Parken Zoo blev en toppendag.

När vi kom dit vid tvåtiden stod det redan lite människor och tryckte vid staketet framför scenen. Lite väl tidigt tyckte vi och gick och lekte i Fantomens land.
En timme senare förklarade jag för W att nu borde vi nog gå och ställa oss för annars skulle vi inte få plats längst fram. Lite tråkigt att sitta där på asfalten och vänta en hel timme kan tyckas men vi fördrev tiden med att mumsa på Risifrutti och Ballerinakex. 
Tillslut stod hon där på scenen tillsammans med musiker och dansare.
W:s ögon var stora som tekoppar och hon blev lite blyg av att vara så nära sin idol.
När Amy ropade "Hej, Eskilstuna, är ni med" och alla skrek förstod hon snabbt hur det går till.
Amy frågar något och alla skriker som svar. Amy sjunger och alla sjunger med.
W skrek, sjöng, hoppade och klappade i händerna.
De fyra dansarna fascinerade henne lika mycket som Amy gjorde med sin sång. De bytte kläder och dansade synkat över hela scenen.
Amy var otroligt duktig. Jag kan inte låta bli att fascineras över den att denna ganska lilla människa har så mycket och bra sångröst.  Massor av energi, är så professionell på scenen och får en naturlig kontakt med publiken som till mesta dels bestod av massor av tjejer och deras föräldrar (det var smockat med folk bakom oss).
Konserten höll på i nästan en timme och jag roades såväl av Amy som av att se W insupa allt som hände på scen och runt om.

Efter att ha blivit inropad två gånger var det slut och kaoset utbröt. Samtliga i publiken rusade mot det staket där Amy skulle sitta bakom och skriva autografer.
Vuxna människor knuffades och tryckte på för att få fram sina barn. Flera verkade ha glömt bort att det var en konsert med en mycket ung publik. I detta folkhav stod alla dessa vuxna och i hålen mellan dem alla barnen. Trycket var rejält ibland och jag blev sur och sa till två stycken till höger om mig att sluta knuffas och trycka. Fick till svar att jag skulle sluta gnälla!
Trots detta konstiga svar fann jag mig och påminde om att det faktiskt stod barn i folkhavet som blev klämda. 
Trycket mot öppningen i staketet, som man var tvungen att ta sig igenom för att komma fram till Amy, bara ökade ju närmre folk kom henne.
W stod tryckt mot min mage och såg rakt in i ryggen på den framför henne.

Tillslit tog vakterna tag i ordningen och organiserade ett insläpp till Amy. Det blev en lång ringlande kö som hela tiden fylldes på.
Efter att ha köpt en t-shirt och ett idolkort fick vi ställa oss i en ny kö för att få säga hej till Amy och få en autograf.
W tog på sig sin nya svarta Amytröja och höll idolkortet i ena handen och i den andra teckningen som Amy skulle få.

Efter fyrtiofem minuters väntan var så äntligen framme hos Amy.
W sa hej och lämnade lite blygt fram teckningen. Amy tog emot den med en glad min och öppnade den genast. Vad fin sa hon till W.
Teckningen föreställde W och Amy och scenen i Eskilstuna. Hon hade också skrivit med en tjock rosa penna "Hej, det är Wilma fem år, Amy du är bäst".
Amy skrev "Till Wilma från Amy" på idolkortet och sen fick hon krypa under bordet och stå bredvid henne när jag tog kort.
W strålade och var jätteglad.
Så glad att hon när hon skulle krypa tillbaks under bordet reste sig för tidigt och slog i huvudet. Amy utropade "oj då, hur gick det". Bra sa W och skrattade till lite. Amy sa hej då och W skuttade därifrån.

Parken stängde klockan sex men vi hann med både en tur i tekopparna, vinna två halsband, en tärning och köpa sockervadd innan vi satte oss i bilen och började vår tvåtimmarsfärd hem igen.

Tänk, min lilla tjej har blivit stor. Att umgås med henne är härligt roligt och ger mig oerhört mycket tillbaka. 
Det har hänt så mycket i hennes liv de senaste tio månaderna. Jag inser att mina dagar till stor del består av att vara med lilla M. 
Kanske dessa utbrott som ofta kantar vår vardag inte bara handlar om en frigörelseprocess och sexårstrots utan också om hur vår familj ser ut sen lillebror kom till oss funderar jag på.

Jag önskar mig mer egentid med min dotter och ska försöka att få till sådana stunder lite då och då i fortsättningen.

©HUSnrNIO

Mor och dotter ska på vift

Idag ska jag och W få några timmar för oss själva, bara vi två, utan lillebror.
Eftersom det händer mycket sällan nu förtiden ser vi båda framemot det. Mest jag kan jag tänka mig (åh det ska bli så skönt att slippa tänka på blöjbyte, skötväskor, flaskor och mat som ska ges) men även W tycker att det ska bli skönt att få en stund utan en liten lillebror som drar henne i håret så fort han får en chans till det.
Hmm, jag kommer säkert att längta efter honom innan det har gått en timme...

Måtte det inte regna, måtte det inte regna, måtte det...
För det vi ska göra är ju så mycket trevligare utan regn när man ska på utflykt. 

Vid halv tolv idag far vi från vår stad och ca tjugo mil senare är vi förhoppningsvis framme (inte helt säkert när det gäller mig och vägbeskrivningar).

Vad ska vi vara med om då?
Något som min stora tjej har längtat efter i ett års tid nu.

En ledtråd:

©HUSnrNIO


Lillebrors dörrskylt

Nu har jag knåpat färdigt med lillebrors dörrskylt som blev en variant av storasysters.

Bokstäverna är chipboards som jag har snabbmålat med vit akrylfärg, chalkat med creamy brown och sen streckat kanterna med en brun penna.
Jag hade använt samtliga av mina "a" så den bokstaven fick jag måla av från W:s tavla och sen klippa ut och fästa med 3d kuddar. En nödlösning som jag inte är riktigt nöjd med om jag ska vara ärlig. 

©HUSnrNIO

Stämplarna är från Magnolia, Hänglar & Stänglar och Panduro. Jag har färglagt dem med både akvarellpennor och Promarkerpennor.
Kanterna är chalkade, även dem med creamy brown.

©HUSnrNIO

Trädet och löven kommer från ett papper som jag köpte på Panduro. Jag klippte ut alla delarna från pappret, chalkade kanterna och klistrade fast dem.

©HUSnrNIO

Gräset och myrorna är dies från Cuickkutz.
Bland gräset finns även olika blommor fastsatta med minibrads.

©HUSnrNIO

©HUSnrNIO


Nu kan man inte ta fel på vems rum som tillhör vem längre...

©HUSnrNIO


En omtyckt pojke

Imorgon ska W på kalas till pojken hon är kär i (inte Fantomen).
När jag har pysslat med M:s dörrskylt har hon gjort ett kort till honom.
Ett kort som tog lång tid att skapa.
Hon har målat med akvarellpennor, klippt ut detaljer, klistrat dem på noga igenomtänkta ställen, målat hjärtan och sen skrivit nästan ett halvt brev till den blonda pojken som hon är så förtjust i (trots att han inte är kär i henne just nu).

Tänk vad lite kärlek gör med oss flickor...

©HUSnrNIO

Nu ska jag smyga mig upp på ovanvåningen, in i klädkammaren, och leta efter en myra som ska hamna på den ovan nämnda dörrskylten.
Utan att M vaknar...

Ha en trevlig kväll!

Kan en prinsessa laga mat?

I bilen på väg hem från stan under gårdagen.
Fem (och ett halvt) åringen sitter och upprepar orden "spegel, spegel på väggen där, säg vem som vackrast i landet är" om och om och om igen.
Plötsligt tystnar hon.

"Mamma, har vi någon drottning i Sverige?".
"Ja det har vi".
"Har vi någon prinsessa?"
"Ja det har vi, två stycken de heter Madeleine och Victoria"
"Ja just det. Hon heter ju Victoria för att Victoriadagen finns"

Jag hinner inte kommentera detta innan hon fortsätter.

"Då vet jag vad de har. De har en städtant som städar hemma i alla rummen för det har alla prinsessor. I köket finns det en kökstant som lagar all mat för det har alla prinsessor"
"Kan inte en prinsessa kan laga sin egen mat?"
 undrar jag.
"Jo men vad ska kökstanten göra då"
Ja vad säger man... "Tänkte inte på det!"


©HUSnrNIO

Koll på torsdagen

Lugnet sänkte sig över hemmet för en kvart sen.
M somnade ute i vagnen efter att ha kämpat emot John Blund i trettio minuter. L puttrade iväg söderut i full regnmundering (vem har sagt att bikers ser coola ut? W sa till honom att han liknade en mångubbe) på en vällastad motorcykel för fyra dagars mcträff.
W sitter på golvet i sitt rum och är kreativ med pensel och färger.
Antingen lägger jag mig i soffan och slumrar en stund eller så sätter jag mig vid köksbordet med en kopp kaffe och pysslar lite med lillebrors dörrskylt.
Är sugen på det senare alternativet men kropp och huvud påstår att jag borde satsa på det första.
Funderar på att boka in ett besök hos fabror doktorn för en besiktning av mig själv.
Den senaste tiden har jag varit enormt trött.
Så trött att jag har varit tvungen att gå och lägga mig mitt på dagen vilket är oerhört ovanligt för mig (inte ens när M höll mig vaken nätterna igenom under sju månaders tid gjorde jag det).
Tillsammans med tröttheten har jag ont i ryggen.
Inte så mycket om dagarna utan det är nätterna som är jobbiga. Efter någon timmes sömn gör det stundtals så ont att jag knappt kan vända mig i sängen.
När morgonen kommer och M vaknar, oftast runt sex/sju, är det en befrielse att gå upp.
Jag hasar mig ner för trappen mest liknande en gammal gumma (behöver ju egentligen ligga kvar eftersom jag är så trött).
Efter några timmars vakenhet har ryggen mjuknat och det fungerar ok. Natten därpå är det likadant igen.

Som sagt, kanske borde gå på en kontroll. Kan ju inte skada.
Tusan också att jag ogillar (milt sagt) dessa sterila korridorer och rum och människorna i sina vita rockar.

Ikväll är det inplanerat tjejmys när lillebror somnat vid åtta (får väl bli till att se reprisen på Ernst sommarprogram...)
Popcorn, saft och antingen Discodaggarna eller Den otroliga vandringen.
Jag kommer att somna i soffan och sätta popcornen i halsen!


Gratis Fotobok

Jag har länge tänkt prova på det där med fotobok men av någon anledning så har det inte blivit av ännu.

Nu gäller det att passa på för just nu erbjuder FUJI direkt en gratis fotobok. Det enda man måste göra är att skriva en text på minst 100 ord om själva fotoboken och publicera den på sin blogg.

För att skapa din personliga fotobok använder du dig av ett gratis program hos Fuji.
Du kan använda bilder som du redan förberett i exempelvis photoshop eller Fuji direkts program för att lägga på snygga effekter och text?
När du är klar går boken iväg till tryckeri och ett par dagar senare har du din egen skapade fotobok i brevlådan.
Vill man inte njuta av fotboken själv så är den ju den perfekta presenten.
Vilken mormor och morfar eller farmor och farfar vill inte ha en bok med fina och roliga bilder på sitt barnbarn!

För mer information klicka dig vidare till FujiDirekts hemsida och kolla in alla olika alternativ de har att erbjuda.

Nu ska jag bara bestämma mig för vilka av alla foton som ska få äran att hamna i fotoboken...


Bilder:Fuji Direkt

Kalsongprydd herre

Fem och ett halvt (W är mycket noga med det där halvåret) åringen: "Mamma. varför har Fantomen kalsonger på sig?"
Den nyblivna trettifyraåringen: "Hmm, jag vet inte, jag får nog ta och googla på det."
Fem och ett halvt åringen (innan jag ens hinner skriva bokstaven F): "Han kanske inte hade några rena kläder att ta på sig".


©HUSnrNIO

Det är ganska mycket prat om Fantomen hemma hos oss just nu.
Fantomen visas upp på gatan, han får åka med i bilen. Tydligen är han både snygg och snäll trots att han springer runt i underkläderna.


Minisemester tillsammans med Fantomen

I tordags och fredags lovades fint väder så med fullpackad bil, lånade årskort av familjen B, och äggmackorna nära till hands åkte vi på minisemester till Eskilstuna.
Några dagar i parken Zoo var målet för vår resa och det blev verkligen två underbara dagar.
Djurparken bjöd på djur från flera världsdelar.
Det var olika sorters apor som visade sig på sin bästa underhållande sida för en skrattande publik, vita tigrar, sköldpaddor som mumsade gräs, en tapirfamilj som stod och gosade med varandra och en massa fler djur.
I parken fanns även Fantomens land.
Inne i en mörk och fuktig grotta satt han och vaktade sin stora och lilla, båda guldfyllda, skattkammare. Jag och W kände lite på de stora hänglåsen och plötsligt började det tjuta i grottan.
En mörk röst varnade Fantomen för att någon höll på att bryta sig in i skattkammaren. W:s ögon var stora som tekoppar och spänningen var olidlig när vi sprang förbi den blåklädde kalsongmannen på väg ut från grottan.
När L, som satt på en bänk med M, frågade henne om det var vi som hade satt igång larmet svarade W snabbt nej med andan i halsen.
Hon vågade inte berätta så spännande var det.

Fantomen blev en stor del av det roliga dessa två dagar.
Han gick omkring i parken och tillsammans med två pirater bjöd de på liveteater. Barnen sprang efter pirattjuvarna och försökte ta fast dem, allt för att hjälpa sin hjälte och få en Fantomenstämpel på handen som ett bevis för att man är en god människa.
Flera av veckans sommardagar spelas "Fantomens födelsedag", en musikal, på en av parkens scener.
Fantomen fyller år och får besök av tjuvar som ska stjäla parkens utrotningshotade groda. Tillsammans med sina vänner och barn berättar de en rolig och spännande historia med mycket bra musik.
Efter föreställningen fick barnen träffa både apan, Fantomen, hans barn och en av skrukarna. 
W blev kär i apan och var så lycklig när hon fick en kram av honom.

Andra dagen i parken ägnades mycket åt att åka karuseller i Nöjesparken.
W som är van vid att få åka en karusell en gång när vi besöker tivolin förstod inte innebörden med åkband. Hon bad om att få åka en karusell till efter premiäråket i "Flying frog". När vi förklarade att hon fick åka hur mycket hon ville blev det fart på henne. Hon sprang runt mellan äppelmasken, tekopparna, flying frog m.fl. som en galning.

Innan vi packade bilen och åkte hem tillbringade vi några timmar vid parkens bad. I strålande sol var det inte svårt att njuta av de klorfyllda bassängerna.
Extra kul var det för W som under torsdagskvällen blev kompis med en pojke från Stockholm som bodde i stugan bredvid oss. Han och W badade i flera timmar tillsammans. 

Nöjda och glada. Rödmosiga av sol och klor och trötta efter allt promenerandet och alla upplevelser åkte vi hem till vår stad igen på fredagkvällen.
Att besöka parken Zoo är verkligen något jag kan rekommendera för barnfamiljer. 

©HUSnrNIO


Föräldrabloggar

Idag är jag tydligen en av dagens rekommenderade bloggar hos Föräldrabloggar.
Jag hade ingen aning om att denna sida fanns men för det kan man ju tycka att det är trevligt att vara med :-)
Vill ni ha tips på andra föräldrabloggar så kika in på deras sida.


Sjörövarkalas

Imorse hade jag en blivande sexåring och skoltjej.
Nu har jag en pirat med trasiga byxor, svärd och lapp för ögat.

Att gå på kalas (och inte vilket kalas som helst utan ett sjörövarkalas) mitt i sommaren och träffa sina dagiskompisar, äta grillspett, balansera på planka och leta efter skatter är toppenkul enligt den lilla piraten.
Lite extra kul blir det när en lös framtand bestämmer sig för att lossna mitt under kalasandet och det ser ut som att sjörövaren har deltagit i ett äkta slagsmål.

Nyss kom den lilla piraten med glugg mellan tänderna och utkletad mustasch och gav mig en burk med ett litet gulmålat gipsspöke i och det godiset från kalaspåsen som hon inte själv tyckte om. Burken överlämnades med sång och en grattiskram. 
Kan man ha sjörövarkalas när man fyller mellan 30 och 40?
Kanske ska jag klippa i sönder jeansen och ta fram kajalpennan och måla mustasch innan gästerna kommer...

©HUSnrNIO


Pojkstämplar till namntavla

Jag har valt ut några av Magnolias och Hänglar & Stänglars söta pojkstämplar till M:s blivande namntavla som är tänkt att hamna på hans dörr.
En del kanske inte tycker att det är fint när man blandar dessa stämplar på en och samma grej men jag tycker inte att det gör något att huvudformerna blir olika. Själva stämplarna är så väldigt söta. 

Jag har valt ut fem stämplar, en för varje bokstav i han namn.
Stämplarna färglägger jag med akvarellpennor innan jag klipper ut dem så att jag kan fästa dem med 3d-kuddar på bakgrundspappret.

Namntavlan kommer att bli liknande den jag gjorde till W.

©HUSnrNIO

Så här ser dotterns namntavla ut (sitter på hennes dörr).©HUSnrNIO


Givmildhet

Igår kraschade datorn, skärmen startade inte, men då ryckte LB:s man in och skruvade isär, grejade lite, skruvade ihop (ni märker hur mycket litet jag kan om datorer) och en stund senare så betedde den sig otroligt nog helt normalt igen.
Fick både kaffe och bakelse under besöket och med mig hem hade jag inte bara en fungerande dator utan även ett par av A:s urväxta skjortor och byxor till lilla M.

På eftermiddagen drog jag fram dammsugaren, golvmoppen och torktrasan och satte igång med en rejäl sanering av bottenvåningen medan W var hos farmor och farfar och lekte.
Plötsligt står C i dörren med sonens urvuxna, knappt använda, små pumaskor och frågar om jag vill ha dem.

Tänk vad många snälla och givmilda människor det finns.

Åttioårig farfar och lilla nian

Mina barns farfar är en pigg gubbe med ungt sinne.
Han är ganska bestämd i sina åsikter men har inte svårt att hänga med allt som händer i sina nio barnbarns liv.
Att gå med W på danslektioner, hämta på dagis, se på fotbollsmatcher och sitta barnvakt tillhör vardagen och är en naturlig del i hans, och farmors, liv.
Lilla M, som är yngst bland barnbarnen, trivs i farfars famn och snäll som gubben är låter han honom både dra i skägget och frisera om bland de buskiga ögonbrynen. 

Igår var det kalas för farfar som fyllde åttio år.
En stilig åttioåring iklädd vita jeans, vit skjorta och en snygg tröja. 
En glad man som trots att han inte är så mycket för det där med att bli firad såg ut att trivas tillsammans med de tjugofem personerna som han tillbrinagde dagen med.

Jag känner tacksamhet över att mina barn får växa upp tillsammans med sin farmor och farfar (barnens mormor och morfar bor 43 mil härifrån så umgänget med dem ser ut på ett annat sätt). 
Dela sin vardag tillsammans med dem. Samtal, skratt och roliga påhitt. Tårar, en glass på stan, en målarstund eller en promenad. 
Vilken rikedom det är.

En bild på farfar med en åtta dagar gammal "nia" i famnen.
©HUSnrNIO


Bvctanten rekommenderar gröt till mellanmål

Liten skrutt har varit på kontroll hos den smått virriga bvctanten.
Tiomånaders kontroll i det här landskapet innebär mätning, vägning, mätning av huvudet, hörseltest, frågor kring barnets vardag såsom vad han äter, hur han sover m.m. samt information om säkerhet i hem och utanför hemmet med medföljande broschyrer.

Hörseln var det inget fel på.
Han ligger mitt på kurvan vad gäller längden, 74,5 cm, och ett snäpp under när det gäller vikten, 8835 gr.
Vi fick berätta vad och hur mycket han äter på en dag.
Mitt uppe i barnmatsträsket som jag är så tycker jag att vi tillbringar ganska mycket tid med att sitta vid bordet och äta, vilket ju är bra, så jag berättade frimodigt hur dagarna ser ut på matfronten.
Ungefär såhär: till frukost en portion mild fullkornsgröt med några skedar frukt (antingen tillsammans med gröten eller efteråt). Några timmar senare äter han lagad mat så mycket vi får i honom (ca en stor burk i mängd) ibland följt av några skedar frukt. Mellanmålet består oftast av banan, kanske blandat med lite youghurt och blåbär eller någon annan frukt.
Vid halv fem äter han än en gång lagad mat och ungefär två timmar senare en portion mild fullkornsgröt med frukt.
Dagen avslutas med 2 dl mild fullkornsvälling en stund före han lägger sig för natten som brukar vara vid åttatiden.
 

Eftersom hans längd och viktkurva inte följs riktigt åt (handlade inte om mycket) föreslog madame virr att vi skulle ge gröt även till mellanmål. Gröt är bra mat som man växer på, fick vi lära oss.
Självklart är det så men det handlade om såpass lite i vikt att hon samtidigt sa att det är inget att oroa sig för. Dessutom blir han rörligare och livligare ju äldre han blir och gör därmed av med mer energi vilket är naturligt om det syns på kurvan. 
Jag kan tycka att det är ganska behagligt att ha med sig banan och fruktmos i skötväskan när man lämnar hemmet efter lunch och slippa stå och vispa grötpulver och vatten.

Denna bvctant är lite känd för att påpeka saker som kanske egentligen inte är något problem eller skapa oro om saker som sen visade sig inte alls vara så allvarliga. Småbarnsföräldrar har så mycket att tänka på och ta in (även om det handlar om barn nummer två). Nya råd om vad barn bör äta/inte bör äta, hur de ska sova, sjukdomar, leksaker som testas som visar sig inte är säkra osv.
Man behöver inte ytterligare saker att oroa sig för kan jag tycka.
Kombinationen av att jag är något mesig samt erfarenhet av tidigare diskussioner med damen i fråga gjorde att jag bara svarade på de frågor jag fick idag. Orkade helt enkelt inget annat.

Eftersom det inte är någon fara med M:s vikt ännu kommer jag att ta hennes ord med en nypa salt och inte låta ett frö av oro gro i mig har jag bestämt mig för (inte än iallafall). Är vi hemma kan han få gröt till mellanmål, är vi någon annanstans så får han banan m.m.


©HUSnrNIO


Den äter Tujor!

Nu vet jag vem det är som har ätit av mina Tujor!

Plötsligt stod Bambi på andra sidan gatan och mumsade glatt i grannens rabatt.
Totalt orädd och lyckligt ovetandes om mina mindre snälla tankar om den stod den där och åt. Tittade på mig och tog sen en promenad längs vår gata.

Även om de är fina att se på så funderar på att ringa Runar innan den och resten av familjen rådjur har satt i sig hela vår trädgård.

©HUSnrNIO


Namntavlor & Doptavlor

När det regnar och barnen ser på Sommarlov respektive sover tidig förmiddagslur får jag en liten stund lyxig egentid vid datorn. 
Två tavlor ska göras, en till en kille i klassiska blå färger och en till en tjej som tror sig tycka om gult.

Bara att börja då... klockan elva ska vi vara på Gripen med M som ska träffa sjuksköterskorna och allergitestas inför läkarbesöket som blir efter sommaren.

Ha en bra dag!

©HUSnrNIO


Jobbsamtal och Fritt fall

Idag har jag varit på min arbetsplats och haft samtal om min framtid.
Frågor och tankar om när jag ska komma tillbaks och hur många procent jag då ska arbeta.
Det var med delade känslor jag åkte därifrån.
Frihetskänslor, ja nästan en liten kick fick jag av att vara ute i världen på egen hand. 
Efter en stunds samtal om arbetsuppgifter så kände jag nånstans långt inombords det där suget efter att jobbba, att ha flera bollar i luften samtidigt, att vara kreativ och känna energin som uppstår i mitt arbete och i mötet mellan människor och musik. 
Just detta var inget vi diskuterade utan det var en överrumplande känsla som poppade upp inom mig allt eftersom samtalet mellan de sex ögonen fortlöpte.

Trots denna lilla lilla kick har jag beslutat mig för att förlänga min föräldraledighet tom. den 31 december det här året. Även om det är tungt och vi lever på minimum ekonomiskt så är det ett beslut som känns rätt.
Att vara hemma när W kommer från skolan, att varje dag få följa lilla skrutts utveckling och dela dagarna tillsammans med mina barn så länge som det bara är möjligt är det jag vill göra just nu.
Faktum är att kombinera ett hundraprocentigt arbete med familjeliv, min relativt nya roll som tvåbarnsmamma och ett hem som ska skötas känns som något jag behöver mer tid att vänja mig vid.
Att arbeta kommer jag att göra förr eller senare men att vara hemma med barnen på heltid, under en längre tid, är kanske något som jag bara har chansen att vara nu.

Eftermiddagen har ägnats åt lek i stans stora lekland.
Massor av kul rutschkanor, studsmattor och snurrleksaker för stora och små.

©HUSnrNIO

Om ni undrar vad bilden längst ner till höger föreställer så är det jag och W som åker i rutschkanan "fritt fall" :=)


Opersonliga ord till MJ

Minnesstunden över MJ berörde starkt igårkväll och det trots att de flesta talen var opersonliga och en hyllning till artisten MJ (kan inte annat än hålla med Ronny Svensson och hans kollega under direktsändningen om att the King of pop borde ha fått höra dessa hyllningsord när han fortfarande var i livet) istället för att prata om människan MJ.
Det var de något mer personliga orden från bl.a Brooke Shields som tillsammans med musiken och inte minst dottern Paris ord som fick tårarna att trilla på oss.

W som nu har sommarlov när vi har semester är uppe lite längre om kvällarna (och sover fantastiskt nog också lite längre på morgnarna) satt med i soffan och såg en del av minnesceremonin.
Hon berördes av den sorgliga känslan och sa vad hon tänkte om MJ:s död mellan tårarna.

"Jag vill inte att han ska va död, jag vill ju träffa honom. Kan jag aldrig göra det nu? Han sjunger ju så bra, jag vill också sjunga så för jag är ju fem år nu".
"Han kan inte va död".
Jo det är han säger jag. "Men igår när jag var ute på gatan så såg jag en som hade samma hår som han".

W har snappat upp en del av nyheternas sändningar om MJ den senaste veckan och undrar varför han var tvungen att ta så många tabletter så att han dog. 
Ja, vad säger man...

En stund senare när hon ligger i sängen och ska sova, fortfarande ledsen över MJ:s bortgång: "mamma, när jag dör kommer jag att träffa Michael då i himlen? Finns det affärer i himlen?

Jag och L satt uppe och tittade på en del av Dangerous touren. Halv ett orkade jag inte hålla ögonen öppna längre och trots att konserten inte var slut gick jag och la mig.
En sorglig känsla och ordet ensam dunkade i mitt huvud tills jag somnade.


Svt1 eller Tv4 ikväll?

Tisdagens tvtittande här hemma brukar bestå av Allsång på Skansen klockan 20.00.
Då detta är mitt i skruttens läggningstid så blir det lite sisådär med tittandet på det. Men det är ju inte alltid som man behöver se på artisterna. Det kan ju tom vara bättre att bara lyssna på dem ibland.

Klockan 21.00 är det inga barn som får störa. Då ska Morden i Midsomer ses med full koncentration. Hur ska man annars hänga med bland alla dessa engelska namn och landsbygdsmänniskor som ser i stort sett likadana ut:O

Ikväll blir det nog en lite annorlunda tisdag när det gäller tvtittandet här.
Om några minuter (18.10) börjar de sända live från Los Angeles på tv4 Plus. Klockan 19.00 börjar minnesceremonin över MJ som hålls på Staples Center i Los Angeles.
19.28 fortsätter sändningarna från Los Angeles i tv4.
Klockan 20.00 sänder de, i samma kanal, en amerikansk musikdokumentär från 1992. Från Michael Jacksons The dangerous tour-konsert i Bukarest den 1 oktober 1992. Dokumentären fortsätter efter nyheterna vädret.


Klockan 23.10-00.15 visar tv4 en brittisk dokumentär från 2009 (info från tv4: Michael Jackson hade planerat att hålla en stor auktion där han tänkte sälja över 1400 föremål men två månader innan sin död beslutade han sig för att ställa in auktionen. Den här dokumentären tittar närmare på föremålen Michael samlat på sig. Allt från scenkostymer till hans private samling av konst).

Som tur är går Morden i Midsomer i repris på Svt24 på fredag klockan 21.30.
Kanske inte är så dumt att se det då för det brukar inte vara något vidare bra på tv på fredagkvällar tycker jag.Pimpad köksö

När man har en liten, snart tiomånaders, skrutt hemma som tycker alla sysslor i köket utom att tömma diskmaskinen är ganska tråkiga måste man vara påhittig om man ska lyckas med att leverera mat på bordet om dagarna.

Just nu är köksön en bra tidsfördrivare.
Med alla dess krokar placerade i bra höjd blir det som ett jättestort babygym som dessutom är lätt att variera och göra intressant genom att byta ut leksakerna.
M parkerar helt enkelt sin gåstol intill köksön och undersöker sina leksaker.

Fast allra helst skulle han nog vilja undersöka riskokaren.
Kanske kan man hänga upp även den i en krok...

©HUSnrNIO


Grå postlåda blir Vit postlåda

När jag och W besökte Rum & Kök för en tid sen så hade de fått hem de röda små potslådorna från Bruka design och jag kunde givetvis inte låta bli att köpa en till lektugan.
Det var ju liksom lite pricken över i: et att ha en röd postlåda på den vita lekstugan.

Den röda ersatte den grå och helt plötsligt hade jag en extra postlåda i mina ägor. I en färg som inte passade in någonstans här hemma.
Med fint sandpapper började jag att misshandla postlådan. När den väl var repig och allt annat än slät så sprayade jag den med vit färg.
Behövdes flera lager färg och det var svårt att få en jämn yta utan att färgen började rinna.
Efter flera sprayningar var jag nöjd med resultatet, en vit istället för en grå postlåda.
Jag funderade ett tag på att fylla i ordet "post" med någon akrylfärg men just nu tycker jag om att lådan är helt vit. 

Nu hänger den i köket och i den stoppas räkningar.

©HUSnrNIO


Strandad val med öronproppar

Vilken natt.
Efter gårdagens timmar vid stranden med lek i sanden, bus i vattnet, utflykt på luftmadrassen på böljan blå (liten skrutt älskar att bada!) i kombination med utebliven eftermiddagssovning så somnade M helt utmattad i sin säng klockan åtta.
Ca fyra timmar senare började missnöjdheten som tog sig uttryck i skrik, gnäll och noll sömn.
Jag var uppe flera gånger och till sist tog jag in honom till vår säng.
Efter en halvtimmes vridning och små klagoljud så kom han till ro och somnade.
Det gjorde jag också tillslut, på min lilla kant av sängen, med näsan rakt in Aftonbladets bilaga och senaste numret av Family Living som ligger på mitt sängbord.
M sov till halv åtta, jag sov lika länge med en miljons små uppvaknanden. Iallafall kändes det som det när det väl var morgon.
L gick upp med M och jag tryckte i öronpropparna och hamnade som en strandad val på mage mitt i sängen. Somnade på stört och vaknade av att W stod vid sängkanten och försökte få kontakt med mig.
Hon mumlade något om Greveholm (W är besatt av den julkalendern, hon kan snart varenda replik utantill och vill döpa om sig till Melitta när hon blir arton), jag mumlade tillbaks, fortfarande med öronpropparna i öronen och försökte vända mig. Ryggen sa nej och jag beklagade mig ljudligt.
Det var nog inte det som W ville höra för när jag väl hade lyckats vrida mig till sidan så var hon borta igen.
Jag somnade om igen.
Halv tio löste jag av L på nedanvåningen och han gick upp och la sig.
Antar att jag har vant mig vid lyxet att oftast få sova hela nätterna utan barn i sängen. Även om man oftast klarar mer än man tror när man väl är mitt uppe i en situation så har jag svårt att minnas och förstå nu hur jag orkade vara vaken så mycket som jag var fram till M var ca sju månader...
Det var då det och nu ser jag framemot en lugn kommande natt. Kanske håller han på att bli förkyld eller så var det helt enkelt bara en massa intryck som skulle bearbetas efter en livlig dag.

Nu sover han ute i sin vagn och jag ska ta mig en kopp kaffe medan lugnet fortfarande råder.
Ha en trevlig lördag.

©HUSnrNIO


Röda deltaljer i den lilla stugan

En liten shoppingtur häromdagen resulterade i några små saker till lekstugan.
En bricka är bra att ha när det ska bjudas på kaffe i trädgården.
Den söta lilla tygkassen är köpt på Ikea för 29 kronor.
På verandan har W ställt sin röda Mammutstol som hon fick av farmor och farfar, också den från Ikea. 
Tillsammans med två röda pelargoner, den röda postlådan och flaggan ger den lite färg till stugan.


©HUSnrNIO

Bilderna är tagna imorse när det var sol.
Vid tretiden idag kom den omtalade (och lite efterlängtade efter all denna oerhörda värme) åskan med tillhörande regn.
Alla soldyrkande och badälskande människor började att plocka ihop sig från stranden ungefär samtidigt.
Nu känns luften lättare att andas och det doftar ljuvligt av det fallande regnet.
Kanske en kaffe på trappen vore mysigt om en kvart ungefär när lille skrutt ligger nerbäddad i sin säng...

Ha en trevlig fredagkväll.


En farmor som extra packning

Dagen har tillbringats vid stranden med farmor K som extra packning.
Tänk vad en farmor kan tillföra i ett sällskap.
Ett par extra ögon som kan spana på W när hon guppar fram i sin blåa badring. Någon som vill bygga massor av sandslott och som gärna lägger sig som en strandad val i vattenbrynet och leker enformig vattenlek med en niomånaders skrutt. Någon som bjuder på kaffe och därefter bedriver simskola bland böljorna för en ivrig fem och ett halvt åring.
Själv hade jag, pga av snälla farmor, kunnat ägna mig åt att ligga på rygg i sanden och läsa. Om jag inte hade varit så himla rastlös och varm!
Jag vandrade mellan filten och vattnet hela tiden. Att ligga still och steka sig är inget för mig längre, tacka vet jag det svalkande vattnet.
Om någon tror att man får en jämn solbränna av att konstant röra på sig en dag på stranden så har ni fel.
Jag är röd, brun, vit och mörkbrun/sotig.
Jag har ganska lätt för att bli brun men nu tycker jag mest att min kropp påminner om en karta. Eller en tjock kartbok om man tänker på gravidkilona...

Väl hemma igen så åkte W med L in till stan på motorcykeln och jag och lilla M tog tag i det som stod på vår lott.
Vi lyckades faktiskt med att duscha oss, dammsuga hela huset, äta gröt, svabba de flesta golven, ta några foton och äta välling och otroligt  nog så var vi klara precis till klockan åtta då Sommar med Ernst började (sen kan man ju fundera på om det var så smart att duscha FÖRE vi gjorde allt det där).

Några av de bilder jag tog på M ikväll.
Han har så otroligt många underbara ansiktsuttryck och miner.

©HUSnrNIO


Förstående doktor

Gårdagens doktorbesök var helt annorlunda är förra gången.
Det var samma kvinnliga doktor men igår lyssnade hon på vad jag sa. Förra gången tog hon halsprov för att se om han hade strepto som skulle kunna vara anledningen till hudutslagen.
När provsvaret visade negativt så sa hon bara att jag skulle fortsätta att smörja in honom så skulle det säkert bli bättre.

Igår däremot duggade frågorna tätt om både M, W, min och L:s förhållande till eksem och astma.
En remiss till hud var en självklarhet dock blir det nog inte aktuellt förrän efter sommaren om han inte blir sämre än han är nu vill säga.
Fick en ny tub med mild cortison utskriven och sen lämnade vi doktorn för den här gången.

Jag tycker det är tråkigt att jag har fört vidare mina hudproblem till barnen.
Att deras nattsömn ska behöva störas pga att det kliar på kroppen, att de inte ska kunna frossa i härliga jordgubbar på sommaren, att deras fingrar är röda och spruckna men samtidigt är jag oerhört tacksam att ingen av dem har utvecklat astma hitintills.

Liten människa vid strandkanten blickandes ut över vattnet.

©HUSnrNIO


Startsida
Helen

Kontakta mig

husnrnio@hotmail.com
En skåning, numera bosatt i Värmland, som bloggar om familjelivet och dess mot- och medgångar. Min vardag med arbete, en stor familj med två egna barn och två bonusbarn. Mitt hem, scrapbooking, en massa ständigt pågående pyssel och projekt. Sen en tid tillbaks gör jag, på beställning, personliga barntavlor, och även tavlor passande till andra platser i hemmet. Förslag på tavlorna hittar ni här på bloggen. HUSnrNIO innehåller allt detta i en enda röra kryddat med en massa foton då jag gärna dokumenterar vår vardag genom kameralinsen.

Design & Copyright HUSnrNIO 2010 Totalt antal unika besökare Online nu: Bloggar av mammor och gravida
RSS 2.0